Cohere, askeri ve savunma alanına giriş yaptı
Temmuz ayı itibariyle 5.5 milyar dolar değerine ulaşan Cohere, kurumsal müşterilere yapay zeka teknolojisi satan bir firma. OpenAI’ın ChatGPT’si gibi tüketicilere yönelik popüler olmuş sohbet botu (Chatbot) yok.
Anthropic geçtiğimiz ay Palantir ve AWS (Amazon Web Services) ile anlaşma yaptı. Böylece savunma sanayinde yer alan müşterilere yapay zeka satma imkanına kavuştu. Fakat Palantir’in Cohere ile ortalık yaptığı ortaya çıktı. Palantir tarafından yayınlanan bir videodaki bilgilere göre Cohere’in yapay zeka modelleri şimdiden Palantir’in bazı isimsiz müşterileri tarafından kullanılıyor. Video, Kasım 2024’te Palantir’in ilk geliştirici konferansı olan Devon1’de yapılan sunuma ait.
Palantir, Airbus gibi her çeşitli büyük şirketlerle çalışıyor.
Aynı zamanda ABD savunma ve istihbarat kurumlarıyla da yakın çalışmaları var. Firma yakın zamanda savunma teknolojisi sektörünün nasıl yeniden inşa edileceğine dair açıklama yaptı. Cohere daha önce Fujitsu gibi şirketlerle ortaklıklarını duyurmuştu, ancak Palantir ile yapılan anlaşma ve iş birliği konusunda sessiz kaldı. Ayrıca Cohere’in geliştirdiği yapay zeka modellerinin askeri alanda veya istihbaratta kullanıldığı iddia ediliyor, ama firma bu iddialar hakkında hiçbir yorum yapmadı, hatta medyadan gelen tüm soruları cevapsız bırakıyor. Palantir de ağzını açmıyor.
Bir yanda bu gelişmeler yaşanırken yapay zeka konusunda önde gelen isimlerden biri olan Ilya Sutskever geçtiğimiz günlerde düzenlenen NeurIPS konferansında dikkat çekici yorumlarda bulundu. Sutskever süper yapay zeka olarak adlandırılan Superintelligent’la ilgili tahminlerini paylaştı. Sutskever süper yapay zekanın bugün sahip olunan yapay zeka teknolojisinden niteliksel olarak farklı ve bazı yönlerden tahmin edilemez olacağını belirtti. Süper yapay zeka, insandan daha yetenekli olan seviyeyi temsil ediyor.
Ilya Sutskever yaptığı açıklamada, “Akıl yürütecek ve düşünecek. Sonuç olarak öngörülemez bir hale gelecek. Sınırlı verilerden bir şeyler anlayacak. Ön farkındalığı olacak” dedi. Sutskever süper yapay zekanın haklar isteyebileceğini bile belirtti ve “Belki sadece bizimle birlikte var olmak isteyebilir. Haklara sahip olmak istiyorsa bu kötü bir sonuç değil” şeklinde sözlerini sürdürdü.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA... BTK'dan açıklama: 13 Yaş Altına Sosyal Medya Yasağı Geliyor!
Türkiye’nin İlk Kuantum Bilgisayarı Özellikleri Neler? Kuantum Bilgisayar Kullanım Alanları!
WHATSAPP'A 5 YENİ ÖZELLİK! 2,33 milyarın üzerinde aktif kullanıcısı var! Meğer Instagram’daki o fonksiyonlar…
SON DAKİKA TEKNOLOJİ HABERİ || PlayStation 5 Pro Türkiye’de ön satışa çıktı! (FİYAT & ÖZELLİKLER)
WhatsApp'ın gizli kalan kullanışlı özelliği! 2 adımda gerçekleştiriliyor, çoğu kişinin haberi bile yok!