Elektrikli otomobiller neden tercih edilmiyorlar?
Günümüzde elektrikli otomobiller bir türlü istedikleri başarıyı elde edemediler. Sözü edilen bu otomobiller neden kullanıcılar tarafından tercih edilmiyorlar.
Daha önce yayınladığımız bir yazıda, elektrikli otomobillerin geçmişinden bahsetmiştik. Sanılanın aksine elektrikli otomobiller, benzin ve mazot ile çalışan motorların da öncesinde mevcuttu. Fakat motor gücünün verimsiz olması ve akü kapasitelerinin yeterli düzeye ulaştırılamaması bu otomobillerin önünü kesmişti.
Günümüze geldiğimizde yine elektrikli otomobiller üzerine yoğun bir söyleşi döndüğünü görüyoruz. Kimi ülke bir kaç sene içerisinde yakıtla çalışan otomobillerin satışını yasaklayacağını iddia ederken, kimi ülkeler ise bazı bölgelerde yalnızca elektrikli araçların kullanılabileceğini belirtiyor.
Kısacası, geniş bir çevreden elektrik ile çalışan otomobillere teşvik için yoğun bir mesai harcanıyor. Hatta Türkiye’de de yerli otomobilin gücünü elektrik enerjisinden alacağı belirtiliyordu. Peki bunca teşvike rağmen elektrikli otomobiller neden çok satmıyor?
Geniş bir model yelpazesi mevcut değil
Öncelikle şunu belirtmemiz gerekiyor. Elektrikli otomobiller ile hybrit olarak tabir edilen otomobiller aynı sınıfta yer almıyor. Keza, elektrikli otomobil sadece elektrik ile çalışırken, hybrit olarak tabir edilen modeller ise hem yakıt, hem de elektrik ile çalışıyor.
Elektrikli otomobil konusuna dönecek olursak, gerek ülkemizde, gerekse global pazarda geniş bir elektrikli otomobil yelpazesi mevcut değil. Basit bir şekilde ifade etmemiz gerekirse, şu an piyasa da 10 farklı modeli bulunan bir otomobil üreticisi, bu modellerden sadece 1 ya da 2 tanesine elektrik opsiyonu koyuyor.
Dolayısıyla, elektrikli otomobil almak isteyen insanların önüne son derece kısıtlı bir model yelpazesi sunuluyor. Bu modellerden Tesla, BMW ve Mercedes gibi markalar çok uçuk fiyatlar talep ettiğinden ötürü, yelpaze iyice daralmış oluyor.
Akü kirası can sıkıyor
Bilindiği üzere elektrikli otomobiller bünyelerinde bulundurdukları aküler ile çalışıyor. Bu devasa aküler, marka ve modele bağlı olarak 500 km’ye kadar yol yapabiliyor. Böyle düşündüğümüzde, mazot ve benzine kıyasla elektrikli otomobilin çok karlı olduğu hissine kapılabiliriz. Fakat bilmediğimiz ya da fazla dillendirilmeyen bir husus var.
Elektrikli otomobillerin hemen hemen hepsinde akü kiralama bedeli denilen bir ücret mevcut. Bu ücret, firmadan firmaya, markadan markaya değişiklik gösteriyor.
Durumu basit bir şekilde özetleyecek olursak; bundan birkaç sene önce Renault, ülkemizde de satışa sunulan Fluance’ın elektrikli versiyonunu kullanıma sunmuştu.
Mazot ve benzinli modellerine oranla daha ucuz olan bu otomobili alanlar, Renault’a her ay 150TL gibi bir akü kirası ödemek zorundaydı. Durum böyle olunca, Renault’un otomobilleri elde kaldı.
Akü bitmese bile kirasını ödüyorsunuz
Akü kiralama ücretinin en can sıkan noktalarından birisi de dönemsel bazda olmasıydı. Yani akünüz bitsin ya da bitmesin, hatta aracı kullanın ya da kullanmayın her ay 150 TL’lik akü bedelini ödemek zorundasınız. Bu durum sadece ülkemiz için geçerli değil. Diğer ülkelerde de aynı durum mevcut.
Elektrikli otomobillerin en önemli avantajlarından birisi de ÖTV vergisinden muaf olması. Bu sayede aracı alırken önemli oranda kar edebiliyorsunuz. Fakat az önce de belirttiğimiz üzere. Aylık olarak ödenen akü kira bedeli can sıkabiliyor.
Şunu da dip not olarak belirtelim. Az önce belirttiğimiz 150 TL’lik bedel günümüzden birkaç sene öncesine ait. Dolayısıyla bu bedelin şimdi daha fazla olabileceğini de hatırlatmamız gerekiyor.
Elektrikli yerine Hybrid otomobiller
Şimdilik akla mantığa en uygun otomobillerin hybrid olarak adlandırılan modeller olduğunu söylemek mümkün. Bu otomobiller yakıt ile çalıştığında aküsünü şarj edebiliyor. Daha sonra dolu akü ile benzin ya da mazot yakmadan gidebildiğiniz kadar yol kat edebiliyorsunuz.
Hybrid modellerde, elektrikli otomobillerde olduğu gibi akü kirası vb. angaryalar da bulunmuyor. Elektrikli otomobile göre tek dezavantajı ise ÖTV’den muaf olmaması.
Sonuç olarak, elektrikli otomobiller yakın bir gelecekte pek de yaygınlaşacak gibi görünmüyor. Fakat hybrid motora sahip otomobilleri önümüzdeki yıllarda daha sık görmeye başlayabiliriz.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA... BTK'dan açıklama: 13 Yaş Altına Sosyal Medya Yasağı Geliyor!
Türkiye’nin İlk Kuantum Bilgisayarı Özellikleri Neler? Kuantum Bilgisayar Kullanım Alanları!
WHATSAPP'A 5 YENİ ÖZELLİK! 2,33 milyarın üzerinde aktif kullanıcısı var! Meğer Instagram’daki o fonksiyonlar…
SON DAKİKA TEKNOLOJİ HABERİ || PlayStation 5 Pro Türkiye’de ön satışa çıktı! (FİYAT & ÖZELLİKLER)
WhatsApp'ın gizli kalan kullanışlı özelliği! 2 adımda gerçekleştiriliyor, çoğu kişinin haberi bile yok!