hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Google şimdilik rahat bir nefes alabilir

    Google şimdilik rahat bir nefes alabilir
    expand
    KAYNAKDonanım Günlüğü

    “Google katili” olacağı düşünülen ChatGPT arama motoru, beklenenden farklı çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yapay zeka alanındaki patlamayı başlatan uygulama olan ChatGPT, geçtiğimiz hafta önemli bir güncelleme aldı. Uzunca bir süredir gündemde olan yapay zeka odaklı arama motoru, GPT’ye entegre edildi. Aylardır haberlerini duyduğumuz yapay zeka destekli bu arama motorunun çıkışı heyecanla karşılandı. Çünkü pek çok kişi bunun bir “Google katili” olacağını düşünüyordu. Ama GPT’nin arama motoru, öyle düşünüldüğü gibi Google’ı anında zirveden indirecek, devrimsel bir teknoloji çıkmadı. OpenAI’ın arama motoru, yakın bir gelecekte bu tarz programların sunabileceklerine dair etkileyici bir demo olsa da şu an itibarıyla bir “Google katili” olmaktan çok uzak. En azından teknoloji dünyasındaki kanı bu yönde.

    ChatGPT Search, şu anki haliyle konvansiyonel arama motorlarına oldukça benzer bir işleyişe sahip. Onlardan belki önemli farkı, arama sonuçlarını listelerken, aranan sorunun cevabını özetleyerek veriyor olması. Kullanıcılar web’de aratmak istedikleri şeyi girdiklerinde, GPT onlara aradıkları şeyin cevabı özetleyerek sunuyor. Ekranın sağ tarafında ise bu konuyla alakalı internet sayfaları listeleniyor. Bu özellik, kullanıcıların aradıkları şeyi bulmak için tek tek sitelere gidip onları taramasına gerek bırakmıyor.

    Fakat şöyle bir sorun var ki bu özetin tam olarak istediğiniz soruyu cevaplaması için GPT’ye derdinizi uzun uzun açıklamanız gerekiyor. Oysa Google gibi arama motorlarında aramaların çok çok büyük bir bölümü maksimum dört kelime ile yapılıyor. ChatGPT Search’e bu tarz birkaç kelimelik bir arama komutu girdiğinizde ise karşınıza çıkan sonucun tam olarak aradığınız şey olma ihtimali düşük oluyor. Bu yapay zeka destekli arama motorundan istediğinizi alabilmeniz için Google’da yaptığınızdan çok daha uzun ve daha net bir arama komutu girmeniz gerekiyor. Bu da bu arama motorunun işlevselliğini düşürüyor. Yani her ne kadar sonuçları tarama kısmında zaman kazandırıyor olsa da aslında bu zamanı girdi kısmında harcamanızı gerektirdiği için, şu anda geleneksel arama motorlarından çok daha hızlı ya da iyi bir kullanım sunmuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Elbette bu teknoloji gelişip, yapay zeka kullanıcıların isteklerini çok daha az komuttan anlayacak seviyeye geldiğinde, ChatGPT Search ile Google arasındaki asıl farklar ortaya çıkmaya başlayacaktır. Ancak bugünkü haliyle GPT Search, Google’a öyle belirgin bir üstünlük kuramıyor. Görünen o ki Google bir süre daha zirvede güvenli bir şekilde oturacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow