İnsan beyni uzay yolculukları için hazır olmayabilir
Son derece karmaşık bir yapıya sahip olan insan beyni uzay yolculukları nedeniyle bazen zarar görebiliyor. Bu durumun en önemli nedenlerinden birisi de hiç şüphesiz yolculuğun çok uzun sürmesi.
Elde edilen sonuçlar Rus bilim insanları tarafından yapılan araştırmalara ait. Bu araştırmalar 5 kozmonot üzerinde gerçekleştirildi.
Elde edilen verilere göre beyin hücrelerinde kayıp yaşandığı söyleniyor. 5 kozmonot uzaya çıkmadan önceki durumları ile kıyaslandığında beyin hücrelerinin bazı ölümler ile karşılaştığı görülüyor. Bu durum aynı zamanda uzay yolculuklarının birçok tehlike barındırdığını ortaya koydu.
Uluslararası Uzay İstasyonu içerisinde yaklaşık olarak 5,5 ay geçiren 5 kozmonot döndüklerinde bazı kan testleri yaptırdılar. Onların kan testleri beyin hücrelerinde bazı hasarlar olduğunu gösteriyordu. Bu tür biyogöstergeler ile birlikte beyinlerinde bazı hasarlar oluştuğu görüldü.
Gothenburg Üniversitesi’nden nörobilimci Henrik Zetterberg uzay yolculuğu esnasında bu tür beyin hasarlarının ilk defa tespit edildiğini söyledi. Çalışmada eş yazar olarak görev alan bu bilim insanı ortaya çıkarılan etkinin basit olmadığını söyledi. Ona göre bu etki araştırılmalı ve önlenmesi için gerekli çalışmalar yapılmalı. İnsan beyni uzay yolculukları için hazır hale gelmeli.
Bilim insanları böyle bir beyin hasarının hangi sebepten dolayı meydana geldiğinin öncelikli olarak bulunması gerektiğini düşünüyor. Hemen ardından bununla ilgili önlemler alınabilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA TEKNOLOJİ HABERİ || PlayStation 5 Pro Türkiye’de ön satışa çıktı! (FİYAT & ÖZELLİKLER)
WhatsApp'ın gizli kalan kullanışlı özelliği! 2 adımda gerçekleştiriliyor, çoğu kişinin haberi bile yok!
Parmaklarınızın ucundaki gizemli rotalar! Hangi kısayol tuşu nasıl ortaya çıktı? Kısayol krallığı o tuşa ait...
GÖKBEY Helikopteri Nedir? T625 GÖKBEY Özellikleri ve Kullanım Alanları
2,33 milyarın üzerinde kullanıcısı olan WhatsApp’a yeni emoji! Gören aynı şeyi söyledi: 'ÇOK TATLI!'