Facebook benzeri siteler hızla yayılıyor

Technology Review dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre ABD dışında sosyal ağ sitelerinde büyük bir patlama yaşanıyor.
Technology Review dergisinin Şubat sayısında sosyal-ağ siteleri olarak adlandırılan Facebook, Hi5, Orkut gibi web siteleriyle ilgili bir araştırmaya yayımlandı.Araştırmada site sıralamaları ve popülerlikleri Alexa web bilgi servisinin verileriyle temellendirildi ve Harward Hukuk Okulu Berkman İnternet ve Toplum Araştırma Merkezi üyesi Danah Boyd tarafından incelenip kontrol edildi.
Araştırma içine Danah Boyd'un sosyal-ağ sitesi tanımına uygun olan siteler dahil edildi. Boyd'un iki farklı sosyal ağ sitesi tanımı var. Windows Live Space ve Çin sitesi QQ farklı olmalarına rağmen sosyal ağ sitesi sayıldı. Bu siteler arasında ilk beşte olmasına rağmen yeterli bilgi sağlanamadığı için değerlendirme dışı bırakıldı.
Araştırmaya göre, ABD'de 1990'ların ilk yıllarında açılan sosyal ağ siteleriyle birlikte milyonlarca insan MySpace, Hi5 ve Cyworld gibi servislerden arkadaşlarıyla iletişim kurmaya başladılar.

Bazı siteler diğerlerinden daha fazla yayıldı: San Francisco orijinli Hi-5, sayfalarını İspanyolca ve Portekizceye tercüme ederek bir anda dünyanın en geniş üçüncü sosyal ağ sitesi oldu.
2008 yılında birçok (yeni) firma patronunun tercihini yapmasıyla birlikte piyasadaki hakimiyetler arasında bir dalgalanma kaçınılmaz görünüyor.
Global internet bilgi sağlayıcısı olarak hizmet veren comScore'un sitelerin kullanıcı sayılarının artışıyla ilgili yaptığı araştırma da bu durumu doğruluyor. Buna göre sosyal-ağ sitelerine olan ilgi ABD'de 2006 Kasım ayından 2007 Temmuz ayına kadar çok düşük bir artışı gösterirken, ABD dışında 280 milyon olan üyesi sayısı 400 milyon duvarını zorlar hale geldi.
Dünyada sosyal-ağ siteleri nasıl kullanılıyor
Kuzey Amerika: ABD ve Kanada'da en yoğun olarak kullanılan sosyal ağ sitesi uzun bir zamandır MySpace. Son zamanlarda izin verdiği üçüncü parti yazılımlarla birlikte Facebook, My Space'in tahtını zorlar hale geldi.
Kuzey Amerika'daki Facebook kullanıcıları, borsayı takip eden, arkadaşlarıyla seyahat planlarını karşılaştıran bir kitle. Facebook'daki bu gelişim diğer sosyal ağ sitelerini de bu yönde gelişim gösterme yönünde etkilemiş durumda.
Meksika, Orta ve Güney Amerika: Google'un 1994 yılında kurduğu sosyal ağ sitesi Orkut, Brezilya'da yoğun olarak kullanılıyor. Bunun Orkut'u kuran Google firması çalışanının birçok Brezilyalı arkadaşının bulunmasından kaynaklandığı sanılıyor.
Buna rağmen Portekizce konuşan Brezilyalılar sitenin İngilizce olmasından ve çok şeyi çevirmek zorunda kalmaktan şikayetçi oluyorlar. Bunun yanı sıra Orkut'un ABD orijinli kullanıcıları da şikayetçi. Sitede "Orkut'ta çok sayıda Brezilyalı var" gibi gruplar kurarak şikayetlerini belli ediyorlar. Ancak buna rağmen günün galibi Brezilyalılar çünkü Orkut'un kullanıcılarının %53'ü Brezilyalı.
Avrupa ve Rusya: Facebook ve diğer İngilizce ağırlık sosyal ağ siteleri 2007 yılında karşılarında Fransızca'nın hakim olduğu Skyrock gibi rakip siteler buldular.
Türkiye, Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika:

Netlog adlı Belçika orijinli sosyal ağ sitesi 12 farklı dilde hizmet sunduğu için şu sıralar dikkatleri çekiyor. Temmuz 2007'den beri Türkçe'de hizmet veriyor.
Türkiye'de Facebook ve Yonja gibi sosyal ağ siteleri de yoğun olarak ilgi görüyor. Bunlarla birlikte Türkiye'de popüler olmuş Siberalem gibi çok sayıda yerel sosyal ağ sitesi de bulunuyor.
Asya ve Avustralya: Facebook, ABD'li kullanıcılara asla profillerini ziyaret edenler hakkında bilgi vermeyi vaat etmezken Asya'da ise bunun aksi olan uygulama çok popüler.
Asya'da Friendster ve Mixi sitelerinde bu gibi durumlarda profilleri ziyaret eden kullanıcılar sisteme "footprints" diye ifade edilen "dijital izler" bırakıyor.
Sıradaki Haber
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Radyoyu Kim İcat Etti? Radyo Nasıl ve Ne Zaman İcat Edilidi?
Uçağı Kim İcat Etti? İlk Uçak Ne Zaman, Nasıl Bulundu? Uçağın Mucitleri Kimdir?
Televizyonu Kim İcat Etti? Geçmişten Günümüze Televizyonun Yolculuğu
Telefonu Kim İcat Etti? 1876’da Başlayan Bir Hikaye!
iPhone'u olanlar dikkat! Apple'dan uyarı geldi: Cihazlar tehdit altında