Facebook bunu da yapmış!

Gün geçmiyor ki Facebook hakkında yeni bir iddia daha ortaya atılmasın. Hatırlanacağı üzere kısa süre önce Zuckerberg ve ekibinin 80 milyonu aşkın kullanıcının kişisel bilgilerini Trump’a yakın bir analiz firmasıyla paylaştığı ortaya çıkmıştı.
Bu olayın ortaya çıkmasının ardından Facebook’un marka değeri kısa bir süre içerisinde 100 milyar dolara yakın kayba uğramış, Zuckerberg’in kişisel serveti de pul olmuştu. Kısa sürede kişisel servetinden 7 milyar dolar eksilen Zuckerberg harekete geçmiş ve sosyal medyanın dev ismini aklamak için çeşitli girişimlerde bulunmaya başlamıştı.
Fakat görünen o ki bu son çırpınışlar da Facebook’u kurtarmak için yeterli olmayacak. Çünkü bir sökük gibi skandalların ardı arkası kesilmiyor. Zira sosyal medya konusunda hala zirvede bulunan Facebook’un kullanıcı verilerini paylaşmanın haricinde başka vukuatları da olduğu ortaya çıktı.
Söylentiler doğru çıkıyor
Facebook hakkında geçmişten günümüze kadar uzanan, pek çok şehir efsanesi mevcuttur. PC ya da telefon kameralarının sizden habersiz hacklenmesi mi dersiniz, çeşitli banka ve özel bilgilerinizin depolanması mı dersiniz? Kısacası aklınıza gelebilecek tüm siber teoriler bir şekilde Facebook’la ilişkilendirilmiş durumda.
Peki ya bu söylentiler doğruysa? Ya gerçekten Facebook sizin haberiniz olmadan PC ya da telefonunuzun kamerasına hükmedebiliyorsa? Kişisel özel verilerinizi ruhunuz bile duymadan kopyalayıp, kendi sunucularına aktarıyorsa?
Gerçekten ürkütücü değil mi? Peki Facebook’un gerçekten bunları yapma imkanı var mı? Yani tarayıcıdan açtığımız basit bir internet sitesi, bizim özel hayatımıza bu kadar basit bir şekilde dahil olabilir mi? Uzmanlara göre bu sorunun yanıtı evet!
Tarayıcıda gezinirken dikkatli olun
Peki Facebook az önce saydığımız illegal erişimlerden kaçına cüret etmiş olabilir? Açık konuşmak gerekirse bunu bilen yok. Fakat bunun oldukça riskli bir hamle olduğu da ortada. Zira böyle bir durumun şimdiye kadar ortaya çıkmaması mucize olurdu. Dolayısıyla Zuckerberg ve ekibi kullanıcıların hayatlarına bu kadar müdahil olmuş değiller.
Peki gelelim asıl soruya? Facebook bizi ne kadar takip ediyor? Ortaya çıkan son bilgilere göre, tarayıcınızda Facebook açıkken yeni sekmede açtığınız siteler, Zuckerberg ve ekibi tarafından takip edilebiliyor.
Elbette burada ufak bir nokta mevcut. Yeni sekmede açtığınız sitelerde “paylaş” butonunun bulunması gerekiyor. Aksi takdirde Facebook’un açtığınız siteyi görüntüleme ihtimali bulunmuyor. Yani durumu örneklendirerek şu şekilde anlatmak mümkün.
Paylaş butonu trojen görevi görüyor
Bugün girmiş olduğumuz pek çok sitede “paylaş” butonunun olduğunu görürüz. Özellikle video izleme ya da belli bir makaleyi okumak için girdiğimiz sitelerde bu buton olmazsa olmazlar arasındadır. İşte asıl tehlike bu butonun olduğu siteler diyebiliriz.
Keza ortaya çıkan son raporlara göre, Zuckerberg ve ekibi paylaş butonunu trojen olarak kullanıyormuş. Peki bu nasıl oluyor?
Diyelim ki tarayıcınızda Facebook açık. Ardından yeni sekmede çeşitli video sitelerine giriyorsunuz. Girdiğiniz video sitesinde ise aktif bir paylaş butonu mevcut. İşte o an sitede geçirdiğiniz vakit, okuduğunu yazılar, izlediğiniz videolar Facebook’un özel sunucularına aktarılıyor.
Böylece Zuckerberg ve ekibinin sizin hakkında büyük bir veri bankası oluşuyor. Sonra da bunlar çeşitli iş ortaklarıyla paylaşılıyor.
Öyle görünüyor ki artık sosyal medya devi ciddi anlamda tehlike arz eden bir yayın organı olmuş durumda.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA: WHATSAPP ÇÖKTÜ MÜ? 28 Şubat 2025 WhatsApp mesajlar neden gitmiyor, erişim sorunu düzeldi mi?
Yapay zeka ile ilgili çarpıcı açıklama: 20 yıl içinde tedavisi olmayan hastalık kalmayacak!
Instagram yeni güncellemeyi duyurdu: DM'ler için sunduğu yeni özellikler dikkat topladı
Merakla bekleniyordu! iPhone 16e'nin fiyatı bakın ne oldu!
iOS 18.3 güncellemesi özellikleri: iOS 18.3 güncellemesi neler getiriyor?