İnternet hızını artırmanın yolları
İnternete bağlanmak için birçok teknoloji ve bağlantı türünü kullanıyoruz, yeni teknolojiler ve bağlantı türleri arasında kaybolmadan internet hızını artırmak istiyorsanız sizin için hazırladığımız rehberimize göz atabilirsiniz.
Eğer bir ev veya ofis içerisinde internet kullanıyorsanız internet hızını artırmak için öncelikle bağlı olduğunuz modem veya router ‘ın nerede konumlandırıldığını kontrol edin. WİFİ bağlantınızın kalitesi için konumu göz ardı etmeyin. Bu tarz cihazların herkes tarafından aynı sinyal seviyesinde kullanılabilmesi için mümkünse ev veya ofisinizin kullanım alanına göre tam ortasına yerleştirin. İnternete kablosuz olarak bağlanmanıza aracılık edecek cihazın konumunu ayarladıktan sonra sıra geldi servis sağlayıcınızın size sunduğu hızı kontrol etmeye.
Servis sağlayıcının hızını kontrol edin
Eğer ADSL, VDSL, Fiber veya kablo internet kullanıyorsanız sizlere sunulan hızlardan birisini seçmişsiniz demektir. Bu hızlar 8 MB, 16 MB, 25 MB, 50 MB olabileceği gibi fiber bağlantılarda 100 MB ve hatta 1 GB’a kadar olabilir. Hız konusu servis sağlayıcınız ile aranızda yaptığınız sözleşme gereği size sunulur. Eğer internet hızınızın maksimum ne kadar olduğunu bilmiyorsanız servis sağlayıcınızı arayarak öğrenebilirsiniz.
Sıra geldi servis sağlayıcının size sunduğu internet hızını kontrol etmeye. Her şeyden önce internet sorunun geniş bant bağlantısında olmadığını kontrol etmelisiniz. Bunu doğrulamak için mümkünse bir Ethernet kablosu kullanarak bir PC'yi doğrudan yönlendiriciye bağlayın ve İnternet hız testi yapın. Bu testi Speedtest uygulamasını kullanarak tarayıcı üzerinden yapabilirsiniz. Geniş bant servisinizden makul şekilde bekleyebileceğiniz hızları belirlemek için birkaç kez testi tekrarlayın.
Çıkan sonuçları yorumlamanız gerekiyor. Eğer internet servis sağlayıcınız size maksimum 16 MB bir hız taahhüt etmiş fakat siz yaptığınız testlerin ortalamasında 3 – 5 – 9 MB gibi sonuçlar alıyorsanız servis sağlayıcınızı arayarak bu sorunu aşmanız ve size en azından 16 MB’e yakın bir internet hızı vermesini istemeniz gerekiyor.
Zyxel VMG8924-B10A, internet hızını daha yüksek bant genişliği ile sunmak için Vectoring ve Bonding teknolojilerine sahip. Bu teknolojiler otomatik olarak hatlarındaki ses ve elektromanyetik parazit kaynakları izole ediliyor ve bu sayede yüksek veri aktarım hızlarına ulaşılabiliyorsunuz.
WiFi bağlantınızı bozabilecek şeyleri ortadan kaldırın
Sizlere ilk olarak kablosuz yönlendiricisin konumu değiştirmenizi tavsiye etmiş ve herkesin kullanabileceği ortak bir noktaya konumlandırılması gerekliliğinden bahsetmiştim. Sıra geldi kablosuz ağınızın sinyalini azaltabilecek veya bozabilecek faktörlerden kurtulmaya.
Tabii ki ev veya ofisiniz içerisindeki her şey WiFi bağlantınızın kalitesini etkileyebilir. Sinyali azaltacak şeylerin başında kalın duvarlar, kapılar veya camlar gelebilir. Duvarları ve kapıların yerleriniz değiştirmeniz mümkün gözükmese de kablosuz yönlendiricinin konumunu düzenleyerek bu tarz büyük sorunları aşmanız mümkün olabilir.
Bunun yanı sıra yönlendiricinin sinyal kalitesini daha iyi hale getirebileceğiniz çözümler var. Bunların başında kablosuz yönlendiriciyi, kablosuz telefonlar, bebek monitörleri, kablosuz video cihazları, mikrodalga fırınlar veya diğer elektronik cihazlar gibi potansiyel kaynaklardan uzak tutmaya çalışmalısınız. Diğer elektronik cihazların kontrol edemediğiniz sinyalleri kablosuz yönlendiricinizin verimsiz çalışmasına sebep olabilir.
Kablosuz Ağ Genişletici Zyxel WRE6505, güçlendirilmiş donanımı ve kullanıcı dostu arayüzü ile daha iyi bir kapsama alanı ve kolay kurulum fırsatı sunuyor.
Kablosuz Yönlendiricinizin yazılımını güncelleyin
1. ve 2. adımları gerçekleştirdiyseniz ve PC, akıllı telefon veya tabletinizden yönlendiriciye yalnızca birkaç metre doğrudan bakarken bile kablosuz bağlantı konusunda halen internet hızı sorunu yaşıyorsanız, kablosuz yönlendiricinizin firmware sürümünü yükseltmeyi düşünmelisiniz.
Bu işlemi yapmak zor gibi gözükse de aslında çok kolay. Öncelikle sahip olduğunuz yönlendirici markasının web sitesinden güncel firmware sürümünü indirmeniz gerekiyor. Ardından Zyxel modemler için; modem arayüzü üzerinden yazılım güncelleme (firmware upgrade) bölümü içerisinde girip indirdiğiniz dosyanın yolunu göstermeniz yeterli. Modem birkaç dakika içerisinde kendi kendini güncelleyecek ve en son yazılım ile size hizmet sunmaya deva edecektir.
Modem arayüzü içerisinde indirdiğiniz dosyanın yolunu belirtmeniz yeterli. Ardından modem otomatik olarak güncellemeyi yapacaktır.
Antenin yönünü değiştirmeyi deneyin
Wi-Fi yönlendiricisinin üzerinde harici bir anten varsa yönünü değiştirmeyi deneyin. Genellikle en iyi sinyal, anten yukarı doğru baktığında elde edilir, ancak bağlantı sinyalinin gücü ve kalitesi alıcı cihazın yönüne göre de değişiklik gösterebilir. Yönelticinin 2 anten varsa, bunları sırasıyla saat 10 yönüne ve 2 yönüne çevirmeyi deneyin. Bu anten pozisyonunda sizin için en uygun sinyal seviyesini elde etmiş olacaksınız.
802.11ac teknolojisi destekli Zyxel NBG 6515, hem 5 dBi hemde 3 dBi destekleyen iki adet smart antene sahip. Bu özelliğiyle Wi-Fi için keyifli bir deneyim sunan ürün, akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar, tabletler, akıllı televizyonlar, oyun konsolları ve medya sunucuları gibi cihazlar için genişletilmiş bir kapsama alanı deneyimi yaşatıyor.
Wi-Fi çalışma bantları için farklı SSID'ler belirleyin
Wi-Fi yönlendiriciniz çift bantlıysa ve aynı bant genişliğini (2.4 GHz ve 5GHz gibi) kullanarak her iki bantta yayın yapıyorsa, bantları iki SSID (kablosuz ağ adı) arasında bölmeyi deneyin. Bu bölme işlemi kapsama alanı ve wifi hızı açısından size büyük avantajlar sağlayabilir.
WiFi yönlendiriciye uzak cihazlarınızın 2.4 GHz bağlantıya daha güvenilir şekilde bağlanıp bağlanamayacağını kontrol edin. 2.4 GHz bandı, daha yavaş ve parazitlenmeye daha yatkın olmasına rağmen 5GHz'den daha uzun menzile sahiptir. Bu işlem sayesinde WiFi yönlendiriciye yakın olan cihazlardan 5 GHz hızında bağlanabilir ve daha uzak olan cihazlardan 2.4 GHz hızında bağlanarak kalite ve hız sorununun önüne geçebilirsiniz.
NBG6515, çift bant özelliğiyle aynı anda hem 2,4 GHz hem de 5 GHz desteği sunuyor. Bu özellik de 750 Mbps'ye kadar kablosuz internet hızını kapasitesine sahip kullanıcılara, internet üzerinden HD film izleme veya online oyun gibi yüksek bant genişliğine ihtiyaç duyulan anlarda optimum performans sunuyor.
2.4GHz - 5GHz? Hangi Wi-Fi bandını seçmeliyim?
Wi-Fi erişim aygıtlarınız ve Wi-Fi erişim noktanız (veya kablosuz yönlendiriciler) ikisi de çift bantlı Wi-Fi'yi destekliyorsa ve bu aygıtlar İstemci Yönlendirme teknolojisi ile donatılmamış olsa da, performans ve güvenilirliği iyileştirmek mümkün olabilir.
Erişim cihazlarınızın her biri tarafından seçilen bandı manuel olarak seçerek kablosuz ağınızın Sinyal yoluna (duvarlar veya tavanlar gibi) nispeten az sayıda fiziksel engel oluşturan kısa mesafelerde, 5GHz bant daha hızlı bir bağlantı sağlar ve böylece sizlere daha fazla bant genişliği sunar. 5GHz bandı ayrıca, çoğu 2.4GHz bandında çalışan kablosuz telefonlar, kameralar veya mikrodalga fırınlar gibi Wi-Fi olmayan cihazlardan gelen parazitlere karşı daha az hassastır ve bu sayede daha az etkilenirler.
Ancak daha uzak mesafelerde, özellikle de sinyalin birden fazla engeli geçmesi gereken yerlerde ve diğer cihazlardan gelen parazitlerin minimum seviyede olduğu durumlarda, 2.4GHz bandı daha güvenilir bir bağlantı sağlayabilir. Bu gibi durumlarda, bir gruba veya başka bir yere bağlantı kurmaya en kolay yol, erişim noktasının SSID'lerini her bant için ayrı olarak ayarlamak ve daha sonra her istemci cihazının WiFi tercihlerini öncelikle tercih edilen bantla bağlantı kurmaya izin vermek üzere yapılandırmaktır.
Veri alımı ve iletimini daha hızlı yapma olanağı sunan ZyXEL NBG6515, DLNA desteği sayesinde de kullanıcının kendi ağından. USB depolama aygıtı ile anında ve kolay dosya paylaşımı yapmasına da izin veriyor. ZyXEL NBG6515’in repeater ve erişim noktası modları da kablolu veya kablosuz olarak ev ağı kurulmasında kullanıcılara daha fazla esneklik sağlıyor.
802.11ac mi, yoksa 802.11n mi? Hangi Wi-Fi teknolojisini kullanmalıyım?
Yüksek kapasitesi ve hızı (şu an 2,6 Gbps'ye kadar) ile 802.11ac, günümüzün modern çoklu ortam web uygulamalarının tipik kullanımları ideal hızlı ve kaliteli bir bağlantı çözümü sunar. Şu an için daha düşük hızın yeterli olduğu durumlarda dahi, Wi-Fi bant genişliği için artan talep patlaması ile karşı karşıyayız.
Bununla birlikte, daha hızlı Wi-Fi her zaman ağ kullanıcıları için daha hızlı performans anlamına gelmez. Örneğin, erişilen uygulamalar ve veriler. 500Mbps'lik bir bağlantının diğer ucunda yer alıyorsa, istenilen şeye 500Mbps'den daha hızlı bir şekilde bağlanmanın hiçbir yararı yoktur. Benzer şekilde, kritik uygulamalardan hiçbiri 2 veya 3 Mbps'den fazlasını gerektirmiyorsa ve eşzamanlı bağlantı sayısı. 100'den az ise, yine 802.11ac'i dağıtmak için belirgin bir hız avantajı olmayacaktır.
Elbette fiyatlar eşdeğerse, en son standartlara uygun ekipmanı almak ve kullanmak mantıklı olacaktır.
802.11ac uyumlu kablosuz cihazların artık mağaza raflarındaki yerlerini tam olarak almaya başlamasına rağmen çoğu ev kullanıcısı hala eski sistemleri kullanmaya devam ediyor. Öte yandan 802.11ac teknolojisi, sahip olduğu avantajlarla bu eski kullanıcıları cezbedecek gibi görünüyor. Bu teknolojiye geçmek için başarılı bir çözüm olan NBG6515; internet hızını, kapasite ve performans olarak 802.11n’den 802.11ac’ye geçecek kullanıcılar için tasarlanmış bir ürün.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Çoğu Kullanıcı Farkında Değil: WhatsApp’tan İki Yeni Özellik! Hâlâ Denemediniz Mi?
Son 8 Gün! WhatsApp 2025'te Bu Telefonlarda Çalışmayacak! İşte O Modeller
Instagram Bomba Özelliğini Duyurdu! Bunu Yapmak Artık Mümkün! Instagram DM’lerinde Mesaj Nasıl Planlanır? İşte Adım Adım Yapmanız Gerekenler (23.12.2024)
Bunları Bilmeden iPhone Kullanıyorum Demeyin! İşte Gizli Kalmış 7 Şaşırtıcı Özellik!
SON DAKİKA... BTK'dan açıklama: 13 Yaş Altına Sosyal Medya Yasağı Geliyor!