İklim değişikliğinin nedeni çarpık kentleşme ve fosil yakıtlar
Çevreci Enerji Derneği Başkanı Tolga Şallı, iklim değişikliğinin en büyük nedeninin çarpık kentleşme ve fosil yakıtlar olduğunu söyledi.
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) İnovasyon Topluluğu'nun düzenlediği "Neden Yenilenebilir Enerji' isimli etkinlikte konuşan Şallı, nüfus artışı ve buna bağlı enerji tüketimi, kentlerin gelişimi adına ormansızlaştırma, plansız kentleşme, fosil yakıt kullanımı gibi nedenlerden dolayı iklim değişimi yaşandığına dikkat çekti.
'Bir günde bin yılda oluşan fosil yakıtları tüketiyor ve doğayı yok ediyoruz'
Şallı, dünyada tüketilen elektriğin neredeyse yüzde 70'inin fosil yakıtlardan üretildiğini, bu durumunsa iklim değişikliğindeki en büyük neden olduğunu belirtti.
İklim değişikliğinin kuraklık ve su kaynaklarının azalması ve kalitesizleşmesi gibi fiziksel olumsuzluklarının yanısıra çok sayıda sosyal sorunu da beraberinde getirdiğini ifade eden Şallı, "Turizm olanaklarının sınırlanması ile sektörlerin olumsuz etkilenmesi, sahil kenarındaki yerleşim alanlarının risk altında olması, göçlerin artarak sosyal ve ekonomik zorluklara neden olması, sağlık maliyetlerinin artması, az gelişmiş ülkelerde krizlerin aşanması gibi de ekonomik ve sosyolojik etkiler tüm dünyayı etkilemektedir. Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik kullanımı bu olumsuz etkileri ortadan kaldırabilecek en önemli güçtür" dedi.
10 yılda 463 milyar dolar
Türkiye'nin 2005-2015 yılları arasında, elektrik üretmek için toplam 463 milyar dolarlık hammadde satın aldığını vurgulayan Şallı, "Yıllık ortalama 46 milyar dolar olup cari açığın en önemli etkenlerinden biri de elektrik üretecek hammadde ithalatıdır. Kendi kaynaklarımızdan elektrik üretmek hem enerji bağımsızlığımızı sağlayacak hem de enerjinin çeşitliliği ve dağınıklığı ile bir savaş ortamında sanayi ve sağlık gibi önem arz eden hizmetlerin sürekliliği sağlanacaktır" diye konuştu.
Betonlaşmaya engel
Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı'nın dünya genelinde yaptığı yenilenebilir enerjide istihdam raporuna da değinen Şallı, rapora göre geçen yıl bu alanda 9 milyon 800 bin kişinin istihdam edildiğini söyledi.
Türkiye'de temiz enerji sektöründe geçen yıl 94 bin 400 kişinin istihdam edildiği bilgisini de aktaran Şallı, "Bu yönüyle de yenilenebilir enerji istihdam yaratmada ki önemli güçlerden biridir. Bir rüzgar enerji santralinin kurulu olduğu bölgede mevzuat gereği verimliliği etkileyecek yeni imar planı düzenlenemez. Santrallere sadece elektrik üretimi için lisans verilir ve yatırımcı elektrik üretmenin dışında başka bir ticari faaliyette bulunamaz. Stanford Üniversitesi'nin 2050 yılı projeksiyonuna göre, ülkemizin yüzde yüz yenilenebilir enerjiye geçmesiyle birlikte her yıl temizlenen hava ile ölümü engellenen kişi sayısı 19 bin 100 kişi ve önüne geçilecek sağlık masrafı 163.3 milyar dolar olarak belirlenmiştir" diye konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA... BTK'dan açıklama: 13 Yaş Altına Sosyal Medya Yasağı Geliyor!
Türkiye’nin İlk Kuantum Bilgisayarı Özellikleri Neler? Kuantum Bilgisayar Kullanım Alanları!
WHATSAPP'A 5 YENİ ÖZELLİK! 2,33 milyarın üzerinde aktif kullanıcısı var! Meğer Instagram’daki o fonksiyonlar…
SON DAKİKA TEKNOLOJİ HABERİ || PlayStation 5 Pro Türkiye’de ön satışa çıktı! (FİYAT & ÖZELLİKLER)
WhatsApp'ın gizli kalan kullanışlı özelliği! 2 adımda gerçekleştiriliyor, çoğu kişinin haberi bile yok!