hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    En popüler internet tarayıcıları belli oldu

    En popüler internet tarayıcıları belli oldu
    expand
    KAYNAKDonanım Günlüğü

    Google Chrome zirvedeki yerini korurken, yapay zeka desteği sunan Microsoft Edge’in yükselişi dikkat çekti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bildiğiniz gibi internet tarayıcıları pazarında yıllardır Google’ın dominasyonu söz konusu. Microsoft, Windows sayesinde kendi internet tarayıcılarını varsayılan tarayıcı olarak sunma avantajına sahip olsa da pek çok kişinin Windows’u kullanırken ilk yaptığı şeylerden biri Google Chrome’u yüklemek oluyor. Intertnet Explorer ve Microsoft Edge gibi Microsoft ürünlerine göre çok daha üstün görülen Chrome, bu sayede yıllarca Google’ı zirvede tuttu.

    Ancak yapay zekanın hayatımıza girmesi pek çok alanda olduğu gibi internet tarayıcıları alanında da dengeleri değiştirdi. Yapay zeka alanında öncü konumda yer alan Microsoft’un kendi internet tarayıcısına yapay zeka özellikleri entegre etmesi, Microsoft Edge’in bir anda daha popüler hale gelmesini sağladı. Nitekim paylaşılan son veriler de Edge’in yükselişinin sürdüğünü gösteriyor.
    2024’ün nisan ayına dair verilerini paylaşan Statcounter’ın son raporuna göre Microsoft Edge’in pazar payı yüzde 13’e yaklaştı. Bu rakam hala Google Chrome’um çok gerisinde olsa da Edge’in düzenli bir şekilde yeni kullanıcı çekmeye devam ettiğini gösteriyor.

    Öte yandan Google Chrome, yüzde 65.94 pazar payıyla zirvedeki yerini koruyor. Daha dikkat çekici olanı Edge gibi Chrome’un da pazar payını arttırmış olması. Görünen o ki Edge’in yükselişi Google’dan çok Mozilla Firefox ve Opera gibi alternatiflerin pazar payından yemiş. Masaüstünde en çok kullanılan üçüncü internet tarayıcısı ise Safari. Apple’ın internet tarayıcısının pazar payı yüzde 8.44. Onu sırasıyla Firefox ve Opera takip ediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mobil tarafına geldiğimizde ise karşımıza şöyle bir tablo çıkıyor:

    1. Google Chrome – 65.68%
    2. Apple Safari – 23.75%
    3. Samsung Internet – 4.33%
    4. Opera – 2.17%
    5. UC Browser – 1.43%

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow