"Google vergi dairesi hariç her yeri arıyor"
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, internet arama motorlarının her şeyi aradığını, bir tek vergi dairesini aramadığını belirterek, "Yerelleşme çok önemli. Çok küçük ülkelerde yerelleşmeye önem veriyorsunuz ama Türkiye gibi etki alanı büyük bir ülkede daha mütevazi davranıyorsunuz" dedi.
Bakan Yıldırım, Big Tent Etkinliği'nin açılışında yaptığı konuşmada, internetin önemine işaret ederek, "İnternet olmadığı zaman halimiz ne olacak? Onu konuşmamız lazım. İnternete tamamen bağımlı hale geldik. Bağımlılık iyi bir şey de fişi çekildiği zaman ne olacak? O zaman hayat yine devam ediyor" diye konuştu.
Yıldırım, 3 yaşında bir torunu olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:
"Torunum fıldır fıldır telefonların, iPad'lerin altını üstüne getiriyor. Bunlar analarının karnında mı öğreniyor, anlamadım. Biz bu dönemi ucundan, kıyısından yakalamış bir nesiliz. İnsanlığa burada büyük bir görev düşüyor. İnternet hayatımızın vazgeçilmezi, evimizin bir bireyidir. Aile kavramının içine anne, baba, çocuk ve internet girdi. İnternet, işlerimizi, hayatı çok kolaylaştıran bir şey, yaşam kalitemizi arttırabiliyoruz. Kafamıza takılan her türlü bilgiye ulaşabiliyoruz. Bunu iyi kullanabilmek için insanlığa karşı da sorumluluğumuz var. En iyi şekilde kullanıp herkesin kullanmasını sağlayacağız. Bilgi toplumu olma yönünde son 10 senede yapılanlar ortada. Sektör 10 senede yüzde 1500 gelişmiş ama bununla övünecek değiliz."
"Bunca şeyi boşuna mı yaptık?"
Yıldırım, bilgi toplumuyla ilgili yayınlanan endekslerden ise, "Türkiye'yi 2002'de daha yüksek, 2012'de daha aşağıda gösteriyorlar. Biz bunca şeyi boşuna mı yaptık?" şeklinde yakındı. "Sosyo ekonomik parametreleri, her şeyi bu araştırma içine dahil ediyorlar. Ellerinde hangi yılların bilgisi varsa onu kullanıyorlar, sonra ortaya rakam çıkıyor" diyen Yıldırım, rakamlar bir şeyler söyleyeceğini ama önemli olanın insanların yaşadıkları olduğunu vurguladı.
Yıldırım, "Silikon Vadisi'nde telefon çekmeyip, Türkiye'nin Gabar dağında çekiyorsa biz ona bakarız. Orada alt yapının olmadığını değil, yetersiz kaldığını gösteriyor. Bu bizim için de bir uyarıdır. 'Bölünmüş yolları yaptık artık sorunumuz olmayacak' diyemeyiz. Bayramda bazı yollar yetersiz kaldı. Göreve başladığımda 8 milyon araç vardı 16,5 milyon araç var. Biz çalışmasaydık ne olacaktı bu memleketin hali? İnternet de aynen böyle. Bizim şu anda en önemli konumuz bilim otoyollarını geliştirmek" şeklinde konuştu.
"Arama motorları her şeyi arıyorlar bir tek vergi dairesini aramıyor"
"Arama motorları her şeyi arıyorlar bir tek vergi dairesini aramıyorlar" diyen Yıldırım, internet arama motorları için yerelleşmenin çok önemli olduğunu vurguladı. Yıldırım, "Çok küçük ülkelerde yerelleşmeye önem veriyorsunuz ama Türkiye gibi etki alanı büyük bir ülkede daha mütevazi davranıyorsunuz. İnternetle kimin kavgası var dünyada. İnternet herkesin kardeşim, artık böyle sahibi falan yok. Her iyi şey bulanın olsaydı nasıl yaşanırdı? Elektriği bulan 'elektriği ben buldum kullanamazsınız' diyebilir mi?" diye sordu.
