hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gazetecileri belki ama Twitter'ı asla!

    Gazetecileri belki ama Twitterı asla
    expand

    İstanbul'da Digital Age Konferansı'na katılan Arianna Huffington, sosyal medyanın hükümetler için bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekti. Huffington, geleneksel medya ile yeni medyanın farklarından bahsederken, "Gazetecileri belki kandırabilirsiniz ama milyonlarca kullanıcıyı asla!" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gözde Akgüngör Pamuk / Cnnturk.com

    Ekim; İstanbul için bilişim vakti. Yeni medya, hem sunduğu olanaklar nedeniyle pazarlama ve reklam sektörü için, hem de oluşturduğu dil ve ifade biçimleri nedeniyle medya için merak konusu. Ekim ayı da pek çok kurumun bilişim ve yeni medya üzerine konferanslarıyla geçiyor. Wikileaks'in kurucusu ve editörü Julian Assange'ın ardından bu kez de yeni medyanın kraliçesi olarak tanımlanan Arianna Huffington, Digital Age dergisinin bu yıl “Yeni Dünya Düzeni: Tam Şeffaflık” temasıyla düzenlediği Digital Age Konferansı için İstanbul'a geldi.

    Huffington'a atfedilen "kraliçe" unvanı boşuna değil, zira hem maddi hem medyatik anlamda iktidar sahibi. Türkiye'de olduğu gibi dünyada da önemli internet sitelerinin tamamına yakını konvansiyonel medyanın uzantısı olarak ortaya çıkarken, O'nun kurduğu  haber blogu "Huffington Post" kısa sürede bir medya devine dönüştü. Öyle ki American Online (AOL), bu devi satın almak için 315 milyon dolar ödedi. Huffington, kendi sitesinin de bir parçasını oluşturduğu yeni medyadaki işte bu dönüşümü anlattı. Biz de hakkında her gün yeni(!) bir şey söylenilen “yeni medya” için söylenenlere kulak verdik.

    Hükümetlerin saklanma dönemi bitti

    Kontrol etmesi çok zor bir dönemeçten geçtiğimizi ve büyük güçlerin de bunun farkında olduğunu belirten Huffington, hükümetlerin de markaların da artık saklanamayacağını, saklanma döneminin bittiğini söyledi. Bir çok hükümetin artık sosyal medyayı bir tehdit olarak algıladığının, Çin’deki internet sansürünün altını çizdi. Hükümetlerin, gazetecileri bireysel olarak kandırabilse bile, milyonlarca twitter kullanıcısını kandıramayacağını vurguladı. Huffington, kendilerinin de okuyucuları için "gerçeğin sesi" olmaya çalıştıklarını açıkladı.

    Twitter devrimi hızlandırır

    Huffington, Cnnturk.com'un, Arap Baharı dolayımıyla sosyal medyanın rolüyle ilgili sorusunu ise "Twitter tek başına bir devrim yaratmaz, sosyal bir dönüşüm sağlamaz ancak devrimi hızlandırır" diye yanıtladı.

    Rakamların arkasındaki öyküler

    Özellikle kriz dönemlerinde peş peşe sıralanmış istatistiki veri içeren haberlerin, okuyucu için yetersiz olduğunu belirten Huffington, "Öykü anlatma becerisi, rakamları alt alta sıralamaktan çok daha önemli" diyerek, geleneksel röportaj ekolünü hatırlatmış oldu.

    Her haber bir davet

    Huffington, eski medyadaki tüm değerlerin yeni medyaya taşındığını ve böylelikle hibrit medyanın şekillenmekte olduğunu ifade ederek "Gazeteler eskiden bir haber yaptığında noktayı koymuş olurdu. Şimdiyse bir haber yaptığınızda diyaloğu başlatmış, kullanıcıyı davet etmiş oluyorsunuz" diye konuştu. Huffington detay vermese de, konferans sırasında iki kez, “Huffington Post Türkiye” için bazı fikirleri olduğundan bahsetti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow