hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fiber optik kablolar ile deprem tespiti

    Fiber optik kablolar ile deprem tespiti
    expand
    KAYNAKEcevit Bıktım

    Stanford Üniversitesi tarafından yapılan araştırmayla birlikte fiber kabloları koruyan liflerin titreşimleri ölçülerek depremler anında algılanabilecek. Birkaç milisaniye içerisinde büyüklüğü, yönü ve diğer pek çok bilgisine ulaşılabilecek depremler için anlık önlemler hızlıca alınabilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Stanford Üniversitesinin geliştirdiği uygun fiyatlı algılayıcılar sayesinde fiber optik kablolar ile depremi algılayabilmek artık mümkün. Denenmeye başlayan teknolojinin detaylarına haberimizden ulaşabilirsiniz.

    Yeni nesil iletişim teknolojilerinin temelini oluşturan fiber optik kablolar sayesinde çok yüksek hızlarda veri iletimi mümkün hale geliyor. Sokaklarımıza hatta evlerimizin içine kadar gelen bu kablolar sayesinde çok yüksek hızda ve düşük gecikmeli internet bağlantıları mümkün oluyor. Stanford Üniversitesi tarafından yapılan araştırmayla birlikte fiber kabloları koruyan liflerin titreşimleri ölçülerek depremler anında algılanabilecek. Birkaç milisaniye içerisinde büyüklüğü, yönü ve diğer pek çok bilgisine ulaşılabilecek depremler için anlık önlemler hızlıca alınabilecek.

    Deprem anında en önemli konulardan birisi anlık müdahale ve erken uyarı. Depremlerde birkaç salise daha erken bilgi gelmesiyle şehrin doğal gaz hattı kesilebilir, metro ve raylı sistemler durdurulabilir ve daha pek çok önem taşıyan önlem anında alınabilir. İstanbul’da da metro sistemleri ve doğal gaz için bulunan acil durum durdurma sistemlerinin algılama ve gecikme süreleri oldukça önemli.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Araştırmacılar, mevcut fiber optik kablolar üzerine yerleştirilen sensörler sayesinde her türlü hareketi anında analiz edebiliyor. Lazer Sorgulayıcılar sayesinde çalışan teknoloji, fiber kabloları koruyan liflerdeki bozulmaları izliyor. Oldukça düşük maliyetli olduğu belirtilen bu teknoloji sayesinde tüm bölgelerdeki sismik hareketler çok net bir şekilde izlenerek, anlık değerlendirme yapılabilecek.

    Şu an için Stanford Üniversitesi içerisindeki 5 kilometrelik deneme ağında test edilen teknolojinin zamanla belli mahallelere uygulanmaya başlanması bekleniyor. Zaman içerisindeyse deprem riski yüksek şehirlerde fiber optik kablolarla birlikte bu sensörlerin de yer altına döşenmesi muhtemel görünüyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow