hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Domain nedir? İnternet sitesi domain ne demek?

    Domain nedir İnternet sitesi domain ne demek
    expand

    İnternet sitelerinin kuruluş aşamalarında ilk belirledikleri şeylerden biri olan alan adı yani bir nevi site ismi ve uzantısının bir araya gelmesiyle birlikte oluşan domain web sitelerine girişlerde kullanılıyor. Peki, tam olarak domain nedir? İnternet sitesi domain ne demek?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İnternet sitesi domaini, bir web sitesinin internet üzerindeki adresidir. İnternet, birçok bilgisayar ve sunucunun birbirine bağlı olduğu devasa bir ağdır ve her birinin benzersiz bir adresi olması gerekir. Bu benzersiz adreslere "domain adı" denir.

    Domain adları, genellikle üç ana bölümden oluşur:

    Protokol: Bu, genellikle adresin başında bulunan "http://" veya "https://" kısmıdır. Bu, web tarayıcısına hangi protokolün kullanılacağını söyler. "http" genel internet protokolünü, "https" ise güvenli bir versiyonunu temsil eder.

    Domain İsmi: Bu, web sitesinin asıl adıdır. Örneğin, "google" bir domain ismidir.

    Top-Level Domain (TLD) veya Üst Düzey Domain: Domain isminin sonunda bulunan, genellikle nokta (.) ile ayrılan kısmıdır. Bu, ".com", ".net", ".org", ".gov", ".edu" gibi genel TLD'ler veya ".uk", ".de", ".tr" gibi ülkeye özgü TLD'ler olabilir.

    Bir domain adı, internet üzerindeki bir web sitesine erişimi kolaylaştırır. İnsanların IP adresleri gibi karmaşık sayı dizilerini hatırlamasına gerek kalmadan, basit bir ad kullanarak istedikleri siteye ulaşmalarını sağlar. Örneğin, "192.0.2.1" yerine "www.google.com" yazarak bir siteye erişmek çok daha kolaydır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow