FaceID kullanıcıları üzebilir
FaceID teknolojisi, diğer tarafta ise ekranın altına kaydırılmak istenen TouchID teknolojisi. Peki hangisi daha iyi?
2017 neresinden bakarsanız bakın akıllı telefonlar için önemli bir dönüm noktası oldu. Aslında senenin başlarında herşey normaldi. Klasik tasarımlar, klasik koruma yöntemleri ve alışılageldik uygulamalar.
Sonradan ne olduysa, bir anda sektördeki üreticiler, ince çerçeveli hatta çerçevesiz telefonlara doğru yöneldiler. Hatta bazıları daha da büyük adımlar atıp daha olgunlaşma aşamasında olan parmak izi okuma sistemini rafa kaldırdı.
Peki yeni gelen her teknoloji, bir öncekinden daha mı iyidir? İşte orası tartışılır. Bu yazımızda Apple’ın yeni FaceID teknolojisini masaya yatıracağız. Bu teknoloji ne derece kullanışlı, ne derece hızlı ve ne derece “telefon aldıracak bir teknoloji” birlikte görüp öğreneceğiz.
FaceID gerçekten kusursuz bir sistem mi?
Apple’ı takip edenler iyi bilirler. Cupertino merkezli şirket, genel olarak sunumlarında çok fazla şov yapmayı sevmez. Fakat bu sene gerçekleşen iPhone X sunumunda işler pek de eskisi gibi yürütülmedi. Zira FaceID’nın tanıtımında şovanist hareketlere şahitlik ettik.
Kuşkusuz FaceID tanıtımında en çok akıllarda kalan sahne de sistemin mükemmel işlediğinin anlatıldığı dakikalara, TrueDepth kamerasının Apple yetkilisinin yüzünü algılamadığı o an olmuştur.
Bu durum aslında FaceID sisteminin pek de kusursuz olmadığına net bir işaretti. Zaten Apple’ın kurucu ortaklarından Steve Wozniak’ta yaptığı açıklamada FaceID sisteminin Apple’ın istediği gibi çalışamayabileceğini belirtmişti. Sonuç olarak Apple’ın bu yeni sistemi pek de kusursuz sayılmaz.
FaceID ne kadar kullanışlı?
Apple’ın bu yeni sistemiyle ilgili bir diğer konu ise ne derece kullanışlı olduğu. Parmak izi okuyuculu sistemde, metrobüs ya da otobüs gibi ıkış tıkış yolculuk yaptığınız ortamlarda bile telefonunuzun kilidini kolayca açabiliyordunuz.
Fakat FaceID’de aynı kolaylığın pek de mümkün olmadığını söyleyebiliriz. Zira telefonunuzu yüzünüzü görecek doğru mesafeye konumlandırmak, sıkışık metrobüs ortamlarında zor olabilir. Tabi şöyle bir gerçek de mevcut. “Telefona 6100TL veren birisinin metrobüste ne işi var kardeşim” diyebilirsiniz. Fakat önceki iPhone modellerinde de şahit olduğumuz üzere, söz konusu iPhone olduğunda şartlar zorlanabiliyor.
Konumuza dönecek olursak. FaceID’nin her ortamda ve her koşulda kullanışlı olduğunu düşünmek yanlış olacaktır. Yani bu sistem, kullanışlılık açısından da sınıfta kalmaya aday diyebiliriz.
FaceID ne kadar hızlı
Bir de hız meselesi var tabi. Apple işi rakamlara dökerek yeni yüz tanıma sisteminin TouchID’ye oranla daha hızlı tepki verdiğini belirtmişti. Peki Apple yetkilileri bu süreleri baz alırken, telefonu kaldırma, yüzümüzü çevirme gibi etkenleri göz önünde bulundurdular mı? Tabi ki hayır.
Geçtiğimiz günlerde Huawei yeni Mate 10 modelini tanıtmıştı. Bu etkinlikte Huawei yetkilileri parmak izi okuyucusu ile Apple’ın yeni yüz tanıma sistemini karşı karşıya getiren ufak bir sunum sergilediler. Sunumda telefonun cepten çıkarılıp kilidin açılma süresi gözler önüne seriliyordu.
Sonuç sizlerin de tahmin edebileceği üzere parmak izi okuyuculu sistem lehine sonuçlandı. Üstelik yapılan sunum da son derece ikna ediciydi. Az önce de belirttiğimiz gibi, FaceID’nin çalışması için telefonu kaldırıp yüzünüze tutmak ve yüzünüzü doğru şekilde hizalamak hayli zaman alıcı olabiliyor. En azından sürenin parmak izi okuyuculu sisteme nazaran 3 kat daha arttığını söylemek mümkün.
FaceID verimsiz bir sistem
Apple’ın yeni yüz tanıma sistemi belki başarılı kabul edilebilir. Fakat söz konusu telefonun kilidini açma ve bu güvenlik sistemini çeşitli işlemlerde kullanma olduğunda bir daha düşünmek gerekiyor.
Zira FaceID’nin bu haliyle parmak izi okuyucusunun yerini alması pek de olası değil. iPhone X henüz satışa sunulmadığı için bu sistem hakkında şikayetlerle karşılaşmadık. Fakat not alın. Telefon satışa sunulur sunulmaz bu sistem hakkında pek çok şikayet kaydı ve eleştiri gelecek.
Sonuç olarak eğer iPhone X’i sadece yeni FaceID sistemi için satın almayı düşünüyorsanız, bir kez daha değerlendirme yapmanızı tavsiye ederiz. Zira bu teknoloji yeni ve ilgi çekici durmasına karşın, oldukça kullanışsız.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
WHATSAPP'A 5 YENİ ÖZELLİK! 2,33 milyarın üzerinde aktif kullanıcısı var! Meğer Instagram’daki o fonksiyonlar…
SON DAKİKA TEKNOLOJİ HABERİ || PlayStation 5 Pro Türkiye’de ön satışa çıktı! (FİYAT & ÖZELLİKLER)
WhatsApp'ın gizli kalan kullanışlı özelliği! 2 adımda gerçekleştiriliyor, çoğu kişinin haberi bile yok!
Parmaklarınızın ucundaki gizemli rotalar! Hangi kısayol tuşu nasıl ortaya çıktı? Kısayol krallığı o tuşa ait...
GÖKBEY Helikopteri Nedir? T625 GÖKBEY Özellikleri ve Kullanım Alanları