CEBIT Bilişim Eurasia fuarı açıldı

Uluslararası Bilgi ve iletişim teknolojileri fuarı CeBIT Bilişim Eurasia ve Bilişim Zirvesi'08, TÜYAP Beylikdüzü Fuar ve Kongre Merkezi'nde açıldı.
Ortak açılış, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Deutsche Messe AGYönetim Kurulu Üyesi Andreas Gruchow ve İnterpromedya Genel Müdürü GüldaneTaşdemir'in katılımıyla gerçekleştirildi. Deutsche Messe AG ve İnterpro A.Ş. tarafından kurulan Hannover Fairs Interpro Uluslararası Fuarcılık A.Ş. (HİFAŞ), CeBIT Bilişim Eurasia adı altında sekizinci kez düzenleyeceği fuar ile İstanbul'u, bölgenin bilişim sektörünün işmerkezi haline getirmeyi amaçlıyor. Yerli ve yabancı firmaların, hedefledikleri kitleye daha kolay ulaşarak verimli iş bağlantıları yapabilmeleri amacıyla yeniden tasarlanan CeBIT Bilişim Eurasia, "İş Dünyası", "Dijital Yaşam", "Telekomünikasyon ve Ev Elektroniği" olmak üzere 4 ana bölümde toplanıyor. Fuar kapsamında düzenlenen Bilişim Zirvesi'08'de ise 5 tematik konferans düzenlenecek. CEBIT'E nasıl gidilir? Fuar süresince, Taksim, Atatürk Kültür Merkezi (AKM) önü ile Kadıköy iskele önü olmak üzere iki ana noktadan Beylikdüzü’ne ücretsiz otobüs seferleri düzenleniyor. Sefer saatleri AKM’den fuar alanına 9:15 ve 09:45 olarak belirlenirken, fuar alanından AKM’ye, 20:15 ve 20:30’da iki ayrı sefer olacak. Kadıköy iskele önünden ise gidiş saatleri, 09:00 - 09:30, dönüş saatleri ise 20:15 ve 20:30 olarak belirlendi.
Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, çok yakın bir zamanda Turkcell'in Türkiye dışındaki abonelerinin sayısının, Türkiye'deki abonelerinin sayısını aşacağını bildirdi.
Ciliv, Uluslararası Bilgi ve İletişim Teknolojileri Fuarı CeBIT Bilişim Eurasia ve Bilişim Zirvesi'08'in ortak açılışında yaptığı konuşmada, dünyada çok ciddi bir kriz bulunduğunu ve 2008 yılının iyi başlamadığını belirterek, bu krize rağmen kendisinin gelecekten çok ümitli olduğunu söyledi.
Türkiye'nin büyük bir kısmının, Anadolu'nun artık ulaşılabilir olduğunu, son 5-6 yıldır karayollarında, demiryollarında, deniz yollarında, özellikle de havacılıkta Türkiye'de devrim sayılacak gelişmeler kaydedildiğini belirten Ciliv, bu nedenle Türkiye'nin dört bir yanının ulaşılabilir olduğunu vurguladı.
Bir ekonominin gelişmesi için ulaşılabilir olmasının çok önemli olduğunu ve Türkiye'nin teknolojik ulaşılabilirlikte de büyük gelişmeler kaydettiğini anlatan Ciliv, şöyle devam etti:
"Şimdi 3'üncü nesil geliyor. 3'üncü nesille mobil iletişim hızı (Resmi Gazete'de açıklandığı için söylüyorum. Önümüzdeki 6 ay içinde inşallah bu ihale yapılacak ve sefer inşallah birden fazla firma katılacak) bu ihalede verilecek lisanslarla mobil iletişim hızı 72 misli daha fazla hızlanacak."
Ciliv, Türkiye'nin ulaşılabilir olması nedeniyle Turkcell olarak önceden sadece İstanbul'da, İzmir'de kurdukları çağrı merkezlerini artık Anadolu'ya taşıdıklarını aktararak, "Türkiye'nin ulaşılabilir olması ve teknoloji sayesinde artık istihdamı, Türkiye'nin dört bir yanına yayabiliyoruz. Bundan sonraki hedefimiz -çağrı merkezinde- Diyarbakır'a açmak. İnşallah yakın bir zamanda, oradaki tesislerimizi de açınca Diyarbakır'da da ciddi bir istihdam yaratacağız"
diye konuştu.
Turkcell'in 8 ülkede faaliyet gösterdiğini, abone sayılarının 60 milyona yaklaştığını kaydeden Ciliv, "Çok yakın bir zamanda Türkiye dışındaki abonelerimizin sayısı, Türkiye'deki abonelerimizin sayısını aşacak" dedi.
Cep telefonundan otopark ücreti ödenecek
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da, günümüzde ülkelerin sahip oldukları bilgi birikimi ve bilgiye erişme kapasitesinin askeri güçten çok daha önemli olduğu görüşünü dile getirerek, çağdaş dünyada değer üreten ekonomilerin bilgiye dayalı ekonomiler olduğunu söyledi.
İstanbul'da bilişim vadisi kurulması konusuna da değinen Topbaş, "Bazı oktalar, bazı yerler üzerinde duruldu ama bir türlü gerçekleştirilemedi. Ama son bir yer var ki (biraz önce sayın Bakanımız da arz etti) yakın gelecekte burada bu
hususu gerçekleştirebileceğiz" dedi.
Topbaş, konuşmasında, birkaç gün içerisinde cep telefonundan otopark ücreti ödenebileceğini de bildirdi.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş ise "Türkiye, dünya ekonomisindeki ağırlığını artırmak istiyorsa, lider ülkeler arasında yer yer almak istiyorsa, ekonomideki ana dilini bilişim yapmak zorundadır. Çünkü bilişim, tüm diğer sektörler arasında lokomotif bir sektördür" diye konuştu.
Türkiye'nin rekabetçi olmak istiyorsa, dünya piyasasında yerini almak istiyorsa, yenilikçilik dendiği zaman olmazsa olmaz sektör olan bilişimde yerini almak zorunda olduğunu vurgulayan Yalçıntaş, "Önümüzü görmemiz lazım. Bilişim bir fırsat olduğu kadar da eğer uygulayamazsanız, eğer yakalayamazsanız bir tehdittir. Çünkü eğer siz bilişimde öncü olan ülke olmazsanız, bilişimde maruz kalan ülke haline gelirsiniz. ve eğer bilişimde maruz kalan ülke haline gelirseniz, rekabetçilikte, diğer rekabet ettiğiniz ülkeleri yakalamanıza imkan yok" değerlendirmesinde bulundu.
İnterpromedya Genel Müdürü Güldane Taşdemir de, bilişim teknolojilerinin gelişiminin, tüm şirketlerin kendilerini yeniden yapılandırmalarını gerektirdiğini belirterek, şirketlerin kendilerini geleceğe taşımak için bilişim teknolojilerini en doğru biçimde kullanacak süreçlerin yeniden tanımlamalarının şart olduğunu anlattı.
Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) Başkanı Faruk Eczacıbaşı da bilişime dayalı gelişimde Türkiye'nin genç nüfusunun önemli bir avantaj olduğunu dile getirdi.
İnternet bankacılığı
Akbank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cem Muratoğlu, servislerinin işlemlerinin yüzde 60'ının üstünün, alternatif dağıtım kanallarından geldiğini belirterek, "İşlem hacimlerimizi uzun vadede yüzde 80'e çıkarmak gibi bir hedefimiz var" dedi.
Muratoğlu, CeBIT Bilişim Eurasia Fuarında AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, Akbank'ın çok uzun zamandır CeBIT'in ana bankası olarak yerini aldığını ve her yıl bankanın yeniliklerini burada tanıttıklarını kaydederek, "Bu sefer de biraz ana kanala, internete geri döndük. Öncelikle yeni internet sitemiz var" dedi.
İnternet sitelerinin, diğer banka internet sitelerinden farkı bulunduğunu kaydeden Muratoğlu, sitenin 3 boyutlu olduğunu, müşterilerin sitenin kendi özelliklerini kişiselleştirebildiğini ve daha kullanıcı kolaylığı olan bir site yarattıklarını düşündüklerini ifade etti. Muratoğlu, fuardan sonra sitenin açılışını yapacaklarını bildirdi.
Muratoğlu, Akbank'ın mobil bankacılık uygulamalarını yenilediklerini kaydederek, "2005 yılından bu yana cep bankacılığı aracılığıyla çeşitli servisler veriyorduk. Bütün bu servisleri kullanan müşterilerimizin bugün toplamı yaklaşık 1 milyon. Onlara yeni wap bankacılığımızı ilk kez burada tanıtmak istiyoruz. wap.akbank.com.tr ile birlikte hemen tüm telefon modellerine uyumlu, iphone'a uyumlu bir mobil bankacılık hazırladık" dedi.
"Bu haliyle, yaptığımız web sitemizin ilk olduğunu düşünüyoruz" diyen Muratoğlu, "Mobil bankacılığımızın içeriği açısından bakarsak oldukça zengin ve biraz diğer bankaların yapmadığı, sadece Akbank'ın bankacılık sitesinin değil, aynı zamanda diğer web sitelerinin olduğu ve katma değerli servislerin olduğu, daha günlük hayata yakın bir mobil bankacılık... Dolayısıyla kullanıcının ilgisini çekeceğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.
Muratoğlu, geçen yıl fuarda tanıttıkları kredi makinesini fuardan sonra İstanbul'da alışveriş merkezleri için planladıklarını ve alışveriş merkezlerinde kurduklarını, çeşitli denemeler yaptıklarını hatırlatarak, bunu şimdi sanayi sitelerine kurmaya başladıklarını, teknolojiye gelen olumlu tepkiden dolayı da mayıs ayı gibi yaklaşık 2 bin civarındaki ATM'lerimizin üzerine bu uygulamayı geliştirdiklerini, buna da ATM Kredi adını verdiklerini anlattı.
Cem Muratoğlu, "Şu ana kadar ATM Kredi ve kredi makinesiyle birlikte yaklaşık 150 bin civarında başvurumuz var" dedi.
"Yüzde 60'tan yüzde 80'e gitmek, 0'dan başlamaktan daha zor"
Perakende bankacılığın, teknoloji olmadan fazla başarılı olmanın mümkün bulunmadığı bir alan olduğunu vurgulayan Muratoğlu, şu görüşleri dile getirdi:
"Teknoloji deyince de akla hemen alternatif dağıtım kanalları geliyor. Amaç milyonlarca kişiye aynı standartta ve yüksek kalitede servis vermek olduğu için, alternatif dağıtım kanalları onların 7 gün 24 saat ulaşabilecekleri önemli bir kanal haline geliyor. Dolayısıyla oraya yatırım yapmanız lazım. Akbank da bu konuda epey büyük bir yatırım içerisinde. Bugün müşterilerimizin üçte ikisi toplam alternatif dağıtım kanallarımızı kullanıyor. Servislerimizin, işlemlerimizin yüzde 60'ının üstü alternatif dağıtım kanallarından geliyor. Dolayısıyla hem büyük bir maliyet indirgenmesi, ama daha da önemlisi önemli bir müşteri tatmini sağlıyor diye düşünüyorum.
İşlem hacimlerimizi uzun vadede yüzde 80'e çıkartmak gibi bir hedefimiz var. 2-3 yıllık plan içerisinde yüzde 80'lere çıkmak ki bu zaten dünya standartları sayılabilecek bir seviye. Bu, bizim en önemli hedeflerimizin arasında ve bugünün teknolojisiyle de mümkün gibi duruyor."
Muratoğlu, bunun, sadece kendi personellerini eğitmenin ötesinde, tüketici davranışlarının da değiştirilmesiyle mümkün olacağına dikkati çekerek, "Dolasıyla biraz zaman alacak. Uzun sürmesinin sebebi biraz, tüketicilerin de yatkınlığının artması. Yüzde 60 çok büyük bir oran, ama yüzde 60'tan yüzde 80'e gitmek, sıfırdan 60'a gelmekten bana göre daha zor bir oran. Çünkü şimdi zor bir kitleyi içereceğiz" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Radyoyu Kim İcat Etti? Radyo Nasıl ve Ne Zaman İcat Edilidi?
Uçağı Kim İcat Etti? İlk Uçak Ne Zaman, Nasıl Bulundu? Uçağın Mucitleri Kimdir?
Televizyonu Kim İcat Etti? Geçmişten Günümüze Televizyonun Yolculuğu
Telefonu Kim İcat Etti? 1876’da Başlayan Bir Hikaye!
iPhone'u olanlar dikkat! Apple'dan uyarı geldi: Cihazlar tehdit altında