Deprem sonrasında telefonlar neden çekmiyor?
Geçtiğimiz gün İstanbul’da meydana gelen deprem sonrasında cep telefonları adeta iptal oldu. Peki deprem sonrasında telefonlar neden çekmiyor? İşte bu sorunun yanıtı...
26 Eylül’de İstanbul’a yakın Silivri açıklarında 5.9 büyüklüğünde (kimi kaynaklara göre 6.0, kimisine göre 5.7) bir deprem meydana geldi. Depremin gündüz saatinde meydana gelmesinden ötürü, herkes cep telefonlarına sarıldı.
Çünkü depreme kimi vatandaşlarımızı okulunda, kimisi işinde, kimisi ise evinde yakalandı. Doğal olarak iş saati olduğu için de herkes yakınından haber alabilmek için telefonlarına sarıldı.
İşte ne olduysa bu anda oldu. Mobil şebekeler çöktü ve kimse aradığına ulaşamadı. Peki bu durumun sebebi neydi? Deprem sonrasında telefonlar neden çekmiyor? Neden kimse aradığı birine ulaşamıyor? Bu durumun suçlusu mobil şebekeler mi yoksa durum olağan mı? Bu yazımızda merak edilen bazı sorulara cevap vermeye çalışacağız.
Deprem sonrası şebekelerde aşırı yüklenme oldu
Öncelikli olarak şebekelerin çalışma mantığından biraz bahsedelim. Malum, ülkemizde 3 farklı operatör bulunuyor. Türk Telekom, Vodafone ve Turkcell.
Bu üç operatörün de kendilerine ait bir alt yapı sistemi mevcut. Ayrıca bölgelere yerleştirdikleri baz istasyonlarıyla müşterilerine daha kaliteli hizmet sunmaya çalışıyorlar.
Eğer bulunduğunuz bölgenin yakınlarında operatörünüze ait bir baz istasyonu yoksa zaten telefonunuz çekmiyor. Baz istasyonu olmasına karşın telefonunuzla görüşme yapamıyorsanız, bu da o istasyonun talebi karşılayamadığı anlamına geliyor.
Aslında deprem anında da yaşanan buydu. Anlık yüklenme sonucu baz istasyonları ihtiyaçları karşılayamadı.
Dünyanın tüm operatörlerinde aynı sorun olabilirdi
Genel olarak operatörler 1000 kişinin yaşadığı bir bölgeye 1000 kişilik baz istasyonu yerleştirmezler. Çünkü orada 1000 kişinin aynı anda telefonla konuşma ihtimali hayli düşüktür. Aynı durum milyonluk ilçeler için de geçerlidir.
Operatörler kalkıp da ilçenin tümünün telefonla konuşacağını hesaba katıp ona göre baz istasyonu kurmazlar. Bu durumun nedeni ise artan maliyetlerdir.
Peki 1000 kişilik yere 100 kişilik istasyon konulursa ne olur. Aslında normal şartlarda bir şey olmaz. Çünkü az önce de belirttiğimiz üzere aynı anda 1000 kişinin telefonla konuşma yapması nadir bir durum.
Fakat deprem gibi felaketler sonrası ister istemez herkes telefona sarılıyor. Böyle olunca 100 kişilik baz istasyonuna 1000 kişi aynı anda bağlanmaya çalışıyor. Dolayısıyla baz istasyonu yoğunluktan hizmet veremez hale geliyor.
Bu durum sadece ülkemizdeki operatörler için geçerli değil. Bugün İngiltere’de de benzer bir durumla karşı karşıya kalınsaydı tablo pek farklı olmazdı. Yine iletişim kopma noktasına gelirdi.
Uzun lafın kısası, deprem sonrasında telefonlar neden çekmiyor sorusunun temel yanıtı, yüklenme olduğu için diyebiliriz. Bu gibi durumlarda yapılacak en mantıklı şey bir wi-fi noktası bularak, WhatsApp ya da benzeri bir uygulama üzerinden iletişim kurmaya çalışmak olacaktır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Çoğu Kullanıcı Farkında Değil: WhatsApp’tan İki Yeni Özellik! Hâlâ Denemediniz Mi?
Son 8 Gün! WhatsApp 2025'te Bu Telefonlarda Çalışmayacak! İşte O Modeller
Instagram Bomba Özelliğini Duyurdu! Bunu Yapmak Artık Mümkün! Instagram DM’lerinde Mesaj Nasıl Planlanır? İşte Adım Adım Yapmanız Gerekenler (23.12.2024)
Bunları Bilmeden iPhone Kullanıyorum Demeyin! İşte Gizli Kalmış 7 Şaşırtıcı Özellik!
SON DAKİKA... BTK'dan açıklama: 13 Yaş Altına Sosyal Medya Yasağı Geliyor!