"İnternet adam gibi kullanılmalı"
İnterneti özgürlük olarak tanımlandığını hatırlatan Yıldırım, "İnsanların özgürlüğünü tehdit edecek hale gelmesi olmaz. İnternetin adam gibi yerli yerinde insanlığın refahı için, geleceğimizin daha da iyi olması için kullanılması gerekiyor" dedi.
Big Tent Etkinliği'nde konuşan BTK Başkanı Tayfun Acarer de , Türkiye'de ICT (bilgi ve iletişim teknolojileri) sektörünün cirosunun yıl sonunda 44-45 milyar dolara ulaşabileceğini belirtti. Türkiye'de geniş bant kullanıcılarının yaklaşık 19,4 milyon ve penetrasyon oranının ise yüzde 62 olduğunu vurgulayan Acarer, "Türkiye ile ilgili istatistikler güncel değil. Bu nedenle yansıyan değerleri Türkiye'nin bir ölçüsü olarak kabul etmiyorum. Türkiye ile ilgili istatistikler inanıyorum ki iki yıl öncesinin istatistikleridir. O nedenle Türkiye ile ilgili uluslararası internet istatistiklerinin hiçbirini kabul etmiyorum. Türkiye'deki penetrasyon oranı Avrupa ortalaması civarındadır ve hatta birçok ülkeden daha üsttedir" şeklinde konuştu.
"youtube.com.tr'yi bekliyoruz"
Acarer, uluslararası kuruluşlardan ve özellikle Google'den Türkiye'de data centerlerin artırmasını bekledikleri ve internet dönüşüm noktalarının kurulmasını istediklerini belirterek, "Türkiye'de biz hosting hizmeti vermek istiyoruz. Youtube'nin Türkçe arayüz kullanmasıyla ilgili attıkları adımları
önemsiyoruz. Bir an evvel youtube.com.tr'nin hayata geçirilmesini bekliyoruz" değerlendirmesini yaptı.
"Türkiye'de internet kullanmayan yüzde 71,5'lik bir kesim var"
Google Türkiye Ülke Direktörü Bülent Hiçsönmez ise internetin bilgiye erişimde ve toplulukların etkileşiminde sınırları ortadan kaldırdığına işaret ederek, "Bugün bundan 10 yıl önce bilimkurgu olarak baktığımız olgular gerçeğe dönüşüyor. Teknolojinin gelişimi dijital devrimi hızlandırırken, dinamikler değişirken, tek bir amaç üzerine yoğunlaşıyor; topluluklar için bilgiyi erişebilir kılarak, dünyayı daha iyi bir hale getirebilmek..." dedi.
Ülkeler için geleceğin internet dünyasında olduğuna inandıklarını belirten Hiçsönmez, "Ülkemiz de genç nüfusu, güçlü ekonomisi ile bu anlamda büyük bir potansiyele sahip. Türkiye'nin de parlayan yıldız ülke olarak büyümesini devam ettirmede internetin desteğine ihtiyacı var. İnternetin kullanımı daha 22 yıllık bir geçmişe dayanıyor. Türkiye'de internet kullanmayan yüzde 71,5'lik bir kesim var" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA... BTK'dan açıklama: 13 Yaş Altına Sosyal Medya Yasağı Geliyor!
Türkiye’nin İlk Kuantum Bilgisayarı Özellikleri Neler? Kuantum Bilgisayar Kullanım Alanları!
WHATSAPP'A 5 YENİ ÖZELLİK! 2,33 milyarın üzerinde aktif kullanıcısı var! Meğer Instagram’daki o fonksiyonlar…
SON DAKİKA TEKNOLOJİ HABERİ || PlayStation 5 Pro Türkiye’de ön satışa çıktı! (FİYAT & ÖZELLİKLER)
WhatsApp'ın gizli kalan kullanışlı özelliği! 2 adımda gerçekleştiriliyor, çoğu kişinin haberi bile yok!