hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Google yapay zeka konusunda sert bir rekabet içine girdi

    Google yapay zeka konusunda sert bir rekabet içine girdi
    expand
    KAYNAKDonanım Günlüğü

    Arama motoru devi rakiplerinin önüne geçmek için yeni adımlar atarken, bir taraftan da yapay zekayı kullanıcılarına tanıtmak, nasıl çalıştığını anlatmak için ücretsiz kurslar başlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Google Cloud üzerinden ücretsiz olarak başlatılan kurslar, hızla gelişen yapay zekada zirveye yerleşmeye çalışan Google’ın yeni çabalarından biri. Kurslar, yapay zekaya giriş, LLM (Large Language Model/Büyük Dil Modeli), görsel oluşturma ve bağlantılı birkaç konuyu daha içeriyor. Zaten Google, I/O konferansında yapay zeka teknolojisinin daha iyi anlaşılması için daha geniş kitlelere açılacağının mesajını vermişti. Kurslar da bu stratejinin bir parçası. Yapay zeka kursları detaylı konular sunsa da, şimdilik İngilizce dil desteği var. Daha ileride desteklenen dil sayısının artması bekleniyor.

    Mountain View merkezli şirket bununla birlikte makine öğrenimi platformu olan Vertex AI’da yapay zeka desteğini başlattığını duyurdu. Platform, teknoloji devinin büyük dil modeli PaLM tarafından desteklenen metin oluşturma ve sınıflandırma özelliklerine erişim sağlıyor. ChatGPT benzeri diyebiliriz. Bu tür hizmetler daha önce sadece güvenilir test uzmanları tarafından kullanılabiliyordu. Artık isteyen kullanıcılar hesap açıp, Vertex AI’dan yararlanabilir.

    Google, PaLM 2 üzerinde de geliştirmelere devam ediyor. Teknoloji devinin açıklamasına göre PaLM 2, matematik ve mantıkta çok iyi. Ayrıca kod yazma ve debug konularında da yetenekli. Yeni dil modeli, aralarında JavaScript ve Python gibi popüler dillerin de olduğu 20 programlama dili üzerine eğitilmiş. Google’ın kodlama ve debug için Codey adında başka bir özel modeli daha var. Bu model de kod yazmaya yardımcı olmak üzere kullanıma sunuldu. Mountain View merkezli şirket, PaLM 2’nin 100’den fazla dil içeren külliyatla eğitildiğini ve bu sayede önceki dil modellerine göre daha iyi ifadelere sahip olduğunu da söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow