Euro 2012'nin şampiyonu dolandırıcılar oldu!
UEFA Avrupa Şampiyonası 2012’nin resmi sitesinin alan adı ve sayfalarına benzer siteler yaratan saldırganlar, kullanıcıları tehdit ediyor.
Trend Micro uzmanları, devam eden UEFA Avrupa Futbol Şampiyona’sına özel, sosyal mühendislik teknikleriyle hazırlanmış sahte bağlantıların sosyal medya ve arama motorlarında cirit attığını, bu bağlantılara tıklayan kişiler sayesinde de siber dolandırıcıların hem kullanıcıların kişisel bilgilerini çaldıklarını hem de reklam gösterim ücretlerinden gelir elde ettiklerini tespit etti.
Tüm hızıyla devam eden UEFA Avrupa Şampiyonası 2012, siber suçluların zararlı yazılımları bulaştırmak için kullandıkları son spor organizasyonu oldu.
Trend Micro Analisti Paul Pajares’in verdiği bilgilere göre, www.uefa.com/uefaeuro/ bağlantısının benzerini üreten saldırganlar, sahte sitenin altına birçok zararlı yazılım ve Truva atı yerleştirdi.
Zararlı yazılım sisteme bir kez sızdığında, sahte bir antivirüs programı gibi davranarak bilgisayarın taranması ve aktif hale getirilmesini istediği görüldü. Sahte yazılımın aktivasyon sayfasına giden kullanıcılar, hassas verilerin sızdırılması için oluşturulmuş bir web sitesiyle karşılaştı.
Bu site kullanıcıların online bankacılık işlemlerinde kullandıkları verileri çalmaya odaklanmış ZBOT/Zeus türü zararlı yazılımların bilgisayara sızmasına sebep oldu. Ayrıca, zararlı yazılımın web tarayıcılarını da kullanılamaz hale getirdiği tespit edildi.
Arama motoru üzerindeki oyunlar da sürdü
Avrupa Şampiyonası’nın resmi web sitesinin benzeriyle yetinmeyen siber suçlular, maçların canlı yayınları için oluşturdukları sayfalardan da zararlı yazılım saçmaya devam etti. Arama motoruna “Portekiz Çek Cumhuriyeti Canlı İzle” yazanların karşısına, hemen ilk sayfada zararlı yazılım dolu bir web sitesi çıktı.
Web sayfasına ulaşmak için tıklandığında canlı bir video yayını yerine, başka bir yere yönlendirme yapıldığı görüldü. Yönlendirmeye tıklandığında web sitesinin kullanıcıların konum ve IP adresine eriştiğini gördü. Bunun yanında dolandırıcıların tek hedefi kullanıcıların verilerini çalmak olmadı. Dolandırıcıların hazırladıkları bu sayfalarda dönen reklamlar önemli bir “haksız kazanç” elde edilmesine sebep oldu. Reklam geliri elde etmek amacıyla yapılan dolandırıcılık, İtalya ve İngiltere arasında gerçekleşen müsabaka sırasında gerçekleşti. Tüm futbolseverler için büyük önem arz eden karşılaşma için oluşturulan sahte sitede yine maçın canlı yayını olduğu vaadi kullanıcıların karşısına çıktı. Ancak sitenin sadece reklam geliri elde etmek istediği ortaya çıktı.
Facebook ve Chrome da saldırılara platform oluşturdu
Trend Micro uzmanları yaptıkları analizlerde, internet tarayıcısı Google Chrome’un resmi mağazası Chrome Web Store’da sahte bir eklenti tespit etti. Kullanıcılar bu eklentiyi indirdiklerinde tarayıcı doğrudan sahte bir web sitesine yönlendi. Bu sitenin de reklam geliri amacında olduğu kısa sürede ortaya çıktı.
Saldırganlar Avrupa için bu futbol yazında hemen her platformu saldırı için değerlendirdi. Facebook kullanıcılarının duvarlarına gelen sahte bağlantılar, futbolseverleri canlı maç yayınları olduğu söylenen sitelere yönlendirdi. Ancak web sitelerine gidildiğinde dolandırıcıların yalnızca para kazanma amacında olduğu belirlendi.
Trend Micro Kıdemli Araştırmacısı Rik Ferguson da özel olarak hazırlanmış e-postalar tespit ettiğini açıkladı. Avrupa Şampiyonası’ndaki maçlardan haber verdiğini iddia eden e-posta, kullanıcıları sahte ilaç satışı yapan bir siteye yönlendirdi.
Trend Micro bu tür tehditlere karşı koruma sağlıyor
Trend Micro kullanıcıları, Smart Protection Network sayesinde, zararlı bağlantılar ve yazılımlar ile istenmeyen mesajların da aralarında bulunduğu tüm tehditlere karşı koruma altında. UEFA Avrupa Şampiyonası 2012 gibi geniş kitlelerin takip ettiği etkinlikler, saldırganların sosyal mühendislik hamlelerini kullanmaları için önemli bir fırsat sunuyor. Kullanıcıların internette gezinirken sitelerin gerçek olup olmadığına her tıklamadan önce dikkat etmesi gerekiyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
WHATSAPP'A 5 YENİ ÖZELLİK! 2,33 milyarın üzerinde aktif kullanıcısı var! Meğer Instagram’daki o fonksiyonlar…
SON DAKİKA TEKNOLOJİ HABERİ || PlayStation 5 Pro Türkiye’de ön satışa çıktı! (FİYAT & ÖZELLİKLER)
WhatsApp'ın gizli kalan kullanışlı özelliği! 2 adımda gerçekleştiriliyor, çoğu kişinin haberi bile yok!
Parmaklarınızın ucundaki gizemli rotalar! Hangi kısayol tuşu nasıl ortaya çıktı? Kısayol krallığı o tuşa ait...
GÖKBEY Helikopteri Nedir? T625 GÖKBEY Özellikleri ve Kullanım Alanları