hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Google benzeri görülmemiş bir anlaşmaya imza attı

    Google benzeri görülmemiş bir anlaşmaya imza attı
    expand
    KAYNAKDonanım Günlüğü

    Google, medya kuruluşlarına ödeme yapmasını gerektirecek bir yasa teklifini daha önce protesto ettikten sonra, eyaletteki yerel haberleri finanse etmek için Kaliforniyalı milletvekilleriyle bir anlaşmaya vardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Anlaşma şartlarına göre arama motoru devi, yerel haberleri destekleyen bir fonun yanı sıra eyaletteki yapay zeka “hızlandırıcı programı”na on milyonlarca dolar bağışlayacak.

    Anlaşma, arama motoru devi, Meta ve diğer büyük platformların Kaliforniya yayıncılarına web sitelerine bağlantı vermeleri karşılığında ödeme yapmasını gerektiren bir yasa tasarısı olan Kaliforniya Gazeteciliği Koruma Yasası konusunda milletvekilleri ile Google arasında aylardır süren anlaşmazlığı sona erdiriyor.

    Şirket, Kanada ve Avustralya’da kabul edilen yasalara benzeyen bu tedbire şiddetle karşı çıktı. Bu yılın başlarında arama motoru devi, Kaliforniya’daki bazı kullanıcılar için yerel haberlere olan bağlantıları kaldıran eyalette “kısa vadeli bir test” başlattı. Şirket ayrıca eyaletteki yerel haberlere yaptığı harcamaların bir kısmını da durdurdu.

    Politico’nun haberine göre, yeni anlaşma kapsamında şirket, “UC Berkeley’in gazetecilik okulunda yer alan kar amacı gütmeyen bir kamu hayır kurumuna” “en az 55 milyon dolar” aktaracak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Üniversite, Kaliforniya eyaletinden gelen “en az 70 milyon doları” da içeren fonu dağıtacak. Google ayrıca “belirtilmemiş ‘mevcut gazetecilik programlarına’ beş yıl içinde 50 milyon dolar bağışlayacak.”

    Anlaşma aynı zamanda “Ulusal Yapay Zeka İnovasyon Hızlandırıcısı”nın finansmanını da içeriyor. Söz konusu programın ayrıntıları belirsiz ancak Cal Matters, Şirketin bu çabaya “en az 17,5 milyon dolar” ayıracağını ve bunun yerel işletmeler ve haber merkezleri de dahil olmak üzere diğer kuruluşlar için AI deneylerini finanse edeceğini bildiriyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow