Dünyanın en hızlı uçağını üretecekler
İngiliz otomobil markası Rolls-Royce, dünyanın en hızlı ve tamamen elektrikle çalışan uçağını üretmek için çalışmalara başladı. Saatte 480 km'nin üzerinde hıza ulaşmayı hedefleyen uçağın rekorlar kitabına girmesi bekleniyor.
Dünyaca ünlü lüks otomobil markası Rolls-Royce, dünyanın en hızlı ve tamamen elektrikle çalışan uçağını üretmeyi hedefliyor.
İngiltere, Gloucestershire'da çalışmalarını sürdüren Rolls-Royce, 2020 yılında uçağın İngiltere semalarında olmasını planlıyor. Uçağın saatte 480 km hızla ulaşması ve dünyanın en hızlı elektrikli uçağı olması hedefleniyor.
Bu rekor kırma girişim Rolls-Royce'un elektrifikasyonda lider olma stratejisini destekleyici üçüncü bir havacılık dalgasının öncüsü olma amacıyla oluşturulmuş Uçuşun Elektrifikasyonunu Hızlandırma (ACCEL) isimli girişiminin bir parçası. Elektrikli motor ve kumanda üreticisi YASA ile havacılık start-up'ı Electroflight dahil olmak üzere birçok ortağın bir araya geldiği ACCEL, kısmen İngiliz hükümeti tarafından finanse ediliyor. Ekipte, elektrikli uçağın tasarlanması için Formula E yarışı dünyasının en iyi isimleri bir araya geliyor.
Havacılık tarihinde devrim yaratacak
Rolls-Royce, ACCEL projesini Farnborough Air Show'da duyurdu. "ACCEL, havacılık tarihinde devrim yaratacak bir adım," diyen Rolls-Royce ACCEL proje yöneticisi Matheu Parr sözlerini şöyle sürdürüyor: "Teknoloji harikası bir elektrik sistemiyle çalışacak olan bu uçak, uçuş için şimdiye kadar üretilmiş en güçlü bataryaya sahip olacak. Önümüzdeki yıl, Galler sahil şeridindeki bir iniş pistinde altın madalya için uçmadan önce uçağın kabiliyetlerini, birçok zorlu test ortamında ortaya koyacağız."
İnovasyon ve ilklerle dolu tarihiyle Rolls-Royce, böyle iddialı işlere oldukça alışık. Şirket, 1931 yılında İngiltere’nin prestijli Schneider Kupasını almasına yardımcı olarak Rolls-Royce'u havacılıkta lider konuma getiren bir zafer kazanmasını sağladı. İngiltere’nin rekor kıran yarışçı deniz uçağının ismi Supermarine S.6B. Rolls-Royce'un "R" motoruyla birlikte o gün, saatte 343 mil yaptı. Kıyaslamak gerekirse, 2017 yılında Siemens tarafından tamamen elektrikli bir uçakla kırılan mevcut rekor saatte 210 mil.
Parr ve ekibi, modern e-uçuş sınırlarını aşmaya ve hatta Supermarine'in rekorunu kırmaya çalışıyor. Bunu yapmak için bir dizi eşsiz zorlukların üstesinden gelmeleri gerekecek. Birçok hız ve performans rekorunu kıracak kadar güçlü, uçacak kadar hafif ve aşırı ısınmayacak kadar stabil, büyük bir batarya üretmek zorundalar. Parr, "Saniyede 20.000'den fazla veri göstergesini izliyor, pervanelere güç sağlamak ve itiş kuvveti oluşturmakla görevli aktarma organlarının batarya voltajını, sıcaklığını ve genel sağlığını ölçüyoruz. Şimdiden, benzersiz tasarım ve entegrasyon zorluklarından birçok ders çıkardık, ayrıca sadece elektrikli ve sıfır emisyonlu uçak alanında bir öncü olmamızı değil, bu alanın liderliğini de yapmamızı sağlayacak know-how'ı elde ediyoruz. Bu noktada kendimize olan güvenimiz sınırsız." şeklinde konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA... BTK'dan açıklama: 13 Yaş Altına Sosyal Medya Yasağı Geliyor!
Türkiye’nin İlk Kuantum Bilgisayarı Özellikleri Neler? Kuantum Bilgisayar Kullanım Alanları!
WHATSAPP'A 5 YENİ ÖZELLİK! 2,33 milyarın üzerinde aktif kullanıcısı var! Meğer Instagram’daki o fonksiyonlar…
-
SON DAKİKA TEKNOLOJİ HABERİ || PlayStation 5 Pro Türkiye’de ön satışa çıktı! (FİYAT & ÖZELLİKLER)
WhatsApp'ın gizli kalan kullanışlı özelliği! 2 adımda gerçekleştiriliyor, çoğu kişinin haberi bile yok!