hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ericsson 6G araştırmasını yerel üniversitelerle yaptı

    Ericsson 6G araştırmasını yerel üniversitelerle yaptı
    expand
    KAYNAKDonanım Günlüğü

    Yerel üniversite ortaklıklarını teşvik etmeye yönelik çalışmalarıyla dikkat çeken Ericsson, geleceğin mobil iletişim teknolojisi 6G konusunda ağ altyapısı ve güvenlik gibi araştırma alanlarına ilişkin yeni bilgiler aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ericsson’un bilişsel ve otonom ağ araştırmaları konusunda Sabancı Üniversitesi ile olan iş birliği ve yazılım güvenliği konusunda İstanbul Teknik Üniversitesi ile yaptığı iş birliğine ilişkin bilgiler verildi.

    Firma dünya çapındaki 13 araştırma merkezinden biri olan EricssonAraştırma Türkiye, Avrupa Birliği’nin araştırma ve inovasyon odaklı ana finansman programı Horizon Europe’a aktif olarak katkıda bulunuyor. Programın amiral gemisi 6G araştırma projesi olan Hexa-X’in ana ortağı olan Firma, projenin Türkiye’deki liderliğini üstleniyor. Teknik liderliğin sahibi Ericsson, gelecekteki kullanım senaryoları, dağıtık çoklu iletim (Multiple Input Multiple Output), Yapay Zeka (Artificial Intelligence), Makine Öğrenimi (Machine Learning) ve genel 6G vizyonu ve mimarisi için zemin hazırlıyor.

    İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Firma ile yaptığımız ve yakında Türkiye’nin dijital dokusunu geliştirmeye yardımcı olacağından emin olduğumuz inovatif araştırmaları ve çalışmaları duyurduğumuz için mutluyuz. İTÜ olarak 250. yılımıza girdiğimiz bu dönemde, ‘Geleceği dönüştür’ mottosuyla çalışmalarımıza ve iş birliklerimize hız kesmeden devam ediyoruz. Her zaman öncü olduğumuz Ar-Ge ve dijitalleşmenin geleceğin dünyası için en önemli unsurlar olduğunun bilinciyle, teknoloji ve inovasyona dair ortaklıkların önemine inanıyoruz.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sabancı Üniversitesini tam anlamıyla bir araştırma üniversitesi olarak konumladıklarını vurgulayan Prof. Dr. Yusuf Leblebici şunları söyledi: “Üniversite olarak sadece araştırmaya ayırdığımız kaynak 655 milyon TL. Şu an aktif olarak 292 araştırma projesi yürütüyoruz. Yüzde 32,70’lik oran ile Ar-Ge’ye en çok pay ayıran vakıf üniversitesiyiz. Bu yaklaşımımız endüstri için ve endüstri ile birlikte büyüme stratejimizin bir parçası.

    Araştırma projelerimizin endüstrinin gerçek ihtiyaçlarına yanıt vermesini üniversite olarak çok önemli buluyoruz. Bu doğrultuda Ericsson ile özellikle 6G’ye doğru giden yolda çok önem kazanacağını düşündüğümüz otonom ağların koordinasyonu alanında araştırma projeleri gerçekleştirdik. İşbirliğimizin artarak uzun erimli bir ortaklığa dönüşmesini, 6G haberleşme teknolojileri ve Terahertz haberleşme hızlarına doğru ilerlerken hem dijital teknolojilerde hem de çok yüksek frekanslı IC tasarımı gibi yenilikçi alanlarda birlikte hareket edebilmeyi umuyoruz.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    EricssonTürkiye Genel Müdürü Işıl Yalçın, şu yorumlarda bulundu: “Akademiyle iş birliği yapmak ve yerel inovasyon ekosistemini desteklemek, Türkiye’de faaliyet göstermeye başladığımız günden bu yana her zaman önceliğimiz oldu. Ülkemizin önde gelen akademik kurumlarıyla iş birliğinin önemine olan inancımızı bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Bu iş birlikleri, Türkiye’nin yeni teknolojiler üzerine yürütülen küresel araştırmalara önemli ölçüde katkıda bulunmasını sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda ülkedeki kalifiye insan kaynağını besliyor ve becerilerini geliştiriyor. Buna ek olarak, Hexa-X projesi tüm hızıyla sürerken, daha bağlantılı bir dijital gelecek hedefiyle 6G teknolojisi başta olmak üzere, geleceğin bağlantı çözümlerini araştırmak adına özellikle akademiyle birlikte çalışmaya devam edeceğiz.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow