hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Edit Ne Demek, Türkçe'si Nedir? Editlemek, Edit Yapmak Nedir?

    Edit Ne Demek, Türkçesi Nedir Editlemek, Edit Yapmak Nedir
    expand

    Dilimize Fransızcadan geçmiş olan editör kelimesinden türetilen edit ve editlemek kelimeleri özellikle iş yaşamında ve internette sıklıkla kullanılıyor. Editör sözcüğünün orijinali ''editeur'' şeklinde yazılır. Kelimenin Türkçe karşılığı ise düzeltmen ve yayımcıdır. Edit, editlemek ve edit yapmak gibi kelimeler ise yazılı eserlerden çok konuşma dilinde kullanılmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Edit Ne Demek?

    Edit kelimesi kullanıldığı yere göre üç farklı anlama gelir.

    1. Anlamı: Değiştirmek.

    Örneğin 10 sayfalık bir öyküyü editlemek, öykünün başlığını, karakterlerinden bazılarının isimlerini ya da belli başlı özelliklerini değiştirmek anlamına gelir.

    2. Anlamı: Düzeltmek.

    Bir metinde anlatım bozukluğuna ya da kavram karmaşasına yol açan kısımlarını düzeltmek. Aynı zamanda yapılan yazım yanlışlarını düzelterek doğrusunu yazmak.

    3. Anlamı: Düzenlemek.

    Bir metin üzerinde herhangi bir şeyi düzeltmeden sadece düzenleme yapmak. Örneğin bazı alt başlıkların yerini ya da kapak tasarımını düzenlemektir.

    Edit Kelimesinin Türkçesi nedir?

    Dilimizde edit kelimesinin yerine kullanılabilecek birçok sözcük bulunmaktadır. Bu sözcüklerin başında düzeltmek, tashih etmek ve araştırmak geliyor.

    Editlemek, Edit Yapmak Nedir?

    Bir metni editlemek ya da edit yapmak, o metni redakte etmek, imla ve yazım hatalarını düzeltmek anlamına gelir. Örneğin bir soru cümlesinin sonuna konan noktanın yerine soru işareti koymak o metni editlemek anlamına gelir.

    Diğer örnekler:

    1- Aynı anlama gelen iki kelime bir arada kullanıldıysa kelimelerden biri çıkarılır.

    2- Aynı kelime iki kez yazılmışsa biri silinir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow