Grafen pil teknolojisi neden hala istenilen yerde değil
Öncelikli olarak şunu belirtmek gerekiyor. Bu teknoloji hayatımıza girdiğinde muhtemelen lityum iyon pillere artık gerek kalmayacak. Lityum iyon pillerin kullanım alanına baktığımızda ise oldukça geniş bir yelpaze görüyoruz.
Bugün kullandığımız akıllı telefonlar başta olmak üzere, tabletler, diz üstü bilgisayarlar ve hatta elektrikli otomobillere kadar pek çok alanda lityum iyon pil teknolojisinden yararlanılıyor.
Çünkü şimdilik en gelişmiş teknolojik şartları lityum iyon piller sunuyor. Nitekim grafen piller hayatımıza girdiğinde, lityum iyon pil kullanılan pek çok alanda grafen pil kullanılmaya başlayacak. Böylece lityum iyon pillere olan ihtiyaç da ortadan kalkmış olacak.
Peki şimdi gelelim yazımızın başlığına. Çin neden grafen pil teknolojisinin yolunu tıkamak istesin? Sonuçta teknolojinin ve ticaretin nabzının attığı ülkelerden birisi de Çin.
Aslında cevap son derece basit. Çünkü dünyada yer alan lityum yataklarının çok büyük bir bölümü Çin’de yer alıyor.
Dolayısıyla dünya grafen pillere geçiş yaptığında Çin’deki bu yataklar da eski önemini yitirmiş olacak. Aynı elektrikli otomobiller yaygınlaştığında petrolün eski değerini yitireceği gibi.
Şimdi gelelim grafen pil teknolojisinde yaşanan gelişmelere.
Huawei neden geri adım attı?
Bilindiği üzere bu teknoloji üzerinde yoğun uğraşlar veren iki isim bulunuyor. Bunlardan birisi Güney Koreli Samsung, diğeri ise Çin’in önde gelen teknoloji devlerinden biri olan Huawei.
Özellikle Huawei’nin bu alanda önemli çalışmalarının olduğu biliniyor. Hatta bu sene satışa çıkacak olan P40 modelinde grafen pil teknolojisinin kullanılabileceği iddia edilmişti. Yani Huawei hali hazırda grafeni pil olarak kullanabiliyor. En azından iddialar bu yönde.
Fakat bu iddiaların hızla yayılması üzerine Çinli şirket bir açıklama yaptı ve günümüz teknolojisinin henüz grafen piller için hazır olmadığından dert yandı.
Peki bu açıklama ne kadar inandırıcı? Daha doğrusu ne kadar tatmin edici?
Açık konuşmak gerekirse bu açıklama Samsung cephesinden gelmiş olsa pek fazla şüphe uyandırmazdı. Fakat açıklamayı yapan lityum yataklarının büyük bir kısmına ev sahipliği yapan Çin’in en büyük teknoloji firması olunca, insan ister istemez düşünüyor. Yoksa bu teknolojinin hayata geçmesini engelleyen isim Çin mi?
Biraz düşününce son derece mantıklı geldiğini söyleyebiliriz. Şöyle düşünün, elinizde petrol istasyonunuz var ve müşterilerinize elektrikli otomobil satmaya çalışıyorsunuz. Mantığa biraz ters. Dolayısıyla Çin’in yaptığı da bu olabilir. Grafen teknolojisine sahipler fakat bu teknoloji ülke ekonomisine katkıdan çok zarar vereceği için kullanmıyorlar.
Elbette bunlar bizim düşüncelerimiz. Ortada böyle bir şey olmayadabilir. Belki de Çin’i boş yere suçluyoruzdur. Kim bilir…
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
WHATSAPP'A 5 YENİ ÖZELLİK! 2,33 milyarın üzerinde aktif kullanıcısı var! Meğer Instagram’daki o fonksiyonlar…
SON DAKİKA TEKNOLOJİ HABERİ || PlayStation 5 Pro Türkiye’de ön satışa çıktı! (FİYAT & ÖZELLİKLER)
WhatsApp'ın gizli kalan kullanışlı özelliği! 2 adımda gerçekleştiriliyor, çoğu kişinin haberi bile yok!
Parmaklarınızın ucundaki gizemli rotalar! Hangi kısayol tuşu nasıl ortaya çıktı? Kısayol krallığı o tuşa ait...
GÖKBEY Helikopteri Nedir? T625 GÖKBEY Özellikleri ve Kullanım Alanları