hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Deniz kirliliğine çözüm: Patlıcan tozu katkılı sünger

    Deniz kirliliğine çözüm: Patlıcan tozu katkılı sünger
    expand
    KAYNAKAA

    Bursa Işıklar Askeri Hava Lisesi'nden 2 öğrenci ekolojik dengeye ilişkin bir buluşa imza attı. Askeri liselilerin geliştirdiği "patlıcan tozu katkılı sünger" denize karışan petrol ve türevlerini temizlemede kullanılabilecek. Proje TÜBİTAK yarışmasına katıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Eskişehir'de düzenlenen TÜBİTAK 47. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Bölge Finali'nde sergilenen ürün, yatak yapımında veya bulaşık yıkamada kullanılan sünger ile patlıcan tozunun birleşiminden oluşuyor. Ürün, benzerlerinden daha fazla, kendi ağırlığının 18 katı kadar petrol ve türevini emebilme özelliği taşıyor ve daha ucuza mal oluyor.

    Bandırma’da alg patlaması denizin rengini değiştirdi

    Proje sahiplerinden Bursa Işıklar Askeri Hava Lisesi 11. sınıf öğrencisi Ahmet Demirdaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okul arkadaşı Utku Sarıışık ile geliştirdikleri ürünü, tanker kazaları sonucu denizlerde oluşan petrol kirliliğine çözüm bulmak için amacıyla geliştirdiklerini söyledi.

    İngiliz petrol devi BP'ye rekor ceza!

    Demirdaş, piyasadaki ürünlerin kendi ağırlığının 16 katı kadar petrol türevi emdiğini anlatarak, "Bizim ürünümüz ise kendi ağırlının 18 katını emiyor ve 5 kat daha ucuza üretiyoruz. Projemiz tamamen özgün. Aldığımız güzel değerler sonucunda Türk Patent Enstitüsüne başvurduk ve ilk aşamayı geçtik. Dünyada daha önce böyle bir çalışma yapılmamış. Piyasaya ürün sunabilmemiz için iki aşama kaldı." ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BP'den 18.7 milyar dolar tazminat

    Türkiye'nin patlıcan üretiminde dünyada üçüncü sırada bulunduğunu dile getiren Demirdaş, bu sebzenin gıda sektörü dışında hiçbir alanda kullanılmadığını anlattı.

    "3 üniversite ile çalıştık"

    Demirdaş, çevreye karşı faydalı bir ürün elde ettiklerini anlatarak, şunları kaydetti:

    "Biz patlıcan tozlarıyla süngerlerin bazı açıklıklarını kapattık, su girişini önledik. Su girmeyen yerlere daha fazlasıyla yağ girmiş oluyor. Anadolu Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi ve Bursa Teknik Üniversitesi ile beraber çalıştık. Bir ton petrolü temizlemek için sorbent pedler 10 bin 800 dolar gibi bir maliyet çıkarıyor. Bizim ürünümüz bunu 2 bin 560 dolara yapabiliyor."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow