hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gamescom 2017 E3’ün önüne geçti mi?

    Gamescom 2017 E3’ün önüne geçti mi
    expand

    Oyun sektörünün son dönemlerde önemli bir sıçrayış yaptığı inkar edilemez bir gerçek. Hatta bazı kesimlere göre, iyi bir oyundan elde edilen gelir, sağlam bir Hollywood filminden kat ve kat daha fazla olabiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu durumun en net örneğini bir kaç sene öncesinde görmüştük. Rockstar Games tarafından geliştirilen ve 2013 yılında satışa sunulan GTA 5, 3 gün gibi kısa bir süre içerisinde tam 1 milyar dolarlık gelir elde etmişti. Doğal olarak bu büyüklükte bir para, oyun sektöründen olsun olmasın herkesin dikkatini çekti.

    Bu gelirden pay alma isteyen bazı uyanıklar Rockstar Games’e çeşitli telif davaları açtılar. Fakat bu davacılardan telif parası kazanabilen olmadı.

    Kısacası oyun sektörü, büyüyor ve büyümeye de devam edecek. Hal böyle olunca bu sektör için yapılan organizasyonlar da giderek artacaktır. Şimdilik global çapta 2 oyun fuarı yapılmakta. Bunlardan birisi E3 iken diğeri ise Gamescom. Geçtiğimiz günlerde Almanya’nın Köln kentinde gerçekleşen Gamescom 2017 dünyanın dört bir yanından binlerce oyun severi bir araya getirdi.
    gamescom 2017

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Açılış Almanya Başbakan’ı Merkel’den

    Gamescom 2017 diğer yıllara nazaran daha çok ses getiren bir etkinlik oldu. Daha etkinlik başlamadan, fuar alanının geçtiğimiz yıllara göre daha da büyük olduğu ve daha fazla bilet satıldığını zaten işitmiştik.

    Bu seneki Gamescom’un açılışı da bizzat Almanya Başbakan’ı Angela Merkel tarafından gerçekleştirildi. Merkel, Gamescom’un açılışını yaptıktan sonra fuarda biraz gezindi ve çeşitli cosplayerlar ile kameralara pozlar verdi.

    Burada Almanya’nın temel amacı, Gamecom’u tüm dünyaya duyurabilmekti. Evet bu etkinlik zaten oyuncular tarafından biliniyor. Fakat amaç oyunla pek ilgili olmayan kesimin de böyle bir fuardan haberdar olmasını sağlamaktı. Yani kısacası temel amaç, Gamescom 2017 ile birlikte bu fuarı E3’ün önüne taşıyabilmekti de diyebiliriz.


    gamescom 2017 3

    E3’te duyurulan oyunlar, ziyaretçiler tarafından denendi

    Peki Gamescom 2017’de neler yaşandı. Şunu hemen baştan belirtelim. Gamescom senelerdir, E3’te duyurulan oyunların ilk olarak denendiği etkinlik olarak bilinir. Bu açıdan 2017’de de herhangi bir değişiklik olmadı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    E3’te oyunculara tanıtılan pek çok oyun, Gamescom 2017’de ziyeretçilerin beğenisine sunuldu. Assassin’s Creed Origins’ten, Middle Earth Shadow of War’a kadar pek çok oyun, ziyaretçiler tarafından oynanabildi.

    Öte yandan, duyurular bazında pek de heyecan verici bir gelişme yaşanmadı. Bu açıdan Gamescom’un E3’ten daha az ses getirdiğini de söylemek mümkün.


    gamescom 2017 2

    Gamescom’un en iyisi Super Mario

    Her sene olduğu gibi bu sene de Gamescom’un en iyileri seçildi. Gamescom 2017’nin en iyi oyunu unvanı, Nintendo’nun yeni konsolu Switch için geliştirilen Super Mario Odyssey’e gitti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ayrıca en iyi PS4 oyunu Assassin’s Creed Origins seçilirken, en iyi Xbox One oyunu ise Middle Earth Shadow of War seçildi.

    Gamescom ödüllerindeki süpriz ise spor oyunları kategorisinde geldi. Konami tarafındna geliştirilen PES 2018, FIFA 18’i geride bırakarak Gamescom 2017’nin en iyi spor oyunu seçildi.

    Ayrıca dip not olarak belirtelim, Microsoft’un ara nesil konsolu Xbox One X’te ilk defa Gamescom kapsamında oynanabilir olarak ön plana çıktı. Konsolu deneyen oyun severler, Xbox One X’in performansını genel anlamda beğendi.

    gamescom 2017 1

    Gamescom seneye E3’ün önüne geçebilir mi?

    Peki Almanya hükümetinin bu sene fazladan önem verdiği Gamescom 2017 gerçekten beklentileri karşılayabildi mi? Açıkçası ziyaretçi yoğunluğuna bakıldığında fuarın bu sene, geçtiğimiz senelere nazaran daha kalabalık olduğunu, daha fazla ilgi gördüğünü söylemek mümkün.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Öte yandan seneye düzenlenecek olan fuarın E3’ten daha fazla ziyaretçi çekip çekemeyeceği de şimdiden merak konusu olmuş durumda.

    Elbette Gamescom organizatörlerinin istediği bir diğer şey de AAA kalitesindeki oyunların ilk Almanya’da ki bu görkemli fuarda duyurulması. Buna oyun geliştiricileri şimdilik pek sıcak bakmıyor. Ne de olsa E3’te senelerdir gelenek haline gelmiş bir ritim mevcut. Bakalım seneye E3 ile Gamescom arasındaki rekabet nasıl şekillenecek.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow