CeBIT'ten yeni ürünler ve fırsatlar

Uluslararası Bilgi ve İletişim Teknolojileri Fuarı CeBIT Bilişim Eurasia'da birçok firma yeni ürünlerini sergiliyor.
TÜYAP Beylikdüzü Fuar ve Kongre Merkezi'ndeki fuarda, cep telefonundan küçük dizüstü bilgisayarlara, yeni yazılımlardan fotoğraf makinelerine, navigasyon cihazlarından 3G uygulamalarına, güvenlik teknolojilerinden bilişim
aksesuvarlarına ve sağlık alanındaki çözümlere kadar birçok yeni ürün, teknolojiseverlerin beğenisine sunuldu.
Vodafone'nin yer almadığı fuarda, bazı kamu kurum ve kuruluşları da stand açtı.
Bazı bakanlıklar, İstanbul Valiliği ve Büyükçekmece, Küçükçekmece, Fatih, Kadıköy ve Bayrampaşa'nın da aralarında bulunduğu birçok ilçe belediyesi fuarda yer alıyor.
Yaklaşık 900 firmanın katıldığı fuarı 150 bin kişinin gezmesi bekleniyor.
Teknosa
CeBIT Bilişim Eurasia Fuarı'na dördüncü kez katılan ve fuarın tek satış noktası olan Teknosa, bin metrekarelik mağazası ile katılımcıları merakla beklenen PC ve PS3 oyunlarıyla buluşturdu.
Teknosa, yüzlerce ürünün satışa sunulduğu mağazasında ziyaretçiler için özel ödeme ve fiyat avantajları sunuyor.
Biletsiz ziyaret edilebilen Teknosa CeBIT mağazası katılımcılardan büyük ilgi görüyor.
TurkNet'ten 6 ay bedava internet
TurkNet, CeBIT Bilişim Eurasia'da standını ziyaret edenlere 6 ay bedava internet abonelik paketi sunuyor.
ADSL kampanyasının yanı sıra kullanıcılar, Turknet standındaki deneme noktalarından ev ve işten ucuz arama hizmeti 1095'i ücretsiz olarak kullanma imkanı bulacak.
TurkNet, fuarda, kurumsal hizmetleri çerçevesinde veri ve ses hizmetleri için hazırladığı avantajlı hizmet paketleri ve kampanyalarını da kullanıma sunacak.
Türk Telekom
Türk Telekom, CeBIT Bilişim Eurasia 2008'de iletişim teknolojileri sponsoru olarak yer alırken, bireysel ve kurumsal teknolojilerin sergilendiği 7'nci ve 3'üncü salonlarda toplam 4 bin 550 metrekarelik bir alan üzerinde, "convergence (yakınsama) stratejisi" doğrultusunda geliştirdiği yeni ürün ve çözümlerini sunuyor.
Grup bünyesindeki şirketlerin sunduğu sabit ve mobil hat ile internet hizmetleri bu vizyon doğrultusunda entegre edildi. Entegre iletişim hizmetlerini tek merkezden sağlama olanağını sunan bu ürünler, kullanıcıların hayatını kolaylaştırmayı hedefliyor.
Türk Telekom'un bireysel ürünleri, Avea ve TTNET'le yer aldığı 7'nci salondaki standında ziyaretçilerle buluşuyor. Türk Telekom'un grup şirketleri Argela, İnnova, Sebit ve AssisTT ile birlikte yer aldığı 3'üncü salondaki standında ise kurumsal ürünleri sunuluyor.
Turkcell
CeBIT Bilişim Eurasia'da, 7. salonda bin 760 metrekarelik bir alanda yer alan Turkcell, bu yıl ürün ve hizmetlerini, "ofis", "araç", "ev", "mobil ofis", "eğlence", "sokak", "3G", "telemetri" ve "gnçtrkcll Cafe"den oluşan 9 ana başlıkta tanıtıyor.
Turkcell, fuarda aynı zamanda 3 işbirliğinin de tanıtımını yapıyor.
Türkiye'de "ilk" kez gerçekleştirilen ve "çok önemli yenilikçi uygulamalar" olarak tanımlanan işbirlikleri, şirketlerin teknoloji ihtiyaçlarını tek bir noktadan, herhangi bir başlangıç bedeli ödemeden, sadece aylık kira ödeyerek kullanabilmelerini sağlayan "istecozumler.com portalı", İstanbul Belediyesi'yle mobil ödeme uygulamasının bir kullanımı olan "İSPARK uygulaması" ve "Kale Kilit ile Mobil İmza" uygulamalarından oluşuyor.
Fuar, stant alanına kurulan kameralarla www.turkcell-imbenim.turkcell.com.tr adresinden canlı olarak izlenebiliyor.
Avea
Avea, fuarda 7 numaralı dijital yaşam salonunda bireysel abonelerine yönelik ürün ve hizmetlerini, 3 numaralı iş dünyası salonunda kurumsal müşterilerinin hayatlarını kolaylaştıracak çözümleri tanıtıyor.
Numara taşınabilirliğine özel olarak hazırlanan stantta Avea yetkilileri, uygulama hakkında bilinmesi gerekenleri ve merak edilenleri tüketicilere aktarıyor.
Sunumax
İnternet tabanlı bir servis olan SunumaX teknolojisi, televizyon sunucusu gibi bir karakterin, site ekranında hareketli olarak siteyi hedef kitleye anlatmasını sağlayan yeni yazılımını CeBIT'te tanıtıyor.
Kişi ya da kurumlar, sitelerindeki ürün ya da hizmetlerini tanıtmak için, SunumaX'ın modellerinden birini kullanabiliyor ya da kendi belirleyeceği kişilerin sunumlarını yapmasını sağlayabiliyor.
SunumaX, hazırlanan bir konuşma metni gönderildiği takdirde 3 gün içerisinde ürünün veya hizmetin "profesyonel" oyuncular tarafından yapılmış sunumunu hazırlıyor.
KOBİ ve kurumsal firmalara bu ürünün satışını yapan SunumaX'ın, Sabancı Holding, Migros ve Pamukkale Turizm'e de yeni yazılımın satışını yaptığı bildirildi.
Söz konusu yazılım, 2 bin YTL'den başlayan paketlerle sunuluyor.
ZyXel
Bağlantı çözüm ve teknolojileri sağlayıcısı ZyXEL, dijital eğlence çözümlerini CeBIT Bilişim Eurasia'da tanıttı.
ZyXEL'in dijital çözümleri ile evlerde artık dijital eğlence için PC'ye bağımlı olma dönemi sona erecek.
Dijital eğlence konsepti kapsamında artık film seyrederken, müzik dinlerken ya da fotoğraflara bakarken kişinin elinin altında klavye olması gerekmiyor. Tüm bunları yapmak için uzaktan kumandanın tuşlarına basmak yeterli
olacak.
Siemens
Bu yıl CeBIT Bilişim Eurasia Fuarı'na ilk kez katılan Siemens Enterprise Communications, Unified Communication, sağlık sektörüne yönelik HiMed çözümleri ile bankacılık sektörüne yönelik yeni bir hazine çözümünü katılımcılara
sunuyor.
Siemens EC, küçük ve orta ölçekli pazara yönelik, henüz Türkiye pazarında satışa sunulmayan ve yeni bir IP çözümü olan OpenOffice çözümünü de tanıtıyor.
NEC'ten 'otomo'
Özel Bilgi İşlem A.Ş distribütörlüğünde Türkiye pazarına giren Nec Computers, 2009 yılı mart ayında piyasaya sürmeyi planladığı ve dünya tanıtımını Türkiye'de gerçekleştirdiği taşınabilir bilgisayarı Otomo'yu CeBIT'te
sergiledi.
El yazısı tanıma özelliği olan 1,2 kilogram ağırlığa sahip Otomo'nun ekranı aynı zamanda katlanarak tablet PC görevini de görebiliyor. Otomo'nun planlanan fiyatının, 3G ile 450 euro olduğu bildirildi.
Bircom, Türkiye'ye getirdiği son teknoloji ürünleri fuarda ziyaretçilerle buluşturdu.
Şirket, 2N Netstar "telefon santrallerine GSM dahili abone" çözümüyle CeBIT'te yer aldı.
General Mobile, dört yeni ürününü CeBIT Bilişim Eurasia'da görücüye çıkardı.
Çift SIM kart ailesinin yeni üyeleri, dünyanın ilk 5MP kameralı çift SIM kartlı cep telefonu "DSTL1 Imaginary", multimedya özellikleriyle, çift SIM kartlı "DSTS3 Visual" ve dünyanın ilk çift SIM kartlı müzik telefonu "DSTM1
Music Phone" ve yüz yüze "chat" imkanı sağlayan "GF2F" modellerinden oluşuyor.
"Her aboneye ücretsiz bilgisayar verin"
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım,bilgisayar okur-yazarlığı konusunda şirketlere ve kamuya görev düştüğünü, vatandaşların bilgisayarla teçhiz edilmesi gerektiğini belirterek, "Artık şunu yapma zamanı geldi arkadaşlar, abone yaptığınız her vatandaşa bilgisayar vereceksiniz. Parasız..." dedi.
Yıldırım, CeBIT Bilişim Eurasia Fuarıyla birlikte düzenlenen Bilişim Zirvesi'08 kapsamında gerçekleştirilen telekom konulu oturumda yaptığı konuşmada, sektörü bundan sonra içeriğin geliştireceğini ve içerikte gelişme sağlanması halinde sektörde büyümenin devam edeceğini söyledi.
Bakan Yıldırım, "O zaman da kimsenin birbirinin malında, kazancında gözü olmaz. Başkalarının, komşunun ne kazandığıyla sızlanıp duracağınıza, siz daha nasıl farklı parlak fikirler, farklı hizmet kalemleri geliştirerek nasıl öne geçeceksiniz onun hesabını yapacaksınız" diye konuştu.
Türkiye'deki bilgisayar sayısına işaret eden ve TÜİK'in hesaplamasına göre bilgisayar okur yazar oranının yüzde 45 seviyesine ulaştığını kaydedenYıldırım, "Yeterli olmamakla beraber, kısa sürede bu seviyeye ulaşmış olmamız bizim 2013 bilgi toplumu hedefine rahatlıkla varacağımızı gösteriyor" dedi.
Hedeflere 2013'ten önce varılacağını düşündüğünü, bilgisayarokur-yazarlığının geliştirilmesinde 3 ana şartı erişilebilirlik, araç ve içerik olduğunu belirten Yıldırım, şöyle konuştu:
"Şirketlere, kamuya bir görev düşüyor. Vasıta, araç temin etmemiz lazım.Vatandaşı bilgisayarla teçhiz etmemiz lazım. Öyle yahut böyle. Artık şunu yapmazamanı geldi arkadaşlar, abone yaptığınız her vatandaşa bilgisayar vereceksiniz. Parasız... Bilgisayar vereceksiniz ki vatandaş (nasıl cep telefonu veriyorsunuz),bilgisayarı alıp odanın baş köşesine koyup üzerine bir de dantela koyacak değil, alacak fişe takacak çalışacak. Onun için ufak hesapların peşinde olmayalım. Bilgisayarlı kampanyalar yapalım. Bilgisayar işiyle uğraşanlar da sebeplensin. Siz de abonelerinizi artırın. Böylece herkes muradına ermiş olur. Bundan sonra bizim hedefimiz, bilgisayarlaşma oranını yükseltmeye yönelik projelere kafayormak."
Acımasız rekabet yerine işbirliği
Elektronik imza konusuna da değinen Yıldırım, 18-19 bin adet elektronikimza için yetki verildiğini, mobil elektronik imzanın da "sessiz sedasız" devreyegirdiğini ve bunu kullananların sayısının 22 bin civarında olduğunu aktardı.
Binali Yıldırım, internet kullanıcı sayısını artırmak gerektiğine işaretederek, "6 ay sonra her hanede internet var. İster mobil ister sabit, ne olursaolsun, ister başka mecralarla... İnternet mutlaka var. Ama kullanmak ayrı birşey. Kullanmanın şartlarını bizim sağlamamız, vatandaşı donatmamız, öğretmemiz, araçlarını temin etmemiz, alt yapısını hazır etmemiz lazım. Söylüyorum, altyapısı 6 ay sonra tamam" şeklinde konuştu.
İnternet güvenliğine ve internet yasasına ilişkin olarak da Yıldırım,"Amaç site kapatmak değil. İnterneti doğru düzgün toplumun yararına kullanmak, temel amacımız bu" dedi.
Dünyada yaşanan gelişmelerin Türkiye'yi tekrar yıldızı parlayan ülke konumuna getirdiği ve bunu iyi değerlendirmek gerektiğini ifade eden Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Çünkü küresel aktörler işi iyi götüremediler, arabayı devirdiler. Şimdi her şey yeni baştan planlanacak, dengeler yeni baştan kurulacak. Dünyanın geliri daha adil paylaşılacak. Bu krizden çıkaracağımız bana göre en önemli sonuç budur. Burada da bizim gibi ülkelere, bizden daha az gelişmiş ülkelere büyük fırsatlar düştüğünü görüyorum. Gelişen ve gelişmiş ülkelerin birbirinden ayrılmak yerine, güç birliği yapmak suretiyle 'gemisini kurtaran kaptan' anlayışıyla iş tutmanın bir işe yaramadığı ortaya çıkmıştır.
O halde kaptanlar fırtınalı havalarda, türbülanslarda 'kaçayım da bir güzel limana sığınayım' demek yerine, diğer arkadaşlarının yardımına koşacaklar, fırtınayla beraber mücadele edecekler veya hep beraber yok olup gidecekler. Bundan sonra küresel anlamda da, ulusal düzeyde de acımasız rekabet yerine, işbirliğini daha ön planda tutarak çalışmaya devam edeceğiz."
Kapsama alanı yetersiz
Telekomünikasyon Kurumu Başkanı TayfunAcarer, kapsama alanı konusunda ulaşılan noktanın "hiç de iç açıcı" olmadığını belirterek, "3 GSM operatörümüzün yıllık gelirlerinin yarısı değil, dörtte birideğil, onda biriyle bile kapsama konusunda çok daha olumlu bir noktaya gelmemiz mümkündü" dedi.
Acarer, haberleşme ihtiyacının sadece analog sistemler değil özellikle geniş bant, hatta mobil sistemleri de içeriğini belirterek, 2008 yılının başından bu yana kurum olarak Türkiye'deki mobil kapsama alanının genişletilmesiyle ilgili çalışmalarını devam ettiğini anlattı.
Bu konuda GSM operatörleriyle düzenli toplantılar yaptıklarını ve her aygelinen noktayı görüştüklerini aktaran Acarer, şöyle konuştu:
"Ancak aradan geçen yaklaşık 9 aylık süreçte kapsama alanı konusunda ulaştığımız nokta hiç de iç açıcı değil. Ben bugün burada kapsama alanı ileilgili çalışmalarda 'biz bir söyledik, işletmeler 3 tesis etti, biz kara yolu güzergahları dedik, firmalar köy yollarını bile kapsama alanına aldı' demek isterdim.
Halbuki şu anda bu konuda ciddi anlamda bir bilgi veremiyorum.İnanıyorum ki 3 GSM operatörümüzün yıllık gelirlerinin yarısı değil, dörtte biri değil, onda biriyle bile kapsama konusunda çok daha olumlu bir noktaya gelmemiz mümkündü. Bu konuya da sosyal bir proje mantığı içinde bakılmasının gerekli olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.
Acarer, GSM işletmelerinin değişik medya araçlarıyla kapsama konusunda rakamlar ve "boy boy" reklamlar verdiklerini dile getirerek, "Bu rakamların hemenaltında da sokaktaki vatandaşın dikkatinden kaçan 'imtiyaz sözleşmesi hükümlerine göre' gibi benzeri ifadeler var. Kapsama alanı ile ilgili rakamlar imtiyaz sözleşmelerine göre doğru. Ama Türkiye'nin toplam nüfusuna ve yüz ölçümüne görene kadar doğru o tartışılır" dedi.
Tayfun Acarer, ülkenin gerçeklerine, sıkıntılarına göz yuman, sadece bugünü ve bugünün gelirini, kârını düşünenlerin Türkiye'ye ilişkin sosyalsorumluluklara gözünü, kulağını tıkayan işletmelerin ve bu işletmelerin başındaki kişilerin orta ve uzun dönemde başarılı olmalarının imkansız olduğu görüşünü ifade etti.
Kapsama alanı ile ilgili bugüne kadarki çalışmalarının ve bu konuda gelinen noktanın, operatörlerin verdiği ve vermediği desteğin bir süre sonrakamuoyu ile paylaşılmasının gerekli olduğunu düşündüğünü vurgulayan Acarer, kurumolarak sektörü geliştirmeye, rekabeti ve kullanıcı memnuniyetini artırmaya yönelik son dönemlerde bir dizi kararlar aldıklarını kaydetti.-
Dönüş yok
Acarer, numara taşınabilirliğinin 9 Kasım 2008 tarihinde fiilen başlayacağını hatırlatarak, "Bu süreçten geri dönme ihtimalimiz yok. Bu konuda tüm operatörlerimizin özellikle işlem sürecinde ve çıkabilecek sorunlarda sözde değil, tüm imkan kabiliyetleri ile gereken desteği vermelerini bekliyorum" dedi.
Yerel Ağın Paylaşıma Açılması (YAPA) konusunda yaptıkları düzenlemeler ile önemli mesafeler alındığına işaret eden Acarer, özellikle toptan hizmetlerde hız limitinin 2 megabitten 8 megabite yükseltilmesinin ve belirlenen YAPA ücretinin neredeyse AB ortalamasına eşit olmasının, bu hizmetin gelişimi açısından son derece önemli olduğunu söyledi.
Acarer, ancak yine de YAPA'nın istenilen düzeyde ve AB ortalamalarına göre gelişiminde en önemli etken sabit telefon hizmeti yetkilendirmesinin ve alternatif işletmeciler arasında abone geçişinin kesintiye uğratılmamasının büyük önem taşıdığını düşündüğünü ifade etti.
İnternet güvenliği konusuna da değinen Acarer, bilgi güvenliğinin ICT sektörünün tüm taraflarının üzerinde durması gereken bir konu olduğunu belirtti.
Acarer, çocuklara yönelik internet ortamı içeriklerine ilişkin olarak da, "İnternet sitelerinin tek tek takibi, bataklıkta üreyen sineklerin teker teker öldürülmesine benzetiyorum. Bu sinekleri üreten bataklığın kurutulmasını, çok daha etkin ve rasyonel bir yaklaşım olarak değerlendiriyorum" diye konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Radyoyu Kim İcat Etti? Radyo Nasıl ve Ne Zaman İcat Edilidi?
Uçağı Kim İcat Etti? İlk Uçak Ne Zaman, Nasıl Bulundu? Uçağın Mucitleri Kimdir?
Televizyonu Kim İcat Etti? Geçmişten Günümüze Televizyonun Yolculuğu
Telefonu Kim İcat Etti? 1876’da Başlayan Bir Hikaye!
iPhone'u olanlar dikkat! Apple'dan uyarı geldi: Cihazlar tehdit altında