Yeni nesil televizyonculukta bir adım önde
Doğan TV Holding Teknoloji Grup Başkanı Hasan Kırağı, özelleştirilmiş yayın donanımları yerine, standart BT donanım altyapılarına dayalı klasik bant ve canlı yayın akışlarına uyarlanmış yazılım tabanlı yayıncılık (Software Defined Broadcasting) sistemini hayata geçirdiklerini belirtti.
Doğan TV Holding Teknoloji Grup Başkanı Hasan Kırağı ile televizyon teknolojisinin dünü, bugünü ve yarınını konuştuk. Eski dönemde TV sektörünün yayın yaptığı koşullarla bugünü karşılaştıran Kırağı, geleceğin televizyonculuğunun gerekliliklerini bugünden öngörerek öncelikle altyapılarını buna uygun hale getirdiklerini anlattı.
TV yayın dinamiklerinin değiştiğini ve değişmeye devam edeceğini anlatan Kırağı, içeriğin daha kaliteli hale geldiğini ve bu nedenle daha yüksek hacimli içeriğin yönetilmesi gerektiğini söyledi. Üretilen bu içeriğin saklanması, işlenmesi ve iletilmesi konularında ciddi gereksinimler yaşandığına dikkat çeken Kırağı, Huawei ile gerçekleştirdikleri işbirliği ile bu alandaki gereksinimlerini en güncel teknolojilerle verimli bir şekilde karşılayabildiklerini vurgularken, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Öncelikle bizim yaptığımız, teknolojiyi temin edip kullanmak değil, teknolojiyi üretmek. Şu anda dünya çapında bizim ölçeğimizde BT altyapılarını kullanarak yayın yapabilen ikinci bir kuruluş yok. Bizim yayıncılık anlamında omurgamızı oluşturan yazılım çözümü Cinegy... 2004 yılından itibaren kullanmaya başladığımız bu çözüm bizim taleplerimiz de göz önünde bulundurularak geliştirilmeye devam edildi. 2007 yılına geldiğimizde DSmart uydu platformunu devreye almamız ile birlikte, özellikle playout, stüdyo ve headend arasında canlı video sinyallerinin iletim ve operasyonları için klasik yayın teknolojilerine dayalı projelendirmede büyük bir donanım ihtiyacı ortaya çıktı. Zamanın mevcut teknolojileri ile çözüme gitmemiz durumunda, hantal, hiçbir esnekliği olmayan ve pahalı bir çözüm ile yola devam etmek durumunda olacağımızı gördük. O noktada dosya tabanlı BT yayın altyapısı konusunda sahip olduğumuz yıllara dayanan tecrübemizle, canlı video operasyonları için de BT altyapısı kullanılabileceğini öngörerek ARGE çalışmalarına başladık.
Geliştirilmekte olan sistemin temel hedefi, canlı video görüntülerinin tüm kaynak noktalarından tüm kullanım noktalarına kaliteli, hızlı ve amaca uygun bir şekilde yönlendirilmesini sağlamaktı. Bu noktaları genel olarak Stüdyo ve Ana yayın sunucu sistemleri giriş çıkışları, kayıt sistemleri, çoklu görüntüleme sistemleri ve uydu alıcı-verici sistemleri olarak sıralayabiliriz. Yaklaşık 1.5 yıl süren ARGE çalışmalarından sonra 2009 yılı ortalarından itibaren, SD yayınlar için sistemin belirli bileşenlerini küçük adacıklar halinde iç yapımızda kullanmaya başladık. 2010 yılı itibarı ile sistemin tüm temel bileşenlerinin geliştirilmesinin tamamlanmasından sonra, hâlihazırda devam eden operasyonları da aksatmadan 3 yıllık bir plan çerçevesinde sistemin aşama aşama tüm noktalarda kullanılması için çalışmalar başlatıldı.
Bu aşamada ağırlıklı olarak SD olan yayınların kısa sürede HD’ ye dönüşümü ve sonrasında 4K teknolojisinin de hayata geçeceğini öngörerek mevcut BT altyapımızın ötesinde, geleceğin teknolojilerine de hazır bir altyapı ile yola devam etmemiz gerektiğine karar verdik. Böylece, farklı ürünler arasında yaptığımız testler sonucunda, Huawei CloudEngine serisi ürünlerin gelecekte de ortaya çıkabilecek ihtiyaçlarımızı karşılayabilecek kapasite ve teknolojiye sahip olduğunu görerek bu ürünleri kullanma kararı aldık.”
Dosya tabanlı ve canlı video altyapılarının birleşerek Yazılım Tabanlı Yayıncılık altyapısında buluşmasının hem yeni kurulumlar hem de günlük operasyon anlamında hayatı kolaylaştırdığını belirten Kırağı sistemin gelişimini şu şekilde özetledi:
“Bütün canlı kaynakların Network üzerinden multicast olarak taşınması bize inanılmaz bir esneklik ve operasyonel yedeklilik sağlıyor. Öncelikle bina içinde binlerce tek yönlü kablo (SDI) külfetinden kurtulduk. Switch’in üzerine ethernet kablosunu taktığımız anda IP paketlerine dönüştürülmüş görüntü sisteme giriyor. Bu yapı sayesinde her şey her an her yerden ulaşılabilir durumda. Buna ek olarak maliyette ciddi oranda tasarruf sağladık. Multiplexer, De-Multiplexer, Video Dağıtıcı, Video Router vb. görüntü ve ses işleme için SDI teknolojisi ile kullanılmak zorunda olunan tüm yan ürünlerden kurtulduk. Her şeyi IP üzerinden gerçekleştirdiğimizde operasyonlarımızın verimliliği ve etkinliği çok ciddi bir oranda arttı. Bir SDI kablodan 1 kanal taşıyabilirken 40 GB network kablosundan yedekli bir şekilde yüzlerce canlı yayın sinyali taşıyabiliyoruz. Bu operasyonun temelinde Huawei CloudEngine ailesi var. Kullandığımız bu network ekipmanları uygun maliyetli olmasının yanı sıra sürdürülebilir bir yatırım. Klasik yayıncılık ekipmanları sadece televizyonculukta kullanılabildiği için, teknoloji gelişip yeni bir ürün çıktığında eskisi atıl kalıyordu. Bugün TV yayıncılığında kullanabileceğiniz bir network ekipmanını yenisi ile değiştirdiğinizde, boşa çıkan ekipmanı başka alanlarda da kullanabilmek ürünlerin ekonomik ömrünün uzatılması anlamında avantaj sağlıyor. Özetleyecek olursak, canlı yayınlarda SDI’dan IP teknolojisine geçiş, kasetten dosya tabanlı yayın iş akışlarına geçişin doğal ve olması gereken aşamasıdır”.
İşletmekte oldukları yeni nesil yayıncılık sistemlerinde Huawei firması ile olan işbirliklerini sorduğumuzda Kırağı şunları belirti.
“İlk olarak Network ailesi ürünler ile başlayan çözüm ortaklığımız, Huawei mühendislerinin yakın desteği ile diğer ürünlerini de üretim alanımızda deneme cesareti verdi. Satış sonrası hizmet konusunda Huawei sorunlara çok hızlı geri dönüş sağlıyor. Herhangi bir iş ortağı üzerinden değil doğrudan iletişime geçiyor ve çözüm üretiyor. Bu bizim en kritik önceliklerimizin arasındaydı ve Huawei bu ihtiyacımızı son derece etkili bir biçimde karşıladı. Bu yaklaşımlarından dolayı yalnızca Network ürünleri değil sunucular ve depolama ürünlerinden Wifi AP’lerine kadar birçok çözümünü kullanmaya başladık.”
Sistemin verimliliği artırdığını belirten Kırağı elde ettikleri ek faydaları da şu sözlerle anlattı:
“Huawei, geliştirdiği teknolojiler ile bizim aradığımız esnekliği sağlayan ve ileriye doğru gelişmeye açık bir yapıyı en uygun maliyetlerde sunabiliyor. Burada Huawei tarafından kurulan sistemin çok önemli bir pozisyonda olduğunu belirtmeliyim. Çünkü Doğan Medya sadece kendi yayınlarını değil yaklaşık yüzden fazla yerel ve yabancı kanalı da Huawei ana omurgası üzerinden geçirip (tüm yayına hazırlık aşamalarını tamamlayarak) uyduya çıkarıyor. Bu yayınlarda oluşabilecek saniyelik kesintilerin çok büyük sorunlara neden olabilme ihtimali bulunuyor. Biz bu kadar kritik bir hassasiyete sahip olan operasyonu tüm kalbimizle güvenip Huawei’nin ürünlerine teslim ettik. Onlar da her zaman bizlerin yanında olarak büyük bir destek sağladılar. Bu desteklerinden ötürü kendilerine minnettarız.”
Peki, bu sistemin sağladıkları, avantajları nelerdir? Geleceğin televizyonculuğu nasıl olacak?
“Bu günden sonra TV yayıncılığı artık bulut üzerinden tüm kullanıcılara her türlü medyadan izleme kolaylığı verecek hale geliyor. (OTT, Internet TV vb.) Bunun için de TV yayıncıları içeriklerini farklı izleme ortamlarından rahatlıkla ve isteğe göre izlemek isteyen farklı profildeki kullanıcılara ulaştıracak farklı medya üretim esnekliğine daha çok ihtiyaç duyuyorlar. Bu noktada şunu belirtmem gerekiyor ki; Huawei ile aramızda etkileşimli bir işbirliği var; onların sahip olduğu kapasite bizi teknolojik ve donanım olarak dönüştürüyor, bizim vizyonumuz, ihtiyaçlarımız ve beklentilerimiz ise Huawei‘ye katkı sağlıyor. Burada birlikte geleceğin TV sistemlerini geliştiriyoruz”.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
WHATSAPP'A 5 YENİ ÖZELLİK! 2,33 milyarın üzerinde aktif kullanıcısı var! Meğer Instagram’daki o fonksiyonlar…
SON DAKİKA TEKNOLOJİ HABERİ || PlayStation 5 Pro Türkiye’de ön satışa çıktı! (FİYAT & ÖZELLİKLER)
WhatsApp'ın gizli kalan kullanışlı özelliği! 2 adımda gerçekleştiriliyor, çoğu kişinin haberi bile yok!
Parmaklarınızın ucundaki gizemli rotalar! Hangi kısayol tuşu nasıl ortaya çıktı? Kısayol krallığı o tuşa ait...
GÖKBEY Helikopteri Nedir? T625 GÖKBEY Özellikleri ve Kullanım Alanları