HP Elite X3 inceleme
Microsoft çok farklı bir fikir ile karşımızda. Bu ay inceleme fırsatı bulduğumuz HP Elite X3 her ne kadar bir akıllı telefona benzese de aynı zamanda bir dizüstü veya bir PC gibi de davranabiliyor.
Yeni Nokia akıllı telefonlar ne zaman çıkacak?
Microsoft, uzun zamandır Windows 10 işletim sistemini akıllı telefonlarla birleştirmeyi çalışıyor. Lumia 950 bu fikrin ilk örneklerinden biriydi. Continuum teknolojisi sayesinde Lumia 950 bir monitöre bağlanabiliyordu ve kullanıcı mobil işletim sistemini masaüstüne taşıyabiliyordu. Bu her ne kadar iyi bir fikir olsa da, düşük performans ve kısıtlı olan uygulama seçenekleri, kullanıcılarda büyük bir hayal kırıklığına neden oldu. Bunu bilen HP, HP Elite X3 ile bu sorunların üstesinden rahatlıkla gelebileceğini vaat ediyor.
Windows Phone ailesinin yeni üyesi olan HP Elite X3, geliştirilen aksesuarlarla hem bir masaüstü sistemi hem de bir dizüstü sistemine dönüşebiliyor.
Tasarım
Oldukça hoş bir tasarıma sahip olan Elite X3, yakından bakıldığında malzeme kalitesinin ve işçiliğinin kesinlikle üst seviyede olduğu hemen anlaşılıyor. Arka kamerasının lensi hafiften öne çıkmış olması birçok kişinin hoşuna gitmeyeceğini düşünüyoruz. Bununla birlikte metal yerine plastik kullanılması da düşündürücü. Ürünün alt tarafında ise Elite X3’e değişik bir hava katan metal görünümlü bir bölüm yer alıyor.
Elite X3’de beğendiğimiz bir özellik su ve toza karşı dayanıklı (IP67)olması. Bununla birlikte aşırı ısıya karşı da sorunsuzca çalışabiliyor.
HP Elite X3’ün 6 inç büyüklüğündeki ekranı 2560×1440 piksel çözünürlüğünde keskin ve geniş renk spektrumlu bir görüntü oluşturuyor. Bu ekranın kullanımı tek el ile pek mümkün değil. Yaptığımız denemelerde sürekli iki elimizi kullanmak zorunda kaldık.
HP Elite X3’de bizi şaşırtan özellik ise arka tarafta bulunan parmak izi sensoru ile birlikte ön tarafta göz tarama özelliğine de sahip olması. Parmak izi sensoru sorunsuzca çalışıyor. Fakat Android cihazlarla kıyasla biraz yavaş. Göz tarama sensoru her ne kadar sorunsuz çalışsa da parmak izi sensorundan de yavaş çalıştığını söylemeliyiz.
Unutmadan söyleyelim. HP Elite X3, Bang and Olufsen marka stereo hoparlörlere sahip. Bu sayede birçok akıllı telefondan daha iyi bir ses kalitesine ulaşan Elite X3, ne yazık ki iPhone 7’den daha başarılı değil.
Hem masaüstü hem de dizüstü
HP Elite X3, Qualcomm’un dört çekirdekli Snapdragon 820 işlemcisini üzerinde barındırıyor. 2.15 GHz hızında çalışan bu işlemci 4 Gbyte bellek ve 64 Gbyte’lık kapasite ile destekleniyor. Bu değerler bir akıllı telefon için fazlasıyla yeterli. Fakat işin içine masaüstü PC dönüşümü girince, kullanıcı ister istemez daha çok bellek görmek istiyor.
HP Elite X3, HP Desk Dock sayesinde bir masaüstü PC’ye dönüşüyor. Yapmanız gereken tek şey ürünü DeskDock’a takıp Monitöre bağlamak. Elbette alternatif olarak USB Type C HDMI dönüştürücüsünü de kullanabiliyorsunuz. Fakat DeskDock yardımı ile masaüstü kullanıcıların vazgeçmesi olan klavye ve fare’yi de kullanabiliyorsunuz.
HP Elite X3’ü DeskDock’a taktıktan sonra Continuum uygulamasını çalıştırmalısınız. Bunu yaptığınızda akıllı telefonun mobil işletim sistemi Windows 10 işletim sistemine dönüşüyor. Masaüstü PC’de yaptığınız her şeyi burada da yapabiliyorsunuz. İşin güzel tarafı ise, DeskDock’da yer alan LAN bağlantısı sayesinde Elite X3’ü şirket Network’üne de bağlayabiliyorsunuz.
Windows Store’dan istediğiniz uygulamayı Elite X3’e yükleyebiliyorsunuz. Buna ek olarak ücretli bir hizmet olan HP Workspace sayesinde de istediğiniz masaüstü uygulamasını da sanal olarak (Cloud sunucu yardımı ile) kullanmanız mümkün.
Yaptığımız denemelerde HP Elite X3 bizi şaşırtmayı başardı. Performansı Lumia 950’den çok çok daha iyi. HP Elite X3 elbette bir masaüstü sisteminin performansını size yansıtamıyor. Yine de günlük hayatınızda kullandığınız birçok uygulamanın sorunsuzca çalıştığını söylemeliyiz. Örneğin Microsoft Office ile çalışmak ve İnternette sörf yapmak gibi.
HP Elite X3, birden çok uygulama veya Web sayfası açtığınızda fazlasıyla zorlanıyor.
Üründe beğendiğimiz bir özellik Lap Dock aksesuarı sayesinde bir dizüstü sistemine dönüşebilmesi. 12.5 inç Full HD ekrana sahip olan bu aksesuar, suya karşı korumalı klavye Trackpad ve telefonu da şarj edebilen bir pile sahip. USB ve Bluetooth teknolojisi ile bağlantı kuran ve işlem gücünü Elite X3’den alan Lap Dock, DeskDock’un taşınabilir formu olarak düşünmek gerek.
Pil ve kamera
HP Elite X3’ün microSD kart yuvasına ikinci bir Nano SIM yerleştirebiliyorsunuz. Sahip olduğu 4150 mAh’lik pili ise iki günlük bir çalışma sunuyor. Bahsi geçen bu pil, iki saat içinde tamamen doluyor. Ne yazık ki bu pil kullanıcı tarafından değiştirilemiyor.
Kamera tarafında baktığımızda ise ön tarafta 8 MP arka tarafta da 16 MP’lik sensorler bulunuyor. Bu sensorlerden çok yüksek bir performans beklemek yanlış olur. Öyle ki Elite X3’ün genel kamera performansı ortalama seviyelerin biraz üstünde. Her ne kadar kamera performansı Galaxy S7’ye yaklaşmazsa bile, günlük kullanım için iyi bir performans sergileyen bu kameralarda, otofokuz hızı ne yazık ki oldukça düşük. Fotoğraf çekmeyi seven kullanıcılar bu ürün ile çok zorlanacağını söylemeliyiz.
HP Elite X3, sahip olduğu özelliklere bakılırsa özellikle kurumsal kullanım için iyi bir seçenek oluşturduğunu söylemeliyiz. Tek bir ürün ile birçok platformu aynı anda sahip olabiliyorsunuz. Bu çok büyük bir avantaj. Son kullanıcılar içinse, Elite X3’ün pahalı bir oyuncak olduğunu, tercihlerin farklı yönlere yapılması gerektiğini düşünüyoruz.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA TEKNOLOJİ HABERİ || PlayStation 5 Pro Türkiye’de ön satışa çıktı! (FİYAT & ÖZELLİKLER)
WhatsApp'ın gizli kalan kullanışlı özelliği! 2 adımda gerçekleştiriliyor, çoğu kişinin haberi bile yok!
Parmaklarınızın ucundaki gizemli rotalar! Hangi kısayol tuşu nasıl ortaya çıktı? Kısayol krallığı o tuşa ait...
GÖKBEY Helikopteri Nedir? T625 GÖKBEY Özellikleri ve Kullanım Alanları
2,33 milyarın üzerinde kullanıcısı olan WhatsApp’a yeni emoji! Gören aynı şeyi söyledi: 'ÇOK TATLI!'