ÇNRA yani Çok Namlulu Roketatar nedir?
Türkiye Fırat Kalkanı operasyonu kapsamında Cerablus'u atış altına alırken kullandığı silahlar arasında ÇNRA'lar da bulunuyor.
Haberin Devamı
/

Çok Namlulu Roket Atar'ın kısaltması olan ÇNRA'nın 107, 122 ve 300 mm.'lik namlulu versiyonları bulunuyor. Ayrıca 107 ve 122 mm.'lik namlulu roket atara sahip araçlar da Roketsan tarafından üretiliyor.
/

Bu silahların en önemli özelliği yüksek harekete kabiliyeti ve ateş hızına sahip olması.
Haberin Devamı
/

Bir araca monte edelin çok namlulu bu roketatar sistemleri hafif ve çevik birliklere ateş desteği sağlayabiliyor.
/

Araçlara monte edilebilmesi sayesinde havayolu, denizyolu, demiryolu ve karadan kolayca nakledilebiliyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Küresel konumlama sistemiyle belirlenen koordinatlara atış yapabilen ÇNRA'lar 5 dakika içinde mevzilenebiliyor.
/

Roketler çok kısa sürede yüklenebilir. Genelde 4x4 taktik araçlarla kullanılan ÇNRA'lar için daha büyük araçlar da kullanılabiliyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

122 mm'lik ÇNRA sistemleri ise genelde 6x6 taktik araçlarla kullanılıyor. NATO stok numarasına sahip olup TSK envanterinde yer alıyor.
/

122 mm'lik ÇNRA sistemleri 40+ kilometreye atış yapabiliyor. Görmeyerek ateş açabilen 122 mm.'lik ÇNRA sistemleri manevra kuvvetlerine ateş desteği sağlamak için kullanılıyor. Bu araçlarda 2 adet 20 tüplü modüler pod sistemi yer alıyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

107 mm.'lik sistemler ise komple ve sökülmüş olarak kolayca taşınabiliyor. Yakın ve yoğun ateş desteğinde kullanılıyor. Küçük araçlara monte edileblimesi sayesinde yüksek hareket kabiliyetine sahip bu araç küçük ve hızlı birliklerin işini kolaylaştırıyor.
/

Ayrıca 100+ kilometredeki hedeflere atış yapabilen T-300 ÇNRA'ları da TSK envanterinde bulunuyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Dünyada da benzer silahlar kullanılıyor. Ruslar'ın Katyuşa'sı Amerikalılar'ın MLRS'si ÇNRA'ya örnek olarak gösterilebilir.