Ev kullanıcılarına yönelik bulut çözümü
Western Digital’in ev kullanıcılar için geliştirdiği bulut çözümü kendisinden çok söz ettirecek. WD My Cloud Home olarak adlandırılan bu kişisel bulut çözümü kullanıcının ihtiyacına göre 2 ile 8 Terabyte’a kadar geniş bir seçenek ile satılıyor.
WD My Cloud Home’a yakından baktığınızda harici bir disk kutusuna benziyor. 12 V adaptör ile çalışan bu ürün, arka tarafta USB 3.0 ve Gigabit Ethernet yuvalarına sahip. Bu bölgede aynı zamanda bir Reset düğmesi de bulunuyor. Reset düğmesine ataç benzeri ince ve uzun bir çisim ile ulaşılabiliyor. Parmağınızla bu düğmeye ulaşmanız imkansız. Bununla birlikte ürün 53 x 140 x 175.5 mm boyut değerleri ile harici disk ürünlerinden daha büyük ve kalın.
WD My Cloud Home’un iç dünyasına baktığımızda1.4 GHz hızında çalışan dört çekirdekli Realtek (RTD1296PBCG) işlemcisinin kullanıldığını görüyoruz. 1 Gbyte DDR3 belleğe sahip olan bu cihaz kağıt üstünde My Cloud ve My Cloud Mirror (1.3 GHz çift çekirdek Armada işlemci kullanıyor) ürünlerinden daha performanslı.
Kurulum esnasında bu hızı az da olsa hissedebiliyorsunuz. Güç adaptörünü ve ağa bağlı olan Ethernet bağlantısını WD My Cloud Home’a taktığınız an kurulum başlıyor. Bilgisayarınızdan tarayıcıyı açıp https://mycloud.com/hello adresini girip cihazı kayıt etmeniz gerekiyor. Kayıt işlemi bittiğinde tarayıcı üzerinden bu kişisel bulut cihazına kısıtlı olsa da erişebiliyorsunuz. Tam erişim, ancak cep telefonunuza yüklediğiniz uygulama veya WD’nin masaüstü yazılımı ile gerçekleşiyor.
Gelişmiş erişim
WD Discovery adlı masaüstü yazılımını kurduğunuzda WD My Cloud Home’un klasörlerine erişebiliyorsunuz. Sürekli güncellenmesini istediğiniz klasörler atayabiliyorsunuz. Bununla birlikte bazı klasörleri Online ortamında kısıtlayıp sadece Offline olarak görülmesini sağlayabiliyorsunuz. WD Discovery açık olduğunda WD My Cloud Home cihazınız bir ağ ortamı diski olarak algılanıyor. Bu uygulamayı kapattığınızda ise WD My Cloud Home’un ikonu ağ ortamından kayboluyor.
Cep telefonu uygulamasında ise, çektiğiniz fotoğraflar otomatik olarak WD My Cloud Home’a yükleniyor. Bu fotoğraflar WD tarafından belirlenen bir klasöre yedekleniyor. Ne yazık ki istediğiniz fotoğrafları istediğiniz klasörlere yedekleyemiyorsunuz. Buna karşın Dropbox ve Google Drive gibi Cloud servisleri My Cloud Home’a yedekleyebiliyorsunuz. Hatta kişisel Facebook hesabınız bile WD My Cloud Home’da yedeği tutuluyor.
Bu üründe beğendiğimiz bir özellik ise Windows ve MAcOS işletim sistemlerinde sistem yedeklemesi de yapabilmesi. Ayrıca kurulu olan Plex Media sunucusu sayesinde de, My Cloud Home’da yüklenen videolar akıllı televizyonlarda oynatılabiliyor.
Ürünün en büyük eksikliği ise kuşkusuz kullanıcı yönetimi. WD My Cloud Home yeni kullanıcıları akıllı telefon uygulamasından ekliyor. Bu kullanıcılar kendi alanlarına sahip oluyorlar ve istedikleri yerden bu alanlara erişebiliyorlar. Cihazın sahibi, bu kullanıcıların bu alanı nasıl kullandıklarını göremiyor. Yani içerikleri ve ne kadar bir alan kullandıklarını göremiyor. Eklenen kullanıcılar cihazın içindeki farklı klasörlere erişim izni verilemiyor. Bu klasörlere ancak bir link verildiğinde ulaşabiliyorlar. Fakat cihaza bir USB bellek takıldığında tüm kullanıcılar bu belleğe ulaşabiliyorlar.
En büyük dezavantajı
WD My Cloud Home çok hızlı kuruluyor. Fakat ürünü yönetebilmek için hem masaüstü yazılımını hem de akıllı telefon uygulamasını kurmanız şart. Cihaza erişebilen kullanıcıları ne yazık ki yönetemiyorsunuz. USB 3.0 bağlantısı sadece USB bellekleri cihaza yedekliyor. Bu bağlantıyı kapasiteyi daha da genişletmek için kullanamıyorsunuz.
Video, fotoğraf ve dokümanları yedekleyebilen WD My Cloud Home, sadece bir adet disk yuvasına sahip. Bu durum Bulut teknolojileri için ciddi bir dezavantaj. Diskiniz bozulduğunda tüm verilerinize elveda diyebilirsiniz. Bu yüzden mutlaka bu verileri yedekleyen ikinci bir disk olmalı. Bu yüzden verilerine çok önem veren kişiler, WD My Cloud Home dışında iki disk seçenekli WD My Cloud Home Duo ürününü tercih etmeleri daha doğru olacaktır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Apple iOS 18.2.1 Güncellemesi Özellikleri: iOS 18.2.1 güncellemesi hangi iPhone modellerine gelecek?
Yurt dışı cep telefonları ne zaman açılacak? 2025 IMEI kayıt sıfırlanma tarihleri: IMEI kaydım ne zaman sıfırlanır?
Çoğu Kullanıcı Farkında Değil: WhatsApp’tan İki Yeni Özellik! Hâlâ Denemediniz Mi?
Son 8 Gün! WhatsApp 2025'te Bu Telefonlarda Çalışmayacak! İşte O Modeller
Instagram Bomba Özelliğini Duyurdu! Bunu Yapmak Artık Mümkün! Instagram DM’lerinde Mesaj Nasıl Planlanır? İşte Adım Adım Yapmanız Gerekenler (23.12.2024)