Her gördüğünüze inanmayın!
Siber saldırganlar, Latin alfabesi yerine Kiril veya Yunan alfabesi kullanarak hazırlanan ancak otomatik dönüştürücüler sayesinde popüler sitelerle aynı ismi taşıyan sahte siteler oluşturmaya başladı.
Örneğin “twitter.com” yerine “twiitter.com” ya da “google.com” yerine “goggle.com” gibi harf oyunlarıyla kullanıcıların sahte sitelere yönlendirilmesi yeni bir yöntem değil. Ancak siber saldırganlar, oltalama yeteneklerini pes dedirten yaratıcı yöntemlerle geliştiriyorlar.
Kiril alfabesi ile yazıp dönüştürüyorlar
Antivirüs yazılım kuruluşu ESET, Kiril (Rus) veya Yunan alfabesi kullanılarak tamamen farklı şekilde oluşturulan, ancak Punycode olarak adlandırılan bir dönüştürücü sayesinde, birebir ve kusursuz şekilde orjinal siteye benzetilen yeni bir sahtekarlık yöntemi konusunda uyardı.
Latin alfabesinde orijinal site gibi görünüyor
ESET, bu noktada Çinli matematikçi ve araştırmacı Xudong Zheng’in çalışmasını örnek gösterdi. Zheng, bu yeni ve ilginç santekarlığa dikkat çekmek için şu alan adını Kiril alfabesiyle kayıt ettirdi: https://www.xn--80ak6aa92e.com/.
Ancak bu alan adı Latin harflerine dönüştürüldüğünde tarayıcıda “apple.com” olarak görüntülendi.
Unicode ve Punycode
Bunun gerçekleşmesini sağlayan, Kiril veya Yunan alfabesinde yer alan Unicode olmayan karakterlerin kullanılması. Bu alfabelerde Latin alfabesinde kullandıklarımıza benzer karakterler bulabiliriz. Herhangi bir Unicode karakterin Latin alfabesine dönüştürülmesini sağlayan bir kodlama çeşidi olan Punycode sayesinde bu alan adları kayıt ettirilebilir. Üstelik bu alan adlarına güvenlik sertifikası da alınabilir. Yani herşey gayet yasal ve uygun görünebilir.
Firefox
Bu sıkıntı Chrome ve Internet Explorer’ın son sürümlerinde giderilmiş gibi görünse de Firefox gibi tarayıcılarda hala var. Firefox için alabileceğiniz bir önlem network.IDN_show_punycode seçeneğini true olarak ayarlamak. Bu şekilde Punycode hali görünür.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
WHATSAPP'A 5 YENİ ÖZELLİK! 2,33 milyarın üzerinde aktif kullanıcısı var! Meğer Instagram’daki o fonksiyonlar…
SON DAKİKA TEKNOLOJİ HABERİ || PlayStation 5 Pro Türkiye’de ön satışa çıktı! (FİYAT & ÖZELLİKLER)
WhatsApp'ın gizli kalan kullanışlı özelliği! 2 adımda gerçekleştiriliyor, çoğu kişinin haberi bile yok!
Parmaklarınızın ucundaki gizemli rotalar! Hangi kısayol tuşu nasıl ortaya çıktı? Kısayol krallığı o tuşa ait...
GÖKBEY Helikopteri Nedir? T625 GÖKBEY Özellikleri ve Kullanım Alanları