Eyüp Belediyesi Pardus kullanmaya başladı
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının hamiyesinde geliştirilen ve son yıllarda geliştirici ekibinde yaşanan değişimler nedeniyle durumu anlaşılamayan Pardus’tan güzel bir haber geldi. Eyüp Belediyesi haziran ayından beri devam eden hazırlık sürecini tamamlayarak Pardus’a tamamiyle geçiş yaptı. Detayları haberimizde bulabilirsiniz.
Geçtiğimiz yıllarda geliştirici ekibi tamamen değişen ve sadece görsel arayüze dönüştüğü iddia edilen yerli işletim sistemi Pardus hakkında çeşitli iddialar bulunuyor. Geliştirme çalışmalarının ve ileriye dönük hedeflerinin tam olarak bilinmediği ve uzun zamandır sessiz kalan yerli işletim sisteminin durumu hakkında halen net bir bilgi alınamıyor. Dedikodu ve iddialar bir yandan devam ederken yerli işletim sisteminden güzel bir haber geldi.
İstanbul Eyüp Belediyesi yaklaşık 1 yıldır yerli işletim sistemi Pardus’a geçmek için çalışmalar yürütüyor. Çalışanlarına eğitim veren belediye aynı zamanda kullandığı yazılımları da Pardus/Linux uyumlu hale getiriyor. Tüm çalışmaları tamamlayan Eyüp Belediyesi aktif olarak Pardus’u kullanmaya başladı. Yeni yıl itibariyle tamamen Pardus’a geçecek olan belediye bu sayede bir ilki gerçekleştirdiklerini açıkladı.
Tamamen ücretsiz ve açık kaynak olan Pardus Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesinde TÜBİTAK ULAKBİM içerisindeki bir ekip tarafından geliştiriliyor. Pardus’un kardeşi olarak geliştirilen PisiLinux dışında ise başka yerli işletim sistemi bulunmuyor.
Hem Güvenlik Hem Maliyet
Pardus ve PisiLinux dışında kullanılan Microsoft Windows ve Apple OS X işletim sistemleri ile diğer Linux dağıtımları yurt dışında geliştirilmekte. Özellikle Microsoft Windows ve Apple OS X işletim sistemleri kodlarının görüntülenememesi ve ücretli olması nedeniyle büyük bir risk ve maliyet ile birlikte geliyor.
İşletim sisteminin çalışmasını sağlayan kodlar görüntülenemediği için kodlarda ne yazdığı bilinmiyor ve özellikle devlet kurumlarında bu durum büyük bir risk oluşturuyor. Amerika merkezli olan Microsoft ve Apple’ın işletim sistemleri özellikle de Windows 10 takip konusunda büyük endişeleri beraberinde getiriyor.
Bu işletim sistemleri aynı zamanda ücretli oldukları için büyük bir lisans ücretleri ile birlikte geliyor. Yüzbinlerce liralık lisans ücretleri ödenen firmalara yapılan bu harcama büyük bir cari açık oluşmasına neden oluyor. 75 dolardan 30 dolara düşen gümrük sınırından çok daha fazla etkiye de bu lisans ücretleri sahip. Eyüp Belediyesi Pardus’a geçerek bu lisans ücretini ödemekten kurtulmuş oluyor ve bu sayede büyük bir para ülkemizde kalmış oluyor.
Öncülük Ettiler, Dışa Bağımlılığın Azalmasını İstiyorlar
İstanbul Eyüp Belediyesi ülkemizde geliştirilen ve ücretsiz olan Pardus ve PisiLinux işletim sistemlerine geçmenin önemini vurguluyor. Türkiye’de yerli işletim sistemine tamamen geçiş yapan ilk belediye olan Eyüp Belediyesi bu sayede dışa bağımlılığın önüne geçerek ülkemizdeki yazılım sektörünün gelişmesini istiyor. Diğer pek çok belediyeye de örnek olmasını beklediğimiz bu çalışmanın savunma sanayi başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarında da yapılması bekleniyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA... BTK'dan açıklama: 13 Yaş Altına Sosyal Medya Yasağı Geliyor!
Türkiye’nin İlk Kuantum Bilgisayarı Özellikleri Neler? Kuantum Bilgisayar Kullanım Alanları!
WHATSAPP'A 5 YENİ ÖZELLİK! 2,33 milyarın üzerinde aktif kullanıcısı var! Meğer Instagram’daki o fonksiyonlar…
SON DAKİKA TEKNOLOJİ HABERİ || PlayStation 5 Pro Türkiye’de ön satışa çıktı! (FİYAT & ÖZELLİKLER)
WhatsApp'ın gizli kalan kullanışlı özelliği! 2 adımda gerçekleştiriliyor, çoğu kişinin haberi bile yok!