Günlük hayatımıza girmiş yapay zeka ürünleri
Yapay zeka kavramı birkaç sene öncesine kadar kulağa bilimkurgu gibi yankıyor olsa da bir anda çok büyük bir hızla gelişerek bugün artık günlük hayatın parçası haline geldi.
Üstelik yapay zeka hizmetleri hayatımıze öylesine hızlı ve sessiz sızdı ki, çoğu insan kullandığı hizmetlerin yapay zeka teknolojisi olduğunun bile farkında değil. Örneğin, kullandığımız çoğu Microsoft veya Google yazılımı bir süredir yapay zeka kontrolünde çalışırken kullanıcılar yapay zekaya ait bir arayüz görmediği için çoğu işlemini yapay zeka sayesinde tamamladığını fark etmeyebiliyor. Öte yandan doğrudan kullanıcı ile iletişim kuran ve hizmet veren yapay zeka ürünleri de hızla hayatımıza giriyor. İşte, yapay zeka teknolojisine sahip ve günlük hayatın parçası olmuş ürün ve hizmetler.
1- Amazon Echo
Amazon Türkiye'de hizmet vermiyor olsa da Echo ürünü öylesine ünlendi ki onu artık tanımayan yok. Bu akıllı "hoparlör" kendi çapında küçük bir devrim yaratarak evlerde akıllı asistan çağını başlattı. Kullanıcılar, internete bağlı olan Echo'ya sesli komut vererek hava durumunu, trafik/yol durumunu öğrenebiliyor, belli bir haber/konu hakkındaki detayları dinleyebiliyor, istediği müziğin çalmasını sağlayabiliyor ve hatta alışveriş siparişi verebiliyor. Echo, aslında Amazon'un yapay zeka servisi Alexa'yı kullanan bir hoparlör ve Amazon Echo'nun ardından Alexa'yı pek çok başka ürüne de adapte etti. O ürünleri de sonraki sayfalarda inceleyeceğiz.
2- Google Home
Amazon'un akıllı hoparlörü Echo çok popüler olunca Google da hemen rakip bir ürünü piyasaya sürdü. Google'ın akıllı ev hoparlörünün ismi Home adını taşıyor. Home'un arkasında Google'ın milyarlarca dolar harcadığı yapay zeka servisi Google Asistant bulunuyor. Google Home da, aynı Echo'da olduğu gibi, kullanıcılarla sesli iletişim kuruyor, sesli emir alıyor ve yerine getiriyor. Google'ın anlaşmalı olduğu işletmelere sipariş göndererek alışverişe imkan veriyor, internet üzerinde sörf yaparak kullanıcıya merak ettiği konularda cevap veriyor, hava durumu, yol bilgisi aktarıyor.
3- LG Buzdolapları
Amazon'un yapay zeka servisi Alexa sadece akıllı bir hoparlörde çalışmıyor. Amazon onu pek çok ürüne adapte etti ve ortak çalıştığı şirketletle sayesinde Alexa farklı ülkelerde değişik ürünler içinde hizmet verebiliyor. LG de bunlardan biri. Amazon'un Alexa servisi ile entegre edilmiş akıllı buzdolapları aslında Echo'nun buzdolabı hali gibi düşünülebilir. Ancak LG buzdolaplarında bir de dokunmatik ekran bulunuyor ve kullanıcılar yapay zeka ile hem sesli iletişim kurabiliyor hem de ekran üzerinden komut verebiliyor veya geri bildirim alabiliyor.
4- Ford otomobilleri
Dev otomobil üreticsi Ford'un bazı yeni modellerinde artık Amazon'un Alexa yapay zeka servisi kullanılıyor. Sürücü Alexa ile sesli iletişim kurarak istediği şarkının çalmasını sağlayabiliyor. Yakındaki restoranlar, alışveriş merkezleri, hastaneler, eczaneler gibi lokasyonlar hakkında bilgi alıp rota çizdirebiliyor. Hava durumuna, trafik sıkışıklığına bilgileri, internette arama sonuçları gibi detaylara ulaşabiliyor.
5- Google Çeviri
Google'ın çok popüler olan tercüme servisi Çeviri (Translate) bir yıldan uzun zamandır yapay zekanın kontrolünde çalışıyor. Dolayısıyla, Google Çeviri'yi her kullandığınızda, yapay zeka ile iletişim kuruyorsunuz ve yapay zeka sizin için çevireceğiniz metnin en doğru biçimini oluşturmaya çalışıyor. Bunu yaparken de dünyadaki milyarlarca insanın internette yazdığı metinleri okuyor, kendini geliştiriyor, farklı dillerin birbiriyle iletişimine dair güncel verileri kullanarak çevirilerini geliştirmeye çalışıyor. Çeviri için kullanılan yapay zeka o kadar gelişmiş durumda ki, Google mühendislerin yapay zekanın nasıl çalıştığına dair kontrolü yitirdiklerini itiraf ediyorlar çünkü yapayzeka bir sene kadar önce kendisine öğretilmemiş çapraz dil çevirilerini de yapmaya başladı. Bunu yaparken de, birbiri arasında çeviri bilgisi olmayan dilleri önce bildiği genel bir dile çevirip ardından o dil üzerinden ikinci dile çevirmek gibi bir yöntem kullanıyor. Üstelik bu çevirileri son derece başarıyla gerçekleştiriyor.
6. Chatbotlar
Facebook Messenger servisini kullanıyorsanız, bazı şirketlerin size otomatik olarak cevap veren hesapları ile karşılaşmış olabilirsiniz. Bunlar aslında bir sosyal medya uzmanı tarafından kullanılan hesaplar değil, yapayzeka kontrolündeki chatbotlar. Chatbot hespları çok yaygın olmasa da Türkiye'de de kullanılıyor ancak yurt dışında tam bir çılgınlığa dönüşmüş durumda. Taksi çağırmak, sipariş vermek, elektrik/su faturanızı ödemek, güncel haberlerden bilgi almak, müşteri hizmetleri/şikayetleri gibi sayısız konuda aktif chatbot hesapları bulunuyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA TEKNOLOJİ HABERİ || PlayStation 5 Pro Türkiye’de ön satışa çıktı! (FİYAT & ÖZELLİKLER)
WhatsApp'ın gizli kalan kullanışlı özelliği! 2 adımda gerçekleştiriliyor, çoğu kişinin haberi bile yok!
Parmaklarınızın ucundaki gizemli rotalar! Hangi kısayol tuşu nasıl ortaya çıktı? Kısayol krallığı o tuşa ait...
GÖKBEY Helikopteri Nedir? T625 GÖKBEY Özellikleri ve Kullanım Alanları
2,33 milyarın üzerinde kullanıcısı olan WhatsApp’a yeni emoji! Gören aynı şeyi söyledi: 'ÇOK TATLI!'