Hatıralar aslında beyninize zarar veriyor
Yeni araştırmalar, uzun vadede bir şeyi hatırlama sürecinin bir bedeli olduğunu ortaya koyuyor; özellikle anılar nöronlarla ‘kaynaşıp’ depolandığından beyindeki iltihaplanma ve sinir hücrelerindeki DNA hasarı oluyor.
Uluslararası araştırma ekibi, hafıza oluşumunun, birkaç yumurtayı kırarak omlet yapmaktan pek farklı olmadığını öne sürüyor: Yeni bir hafıza modeli oluşmadan önce dikkatli bir şekilde beyinde başka bir kısmın yok edilmesi gerekiyor.
Çalışma için fareler üzerinde yapılan testlere göre bu olay, halihazırda anılarımız için birincil saklama dolabı olarak bilinen ve hatırlama süreci için çok önemli olan beynin bir parçası olan hipokampusta meydana geliyor.
New York’taki Albert Einstein Tıp Fakültesi’nden sinir bilimci Jelena Raduloviç, “Beyin nöronlarının iltihaplanması genellikle kötü bir şey olarak kabul edilir, çünkü Alzheimer ve Parkinson hastalığı gibi nörolojik sorunlara yol açabilir” diyor.
“Fakat bulgularımız, beynin hipokampal bölgesindeki belirli nöronlardaki iltihaplanmanın, uzun süreli anıların oluşması için gerekli olduğunu gösteriyor.” Hatıralar üzerindeki çalışmada ekip, farelerde kısa, hafif elektrik şoklarıyla epizodik hafızayı tetikledi.
Hipokampal nöronların yakından analizi, inflamatuar sinyalleşme için önemli olan Toll-Like Reseptör 9 (TLR9) yolundaki genlerin aktivasyonunu ortaya çıkardı. Dahası, bu yol yalnızca DNA hasarı gösteren nöron kümelerinde etkinleştirildi. Beyindeki DNA’da sıklıkla kırılmalar meydana gelse de, bunlar genellikle çok hızlı bir şekilde onarılıyor. Sonuç olarak hatıralar beyninize zarar veriyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA... BTK'dan açıklama: 13 Yaş Altına Sosyal Medya Yasağı Geliyor!
Türkiye’nin İlk Kuantum Bilgisayarı Özellikleri Neler? Kuantum Bilgisayar Kullanım Alanları!
WHATSAPP'A 5 YENİ ÖZELLİK! 2,33 milyarın üzerinde aktif kullanıcısı var! Meğer Instagram’daki o fonksiyonlar…
SON DAKİKA TEKNOLOJİ HABERİ || PlayStation 5 Pro Türkiye’de ön satışa çıktı! (FİYAT & ÖZELLİKLER)
WhatsApp'ın gizli kalan kullanışlı özelliği! 2 adımda gerçekleştiriliyor, çoğu kişinin haberi bile yok!