Evrenimizde yaşamın oluşması ne kadar sürede mümkün
NASA son yıllarda ciddi anlamda uzay çalışmalarına devam etti. Şimdi ise yeni bir buluş ortaya çıktı.
Dünya yaklaşık 4,5 milyar yaşında, peki evrende yaşam için gerekli olan bileşenlerin ve koşulların oluşması ne kadar süre aldı? NASA James Webb Uzay Teleskobu, Büyük Patlama’dan 350 milyon yıl sonra bir galakside karbon buldu. Karbon yaşam için önemli bir bileşen ve bu keşif, evrende hidrojen dışında herhangi bir elementin ilk tespitine işaret etmekte. Birleşik Krallık’taki Cambridge Üniversitesi liderliğindeki uluslararası bir gökbilimci ekibi, evrenin erken dönemlerinde genç bir galaksiyi gözlemledi ve şaşırtıcı miktarda karbon içerdiğini buldu.
Astronomide ‘metaller’, hidrojen veya helyumdan daha ağır elementleri ifade ediyor. İlk Evren çoğunlukla hidrojenden, az miktarda da helyum ve lityumdan oluşuyordu. Bugün gördüğümüz Evreni oluşturan diğer elementler ise bir yıldızın içinde oluşmuştur.
Bu elementler, süpernova olarak bilinen yıldız patlamaları yoluyla dağıtılır. Bu da dramatik bir patlamayla ömrünü sonlandıran bir yıldızın, malzemeleri uzaya yayarak gelecek nesil yıldızların tohumunu atacağı anlamına geliyor. Zamanla daha fazla metal oluşuyor ve milyarlarca yıl sonra Evren, Dünya gibi kayalık gezegenleri ve yaşamı destekleyebiliyor. NASA bu keşifle ilgili heyecanını duyurdu.
Cambridge’deki Kavli Kozmoloji Enstitüsü’nden ve çalışmanın baş yazarı Dr Francesco D’Eugenio, “İlk yıldızlar kimyasal evrimin kutsal kâsesidir” dedi. NASA evren hakkında çalışmalarına devam edecek.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
2,33 milyarın üzerinde kullanıcısı olan WhatsApp’a yeni emoji! Gören aynı şeyi söyledi: 'ÇOK TATLI!'
Instagram’a ekran görüntüsü almayı engelleme özelliği geliyor
WHATSAPP KULLANICILARI DİKKAT! Tüm bilgileriniz tehlikede olabilir
Bakan Kacır, Milano'daki 75. Uluslararası Uzay Kongresi'ne katıldı
Twitch kapatılacak mı, yasaklanacak mı? Bakan Uraloğlu'ndan önemli açıklama!