Cpu Nedir, Ne İşe Yarar? Cpu İşlemci Nasıl Çalışır, Açılımı Nedir?
Bilgisayarların günümüzde ki yeri ve önemi çok önemlidir. Bilgisayarlar üzerinden hemen hemen her işlemi gerçekleştirebiliriz. Bilgisayarların ise bu ve bu tür işlemleri yapabilmesi için en önemli parçası CPU olarak adlandırılmaktadır. CPU, yazılımsal ve aritmetik, mantıksal işlem yapabilme imkanı sunarak çok önemli bir yer tutmaktadır.
CPU Nedir?
Diğer adı ile işlemci olarak bilinen CPU, tüm elektronik sistemler içinde varlığını sürdüren, yüklenen sistem ve programların çalışması için gerekli olan ve veri akışı, veri toplama, veri işle gibi görevleri üstlenen bilgisayarın beyni olarak adlandırılmaktadır. İşlemciler sadece bilgisayarlar için bulunmamaktadır. Bilgisayarların yanı sıra televizyon, telefon, çamaşır ve bulaşık makinesi ve bazı diğer makineler içinde bulunmaktadır.
CPU Ne İşe Yarar?
CPU yani işlemci elektronik cihazlar içinde bulunan ve oldukça önemli parçalardır. Adeta bir yönetici görevi gören işlemciler birçok işe yaramaktadır. CPU, Sisteme bağlı olan birimlerin çalışmasını düzenleyip yönetici konumunda çalışmaktadır.
İşlemci kendisine gönderilmekte olan bazı komutları işleyerek vardığı sonuç kısmını çevre birimi ve bellek kısımlarına göndermektedir. Bazı matematiksel ve mantıksal işlemleri gerçekleştirir. Veri akışını sağlayarak verilerin yerlerinin değiştirilmesini sağlayıp önemli işlere imza atmaktadır. Bazı yeni olan görevlere start vererek komutlara göre hareket ederek dengeyi sağlamaktadır.
CPU İşlemci Nasıl Çalışır?
CPU yani işlemcinin çalışma prensibi oldukça merak edilmektedir. İşlemci işlemleri meydana gelirken sayısal mantıklar ile oluşmaktadır. Çeşitli ikilik değerlerin birleşmesi ile programlardan sonuç elde edilmektedir. Bu sayede görüntünün meydana gelmesi sağlanabilmektedir. İşlemciler hafızaları sayesinde ve dışarıdan gelen komutlara uyum sağlayarak işlemleri gerçekleştirmektedir.
İşlemcinin bazı komut setleri bulunmaktadır. Bu komut setleri uygulama kullanımlarında devreye girerek sonuç ortaya çıkarılmaktadır. İşlemciler komut setleri içinde ikiye ayrılmaktadır. Bunlar CISC ve RISC olarak bilinmektedir.
CISC, birden çok işlemi sorunsuz ve problemsiz yerine getirebilen ve oldukça güçlü olan işlemcilerdir.
RISC, sürekli olarak işlemleri tek tek gerçekleştirmeye yarayan fakat hız konusunda oldukça güçlü olan işlemcilerdir.
CPU İşlemci Açılımı Nedir?
CPU işlemci açılımı merak edilen bir konudur. İngilizce olan bu kelimenin açılımı ise ''Central Processing Unit'' olarak bilinmekte ve bu şekilde söylenmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Çoğu Kullanıcı Farkında Değil: WhatsApp’tan İki Yeni Özellik! Hâlâ Denemediniz Mi?
Son 8 Gün! WhatsApp 2025'te Bu Telefonlarda Çalışmayacak! İşte O Modeller
Instagram Bomba Özelliğini Duyurdu! Bunu Yapmak Artık Mümkün! Instagram DM’lerinde Mesaj Nasıl Planlanır? İşte Adım Adım Yapmanız Gerekenler (23.12.2024)
Bunları Bilmeden iPhone Kullanıyorum Demeyin! İşte Gizli Kalmış 7 Şaşırtıcı Özellik!
SON DAKİKA... BTK'dan açıklama: 13 Yaş Altına Sosyal Medya Yasağı Geliyor!