hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Deepfake sayesinde gerçekle sahteyi nasıl ayıracağız?

    Deepfake sayesinde gerçekle sahteyi nasıl ayıracağız
    expand
    KAYNAKEcevit Bıktım

    Sosyal medyada düstur haline gelmiş olan “fotoğraf yoksa gerçek değildir,” sözü artık boşa çıkıyor. Zira fotoğraf ve video olsa bile artık bir olayın, bir konuşmanın, bir görüntün gerçek olduğuna inanamayacağız.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sham00k isimli yapay zeka artisti, ünlü oyuncuların yüzlerini deepfake yazımı ile yeniden oluşturup aktörlere yapay zeka yardımıyla farklı mimikler yapıtrttı. Tamamen “sahte” olan bu görüntülerin son derece gerçekçi görünmesi ise dünyayı şok etti.

    Video, ünlülerin daha önce çekilmiş videolarından ve fotoğraflarından alınan görüntü ve seslerin, başka birinin yüzüne montel edilmesi ve mimiklerin yapay olarak taklit edilmesi yaratıldı. Ancak iki görüntü arasındaki senkranizasyonun yapay zeka kontrolüyle mükemmelleştirilmesi, ortaya çok çarpıcı bir görüntü çıkarıyor.

    Bu örnek video sayesinde artık dünyada hiçbir video görüntüsünün gerçekliğinden emin olunamayacağı anlaşıldı. Yapay zeka sayesinde, insanların sahte görüntülerinin oluşturabileceği, insanları mağdur eden enstanteneler yaratılabileceği tahmin ediliyor. Bazı ünlülerin yüzlerinin, bu yöntemle, gerçeğinden ayırt edilemeyecek şekide pornografik videolarda kullanılması da büyük bir skandala neden olmuş, Hollywood’un kadın oyuncuları bu videolara karşı yasal savaş başlatmıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hatta bu teknolojinin siyasi figürleri zor durumda bırakacak algı operasyonları için kullanılacağın da kesin gözüyle bakılıyor.

    Peki dünya bu sahte videolar çağına hazır mı? Ya da bu çirkin geleceği engellemek mümkün mü? Bu konuda toplumun hızlı şekilde bilinçlenmesi ve eğitilmesi gerekecek. Teknoloji geliştiricilerinin ise yapay zeka ile üretilmiş sahte videoları ayırt edecek pratik analiz yönetmleri geliştirmesi kaçınılmaz görünüyor. Ancak hackerların bu yöntemleri de aşacak sahte videolar üretmeye çalışacağına da eminiz. Yani, barutun icadından 800 sene sonra artık sonra yeni bir özlü sözümüz var: Yapay zekalı videolar icat edildi, gerçeklik bozuldu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow