Çin, AMD ve Intel’i devlet bilgisayarlarında yasakladı
Yeni kurallar aynı zamanda, iki ülke arasında uzun süredir devam eden teknoloji ticareti savaşındaki en son hamleyi işaret ediyor. Çin’de Devlet kurumları artık AMD ve Intel çipleri için “güvenli ve güvenilir” yerli yedek parçaları kullanmak zorunda.
Listede, her ikisi de ABD’de yasaklanmış olan Huawei ve devlet destekli şirket Phytium’un çipleri de dahil olmak üzere 18 onaylı işlemci yer alıyor. Aralık ayında tanıtılan ve yakın zamanda sessizce uygulanan yeni kuralların Intel ve AMD üzerinde önemli bir etkisi olabilir. FT’ye göre ülke, Intel’in geçen yılki 54 milyar dolarlık satışının yüzde 27’sini, AMD’nin ise 23 milyar dolarlık gelirinin yüzde 15’ini oluşturdu. Ancak devlette ve özel sektörde kaç çip kullanıldığı belli değil.
Bu hamleler, ülkenin ABD yapımı teknolojinin kullanımını kısıtlamaya yönelik şimdiye kadarki en agresif hamlesi. Geçtiğimiz yıl Pekin, yerli firmaların kritik altyapılarda Micron çiplerin kullanılmasını yasaklamıştı.
Bu arada ABD, çip üreticilerinden havacılık ve uzay firmalarına kadar çok sayıda Çinli şirketi yasakladı. Biden yönetimi ayrıca NVIDIA gibi ABD şirketlerinin Çin’e yapay zeka ve diğer çipleri satmasını da engelledi.
ABD, Japonya ve Hollanda, son teknoloji işlemcilerin üretiminde hakim durumda ve bu ülkeler yakın zamanda ASL, Nikon ve Tokyo Electron’un litografi makineleri üzerindeki ihracat kontrollerini sıkılaştırma konusunda anlaştılar.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Parmaklarınızın ucundaki gizemli rotalar! Hangi kısayol tuşu nasıl ortaya çıktı? Kısayol krallığı o tuşa ait...
GÖKBEY Helikopteri Nedir? T625 GÖKBEY Özellikleri ve Kullanım Alanları
2,33 milyarın üzerinde kullanıcısı olan WhatsApp’a yeni emoji! Gören aynı şeyi söyledi: 'ÇOK TATLI!'
Instagram’a ekran görüntüsü almayı engelleme özelliği geliyor
WHATSAPP KULLANICILARI DİKKAT! Tüm bilgileriniz tehlikede olabilir