hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İlk Milli keşif ve gözetleme uydusu

    İlk Milli keşif ve gözetleme uydusu
    expand

    TÜBİTAK, "Türkiye'nin Uzaydaki İlk Adımları"nı anlatmak için Ankara'daki "Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü"nün kapılarını CNN TÜRK'e açtı.

    TÜBİTAK'taki bilimadamlarının son buluşları hafta boyunca CNN TÜRK ekranında olacak...
     
    Bölüm 4: TÜBİTAK'ın Ankara'daki Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü'nde iki önemli uydu projesi yürütülüyor.
     
    Bunlardan birinci, ilk milli uydu olarak lanse edilen "Rasat Uydusu". Rasat'ın prototip üretiminde artık son aşamaya gelindi.
     
    Tasarım ve üretim çalışmaları üç yıl önce başlayan ilk milli keşif ve gözetleme uydusu Rasat'ın şu an "temiz oda" adı verilen özel ortamda test ve entegrasyon çalışmaları yürütülüyor.
     
    Testlerde amaçlanan fırlatma sırasında uydunun maruz kalacağı titreşim yüklenmesi sonucu oluşabilecek sorunları "uzay simülatörü"yle önceden tespit edip önlem almak.
     
    Uydu üretim aşamasında en küçük parçaların akadar simülatörün içine sokularak test ediliyor. "Rasat Uydusu"nun uzaydaki hava ve basınç şartları altındaki performansı da burada gözden geçiriliyor.
     
    TÜBİTAK'ın yüzde yüz yerli imkanlarla ürettiğini bildirdiği uydu, uzay ortamında çalıştığı kanıtlanan sistemlerim yanı sıra Türkiye'de üretilecek yeni modülleri de taşıyacak.
     
    Devlet Planlama Teşkilatı tarafından desteklenen projesinin maliyeti yaklaşık 10 milyon dolar. 110 kilo ağırlığındaki uydu şehircilik, kaçak yapılaşma tespiti, tarım, ormancılık, haritacılık gibi görevlerde ve doğal afetlerde kullanılacak.
     
    İstihbarat uydusu "Göktürk-2"
     
    Gelecek yıl uzaya fırlatılması hedeflenen "Rasat Uydusu"nun yanı sıra Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) için üretilen ve henüz tasarım aşamasında olan "Göktürk-2 Uydusu" için de yoğun çalışmalar sürdürülüyor. 
     
    Kuzey Irak'a yapılan operasyonlar öncesinde ABD'yle yapılan "anında ishihbarat paylaşımı" görüşmeleri sırasında da sıkça gündeme gelen "Göktürk-2 Uydusu"nun kullanım amaçlarından en önemlisi terörizme karşı yürütülen mücadele olacak.
     
    TSK'nın görüntü ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanan proje kapsamında TUSAŞ ve TÜBİTAK işbirliği içinde çalışacak.
     
    1 Mayıs 2007 tarihinde çalışmalarına başlanan proje henüz tasarım aşamasında olduğundan detayları konusunda çok fazla bilgi yok.
     
    Uyduyla ilgili bilinen en önemli detay, Türkiye ve civarından alınan görüntülerin anında yer istasyonlarına iletilmesi.
     
    BÖLÜM 1: İşte NATO'ya satılan ilk Türk ürünü
    BÖLÜM 2: Depremde hayat kurtaran buluşlar
    BÖLÜM 3: 2009'da elektronik kimlik kartlarımız geliyor
    BÖLÜM 4: İlk Milli keşif ve gözetleme uydusu 
    BÖLÜM 5: Kaçak akaryakıta "Ulusal Marker" çözümü
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow