hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Google Stadia için olası Türkiye senaryoları

    Google Stadia için olası Türkiye senaryoları
    expand
    KAYNAKAli Yavuz Şahin

    Teknoloji ve yazılım dünyasının önde gelen isimlerinden biri olan Google kısa süre önce Stadia ismini verdiği servisini belli bölgelerde kullanıma sunmuştu. Yakın gelecekte oyun konsollarının yerini alacağı söylenen bu servis ilk etapta kullanıcılarda hayal kırıklığına neden oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Stadia, temelde internet bağlantısı ve ekranı bulunan hemen her cihazı üst seviye bir oyun konsoluna dönüştürebiliyordu. Çünkü oyunları internet üzerinden stream ederek ekrana yansıtan bir teknoloji söz konusuydu.

    Google’ın oyun konsollarının yerini alabilecek bu teknolojisi için en önemli kriter ise seri bir internet bağlantısı. Yani internet bağlantısı ne kadar hızlı olursa, Stadia’dan alınacak olan verim de o kadar artıyor.

    Söz konusu internet olduğunda da bu servisin ülkemizde ne kadar kullanışlı olabileceği kafaları kurcalıyor.

    Google Stadia Türkiye’ye ne zaman gelecek

    Öncelikli olarak şunu belirtelim. Yazımızın başında da belirttiğimiz üzere Google Stadia servisini belli bölgelerde kullanıma sundu. Nitekim bu bölgeler arasında Türkiye yer almıyor. Fakat önümüzdeki dönemde bu servisin ülkemizde de kullanılması söz konusu olabilir.

    Google kısa süre önce Stadia’nın yeni ülkelerde hizmete sunulacağını açıklamıştı. Büyük ihtimalle bu yeni ülkeler arasında Türkiye de yer alacak. Henüz tam tarih açıklanmış olmasa da Stadia’nın 2020’de ülkemizde kullanıma sunulması olası görünüyor. Peki ama Türkiye’deki internet Stadia’ya ne kadar hazır?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mevcut internet hızımız Stadia için yeterli mi?

    Malum ülkemizde en çok tartışılan konulardan birisi de internet. Şu anda Türkiye’de pek çok internet sağlayıcısı bulunsa da bunların neredeyse tamamı Türk Telekom’un alt yapısını kullanıyor. Dolayısıyla kullandığını sağlayıcı hangisi olursa olsun, internet hızınızı belirleyen Türk Telekom oluyor.

    İşin en can alıcı kısmı da zaten burası. Çünkü genel itibariyle Türk Telekom kullanıcıları internet hızından ve hizmetinden memnun değil. Zira Türk Telekom ile ilgili sosyal medyada açılan başlıklara baktığımızda pek de olumlu yorumlarla karşılaşmıyoruz.

    Peki Google Stadia gibi internet temelli bir servis için Türk Telekom’un hızları yeterli mi? Cevap evet.

    Hali hazırda TT Net ile çok uç hızlarda internet bağlantısına sahip olmanız mümkün. Fakat bunun için bina alt yapınızın ve modeminizin de iyi olması gerekiyor. Hala ülkemizde pek çok bölgede fiber internet bulunmuyor. Fiber hattın bulunmadığı bölgelerde de alabileceğiniz maksimum internet hızı ister istemez düşüyor.

    Ayrıca eski apartmanlardaki yıpranmış telefon kabloları da internet hızını iyiden iyiye düşürüyor. Dolayısıyla TT Net’i suçlamadan önce kullanıcıya bağlı olumsuz durumları da ortadan kaldırmak gerekiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Eğer mevcut internet hızınız iyiyse, Google’ın Stadia servisini sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz.

    Stadia’yı 720p’de kullanabilmek için minimum internet hızınızın 10 Mbps olması gerekiyor. Şu anda ülkemizde bu hızın altında kalan internet kullanımı bir eldeki parmak sayısını geçmeyecektir. Çünkü kotaların kalkmasıyla birlikte genel olarak paketler 16 Mbps ve üzeri şeklinde hazırlandı.

    Sonuç olarak ülkemizdeki internetin Stadia için yeterli olduğunu söylemek yanlış olmaz. Elbette burada Google’ın sunucularının da verimli olması lazım. Malum, ülke dışında yapılan testlerde bazı bölgelerde gecikmeler olduğu oyunlarda lag’lar olduğu ortaya çıkmıştı. Bu tarz sorunların ülkemizde de yaşanabileceğini unutmamak gerekiyor.

    Hatta 5G’nin yayılmasıyla birlikte telefonlarımızda yer alan internet bile Stadia keyfini sürmek için yeterli olacak. Tabi ki kota engeline takılmazsak. Çünkü Stadia üzerinden 1 saat oyun oynamak bile ciddi anlamda internet kotasına ihtiyaç duyuyor.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow