Dünyanın en akıllı şehirleri
Dünyanın en akıllı şehirleri hangileri? Sorunları yüksek teknolojili altyapıyla çözen şehirler bunu ne kadar başarabiliyor? En akıllı şehirler ne kadar akıllı? Gelecek için neler planlıyorlar?
Starliner'ın yeni uzay elbisesi kreasyonu tanıtıldı
Yapılan araştırmalara göre günümüzde dünya nüfusunun yaklaşık %54'ü şehirlerde yaşıyor. Birleşmiş Milletler tarafından yapılan tahminlere göre ise 2050 yılına geldiğimizde bu oran %66'ya ulaşacak. Şehirlerde yaşayan insan sayısı her geçen gün büyük bir hızla arttıkça, mevcut altyapılar bu yükü kaldıramaz hale geliyor. Bu yüzden ortaya akıllı şehirler fikri çıktı. Dünyanın en akıllı şehirleri nüfus yükünü yeni ve yüksek teknolojili altyapılarla çözmeye çalışıyor.
Akıllı şehirler daha önce hiç denenmemiş şehir planlama yöntemlerinden faydalanıyor. Büyük veri ve analizi, akıllı sensörler hatta yapay zeka teknolojileri şehirlerdeki yaşamın daha verimli bir şekilde yönetilebilmesini ve yaşamın sürdürülebilirliğinin korunması için kullanılıyor. Elbette şu an için tüm bunlar emekleme aşamasında. Gelecek çok daha büyük değişimlere gebe. Ancak geleceğin akıllı şehirlerine giden yolculukta erken yol almış ve bugün birçok açıdan dünyanın geri kalanındaki şehirlerden daha ileride olan şehirleri sizler için derledik.
Güneydoğu Asya'nın finans merkezi Singapur birçok kişi tarafından dünyanın en akıllı şehrileri arasında ilk sırada gösteriliyor. 2014'te başlatılan Akıllı Ulus programı sayesinde şehir en yeni şehir planlama teknolojilerinin kullanıldığı bir yer haline geldi. Bu programın temelini şehrin dört bir yanına yayılmış sensörlerden meydana gelen bir ağ oluşturuyor. Bu sensörler trafik sıkışıklığından, insan kalabalığı yoğunluğuna kadar birçok şeyi anlık olarak ölçüyor. Bu sistemin sigara içmenin yasak olduğu yerleri izlemek ve yerlere çöp atılmasını engellemek için de kullanılması planlanıyor.
Elde edilen veriler ayrıca şehrin bir simülasyonunun oluşturulması için de kullanılıyor. Bu sayede, yapılacak değişikliklerin şehir üzerinde nasıl bir etkisi olacağı önceden tahmin edilebiliyor. Yöneticiler bu simülasyon sayesinde trafik sıkışıklıklarını önlemek için otobüs rotalarını değiştirebiliyor hatta yeni binaların rüzgar düzenini nasıl etkileyebileceğini görebiliyor. Bu simülasyonun doğal felaketlerde, salgın hastalıklarda ya da terörist saldırı durumlarında insanları tehlikeli bölgelerden uzaklaştırma senaryoları içinde kullanılacağı belirtiliyor.
Barselona
Futbol takımıyla tanınan Barselona'nın dünyanın en akıllı şehirleri arasında olduğunu biliyor muydunuz? Singapur'a rakip olacak derecede yatırımlar yapılan şehirde, teknolojik altyapının bel kemiğini 450 km'ye ulaşan fiber kablolar oluşturuyor. Bu ağ sayesinde şehir genelinde Wi-Fi hizmeti sunuluyor. Barselona'da yaklaşık 700 adet Wi-Fi noktası bulunuyor. Bunların arasındaki maksimum mesafe ise 100 metre. Bunun dışında, enerji tüketimini azaltmak amacıyla şehir ışıklarının hepsi LED'e dönüştürüldü. Buna ek olarak da ışık direkleri birer Wi-Fi noktası haline getirildi. Zamanlayıcılar ve hareket sensörlerine sahip olan ışıkların enerji tüketimini %33 oranında azaltması bekleniyor. Şehirdeki akıllı park sistemi ise bir uygulama sayesinde araç sahiplerine boş park yerlerini gösteriyor. Asfalta yerleştirilen sensörler park yerlerinin boş olup olmadığını sürücülere iletiyor.
Oslo
Norveç'in başkenti Oslo özellikle enerji kaynakları ve tüketimi konusuna yoğunlaşılan bir şehir. Sürdürülebilir enerji tüketimine önem veren Oslo, ihtiyacı olan enerjinin önemli bir kısmını çöplerden elde ediyor. Evsel atıklardan sanayi atıklarına kadar her türlü çöp enerji üretimi için kullanılıyor. Oslo bu konuyu o kadar abartmış durumda ki artık kendi ürettiği çöp enerji üretimine yetmez hale geldi. Bu sebeple şehir, başka yerlerden çöp satın almaya başladı.
Oslo ayrıca elektrikli araçların en çok kullanıldığı şehirlerden biri. Dünyanın en geniş elektrikli araç şarj istasyonu ağının bulunduğu şehir de Oslo. Şehirde ayrıca asfalta yerleştirilen sensörlerden oluşan bir park sistemi var. Bu da sürücülere boş park yerlerinin bildirilmesini sağlıyor. Tüm bunlara ek olarak 2019 yılında şehir merkezine tüm motorlu araçların girişinin yasaklanması planlanıyor. Bunun yerine şehir merkezine 60 km'lik bisiklet yolu yapılacak.
Enerji tüketimine kafayı bu kadar takan Oslo'da sokak ışıklarının da teknolojiden nasiplenmemiş olması beklenemez. Şehirdeki sokak ışıkları, gün ışığını ve hava durumunu algılayıp ona göre ışık şiddetini ayarlıyor. Bu ışıklar sayesinde sokak ışıklarına harcanan enerji %62 oranında azaltılmış. Birçok açıdan Oslo dünyanın en akıllı şehirleri arasında.
New York
ABD'nin en büyük şehirlerinden New York da akıllı şehir olma konusunda önce davrananlar arasında yer alıyor. 2025 yılına gelindiğinde şehrin tümüne yüksek hızlı geniş bant internet bağlantısı sağlanması hedefleniyor. Bu sebeple New York'ta dünyanın en büyük ve hızlı Wi-Fi ağının tasarımı yapılıyor.
Trafiğin önemli bir sorun olduğu New York'ta sürekli sıkışan belli noktaların izlenmesi için geniş bir sensör ve kamera ağı kurulmuş durumda. İlk yapılan çalışmalar sayesinde trafikte geçirilen sürenin %10 oranında azaltıldığı belirtiliyor. Bunun daha da üzerine çıkacak çalışmalar devam ediyor.
Suç konusunda da sıkıntılar yaşayan New York'ta belli noktalarda "akustik silah sesi izleme sistemi" kurulmuş. Bir silah ateşlendiğinde bu sistem ses algılayıp hemen en yakındaki polis memurlarının akıllı telefonlarına uyarı gönderiyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Apple iOS 18.2.1 Güncellemesi Özellikleri: iOS 18.2.1 güncellemesi hangi iPhone modellerine gelecek?
Yurt dışı cep telefonları ne zaman açılacak? 2025 IMEI kayıt sıfırlanma tarihleri: IMEI kaydım ne zaman sıfırlanır?
Çoğu Kullanıcı Farkında Değil: WhatsApp’tan İki Yeni Özellik! Hâlâ Denemediniz Mi?
Son 8 Gün! WhatsApp 2025'te Bu Telefonlarda Çalışmayacak! İşte O Modeller
Instagram Bomba Özelliğini Duyurdu! Bunu Yapmak Artık Mümkün! Instagram DM’lerinde Mesaj Nasıl Planlanır? İşte Adım Adım Yapmanız Gerekenler (23.12.2024)