Hosting’i seçerken nelere dikkat edilmeli?
Hosting seçenekleri arasında karar vermeye çalışırken; depolama alanı, aylık trafik limiti, uptime oranı, fiyat, teknik destek, e-posta hesaplarının adedi ve kotası gibi çok sayıda kriteri incelemeniz gerekir.
Hangi hosting paketinin ihtiyaçları için en uygunu olduğunu merak edenler ve “Sitem için kaç cpu yeterli?”, “Hosting planı seçerken neye dikkatetmeliyim?” gibi soruları olanların işine yarayacak açıklamalarımıza göz atmak ister misiniz?
Bu iki kriter, Google sıralamalarını etkileyen faktörlerden biri olan site hızı ile doğrudan ilişkilidir.
Web sitenizin barındığı sunucunun bulunduğu veri merkezi hangi ülkedeyse, siteniz o ülkedeki ziyaretçiler için daha hızlı görüntülenecektir. Bu nedenle hedef kitlenizin bulunduğu ülkedeki hosting firmalarını tercih etmenizde yarar var.
Site hızı konusundaki araştırmalar geç açılan web sitelerinin hızla terk edildiğini, tekrar ziyaret edilme oranlarının da düşük olduğunu vurguluyor.
Google’ın, SSL sertifikası olmayan siteleri güvenli değil şeklinde etiketlediği gibi, yavaş siteler için de benzer bir uygulama için hazırlandığını biliyor musunuz?
Özetle; hızlı yüklenen web siteleri için kaliteli hosting firmaları arasında seçim yapmak zorundasınız çünkü sunucu donanımları yetersiz olanlar web sitenizin yavaşlamasına, geç yüklenmesine ve bu yüzden para ve itibar kaybetmenize neden olacaktır.
Bant genişliği
Bant genişliği, sabit bir sürede iletilebilen veri miktarının ölçüsüdür. Web siteniz çok az trafik alıyorsa, aynı anda sitenizi görüntüleyen kişi sayısı çok fazla değilse bant genişliği konusunda endişe etmenize gerek yok. Ancak trafiğinizde ani bir artış yaşarsanız, sınıra ulaşıldığında sitenize ne olacağını ve maliyetini önceden sormalısınız.
Yine de bu; sitenizin küreselleşmesi ya da trafik artışlarının hızla tırmanması gibi durumlar söz konusu değilse korkmanızı gerektirmeyecek bir konudur; ortalama kullanımlar için sınırsız bant genişliği sunan paketlere ihtiyaç duymazsınız.
Disk Alanı, RAM ve CPU
Depolama alanı açısından yoğun içeriğe sahip bir web siteniz yoksa 1-2 GB disk kapasitesi sunan hosting paketlerini seçebilirsiniz.
Hosting paketlerindeki RAM (Bellek) ve CPU (İşlemci) değerleri sitenizin performansıyla ilgilidir. Bloglar ve kişisel web siteleri için genellikle 1 ya da 2 CPU ve 1 GB RAM yeterlidir.
Sitenizin ihtiyacına göre zamanla üst paketlere geçerek daha fazla sunucu kaynağı talep edebilirsiniz.
Web siteniz, video veya fotoğraf eklemeniz gereken eğlence sektörünün bir parçasıysa, “sınırsız” depolama alanı sunan bir plana ihtiyacınız olacaktır. Ancak, gerçekte bir sunucunun sınırsız kaynak sunması gibi bir durum elbette ki mümkün değildir. O nedenle bazı hosting firmalarının sınırsız depolama alanı iddiasının; hangi kısıtlamalar dahilinde olduğundan emin olmalısınız.
Ölçeklenebilirlik
Hosting firmasının paylaşımlı hosting, VPS, VDS ve bulut sunucu gibi seçeneklere göre planladığı hosting paketlerinden, hangisinin siteniz için öngörülen büyüme hızına uygun olduğunu müşteri temsilcileri ile görüşerek netleştirebilirsiniz. Yükseltme gerektiğinde ek kaynak talebinizde karşılacağınız prosedür ve maliyetle ilgili bilgileri de baştan öğrenmenizde yarar var.
Telefon, canlı destek, e-posta ve ticket gibi uygulamalarla 7/24 teknik destek sunacak firmayı seçmeniz, web sitenizle ilgili sıkıntıların hızla çözümlenmesi için oldukça önemli.
Web sitenizin bakım, arıza gibi nedenlerle online olarak yayında kalması kesintiye uğrayabilir. Çalışma süresi anlamına gelen uptime için % 99’luk garanti; ayda 3,5 günlük kesinti süresi anlamına gelir!
% 99,999 uptime oranı, ayda beş dakikalık kesinti süresi demektir. Kesintisiz erişimin önemli olduğu işletmeler ve web sitelerinin, bulut sunucu seçeneklerini değerlendirmeleri önerilir.
Adres çubuğunda, web sitenizin adının yanında “güvenli değil” uyarısını görmek istemiyorsanız hosting paketinizin “ücretsiz SSL” içermesi hoşunuza gidecektir. Ancak e-ticaret siteleri gibi yüksek güvenlik gerektiren ortamlar için EV ya da OV SSL denen ücretli SSL türleri zorunluluktur.
Genellikle hosting paketleri, sitenizin adını içeren e-mail hesabı açmanıza izin verir. Kurumsal kimlik çalışmalarını önemsiyorsanız, itibar ve reklam gibi artılar sunacak e-posta hesapları kullanmanız fark yaratacaktır. Hosting planlarındaki e-posta adedi ve kotasını çalışanlarınız ve iş yükünüze göre değerlendirmeli, gerektiğinde artırıma gitmenizin fiyata nasıl yansıyacağını en baştan öğrenmelisiniz.
Web Sitesi Adedi ve Subdomain Sayısı
Hosting paketlerini incelerken fiyat arttıkça tek paketle yayınlayabileceğiniz web sitesi sayısının arttığını görürsünüz. Subdomain denen blog.sitenizinadı.com, satis.sitenizinadı.com gibi alt alan adları için de benzer durum söz konusudur.
Kötü amaçlı yazılımlardan, botlardan ve bilgisayar korsanlarından korunmak için sitenizin verilerini yedeklemeniz önemlidir. Web siteniz saldırıya uğrarsa, hosting firmanızın sağladığı düzenli veri yedeklemeleri işinizi kolaylaştıracaktır. Bazı hosting planlarında bu özellik ek ücrete tabidir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA TEKNOLOJİ HABERİ || PlayStation 5 Pro Türkiye’de ön satışa çıktı! (FİYAT & ÖZELLİKLER)
WhatsApp'ın gizli kalan kullanışlı özelliği! 2 adımda gerçekleştiriliyor, çoğu kişinin haberi bile yok!
Parmaklarınızın ucundaki gizemli rotalar! Hangi kısayol tuşu nasıl ortaya çıktı? Kısayol krallığı o tuşa ait...
GÖKBEY Helikopteri Nedir? T625 GÖKBEY Özellikleri ve Kullanım Alanları
2,33 milyarın üzerinde kullanıcısı olan WhatsApp’a yeni emoji! Gören aynı şeyi söyledi: 'ÇOK TATLI!'