hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    e-Posta’nın mucidi öldü

    e-Posta’nın mucidi öldü
    expand

    Bir bilişim efsanesine veda ettik. e-Posta’nın mucidi Ray Tomlinson, 74 yaşında, geçirdiği ani bir kalp krizi sonucu hayata gözlerini yumdu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1971 yılında, Boston Beranek Bolt’taki çalışmaları sırasında Newman (BBN) bünyesindeki projesinde ilk e-postasını gönderen Tomlinson, o zamanlar internet’in son derece temel bir taslağı sayılabilecek ARPANET ağı üzerinde çalışıyordu. Bir çalışan olarak ARPANET’in çözebileceği majör problemlere odaklanan Tomlinson, 2012’de Verge ile yaptığı röportajda e-Posta’nın icadına “kaçınılmaz ve doğal bir ihtiyaçtı” yorumunda bulunmuştu.

    Kendisinden önce de kullanıcılar arasında ileti paylaşmayı düşünenler, hatta kullanıcılar arasında notlar paylaşmaya imkan sağlayan önceki girişimler de mevcuttu; fakat “SNDMSG” komutuyla çıkagelen ilk kişi Tomlinson oldu. Daha öncekilerden farklı olarak SNDMSG komutu, alıcıların bilgisayarına dosya eki de gönderebiliyordu. Bu nedenle Tomlinson’ın icadı ilk “ağ üzerinden mesajlaşma” programı sayıldı.

    Ayrıca internet ve bilgisayar denince akla gelen ilk sembol olan @ sembolünü de sunucu üzerindeki kullanıcıyı tanımlamak için kullandı. Bu karar; belki de o güne kadar kimsenin dikkat etmediği kendi halindeki bir sembolü, uluslararası bir “ortak kavram” haline getirerek, MOMA’nın 2010’daki koleksiyonuna bile girmeyi başardı. “Standart klavyenin üzerinde yer alan ilk ve tek ilgeç” olması nedeniyle de Tomlinson’un favorisi olan sembol, bugün internet dünyasının vazgeçilmezi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Üzücü olan şu ki, gönderilmiş ilk e-posta’yı ne yazık ki arşivleyemeyerek zaman içinde kaybettik. Tomlinson’ın 2009’da NPR röportajında belirttiğine göre, insanlık tarihinde gönderilmiş ilk e-posta rastgele sözcüklerden oluşuyordu. “İlk e-posta tamamen unutulabilirdi; bu nedenle de tamamen unutuldu” diyen Tomlinson, insanlık tarihine yaptığı katkı nedeniyle asla unutulmayacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow