hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bukalemun giysi dönemi başlıyor

    Bukalemun giysi dönemi başlıyor
    expand

    Bursa'da tekstil sektöründeki gelişmeler ile ilgili bilgi veren Amerikan Auburn Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sabit Adanur, tekstilde nanoteknoloji ile önemli gelişmeler olacağını kaydetti. Elbiselere kirlenme, leke tutma, bakteri biriktirmesinin önlenmesi için gümüş emdirileceğini belirten Prof. Dr. Adanur, "Elbiseler bakteri değil, enerji üretecek, yazlık- kışlık ayrımı olmayacak, mesela gündüz beyaz pantolon giyen birisi, akşam onu siyah olarak giyebilecek"dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde başlayan Lifli Materyaller Üzerine Uluslararası Konferansı'na konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Sabit Adanur, tekstil sektöründeki gelişmeler ile ilgili bilgi verdi.

    Birisi ABD'de olmak üzere yılda iki kere bu konferansın düzenlendiğini söyleyen Prof. Dr. Adanur, Türkiye'nin yükselen bir değer olması nedeniyle bu yılkinin Bursa'da yapıldığını kaydetti.

    Tekstil endüstrisinin klasik üretimden uzaklaştığını ifade eden Prof. Dr. Sabit Adanur, bu tür üretimin Avrupa'dan, ABD'ye daha sonra da Orta Doğu, Uzak Doğu, Afrika ve Karayip ülkelerine kaydığını anlattı.

    Teknik tekstilin ise Avrupa ve ABD'de geliştiğine dikkat çeken Prof. Dr. Adanur, ülkelerde teknik tekstil oranının genele göre yüzde 30- 40'a ulaştığını kaydetti.

    Nanoteknolojiyle tekstil her alana girdi

    Nanoteknoloji ile teknik tekstilin her alanda bulunduğunu belirten Prof. Dr. Sabit Adanur, "Tekstilin endüstride girmediği alan yok. Mesela otomotivde hava yastıklarından tutun, emniyet kemerlerine kadar tekstil ürünü kullanılıyor. Tekerlekler kumaşlarla kuvvetlendiriliyor. Tekerleklerin direncinin yüzde 75'i kumaştan geliyor. Tıpta çok kullanılıyor. Örneğin yapay damar yapımında. Askeriye ve polis teşkilatında çelikten yapılan kurşun geçirmez yelek, kumaştan yapılıyor. 40- 50 yıl önce yüksek performanslı elyafların bulunması ile beraber bunlar kullanılmaya başladı. 16- 17 kat kumaş bir araya getiriliyor ve kurşunu durdurmak için yeterli oluyor" diye konuştu.

    Kumaşların kağıt yapımında da kullanıldığını ifade eden Prof. Dr. Adanur, "Spor malzemelerinden örneğin tenis raketlerinin, golf sopalarının tamamı kompozit sanayinden yapılıyor. Metallerin kullanıldığı her yerde kompozit malzemeleri kullanılıyor. Uçaklarda da çok kullanılıyor. Auirbus 340'ın gövdesi kompozitten yapılmıştır" dedi.

    "Yazlık kışlık kavramı bitecek"

    Prof. Dr. Sabit Adanur, gelecek yıllarda tekstil ürünlerinde büyük değişim olacağına dikkat çekerek, şunları söyledi:

    "Nanoteknoloji alanına girildi. Şimdi ben sıcak olduğu için ceketimi kolumda taşıyorum. Öyle kumaşlar yapılacak ki sıcakta açılacak, soğukta kapanacak. Yazlık- kışlık aynı elbiseyi kullanabileceksiniz. Askeriyede kamuflajlar için kullanılan renk değiştiren kumaşlar, normal hayatta da kullanılacak. Mesela gündüz beyaz pantolon giyen birisi, akşam siyah olarak giyebilecek. Kirlenme, leke tutma, bakteri biriktirmenin önlenmesi için kumaşlara gümüş emdiriliyor. Şimdi bakteri önlemek için çoraplara, külotlara konulacak."

    "5-10 yıl içinde yeni ürünler standart olacak"

    Sektördeki gelişmeyle birlikte vücudun derecesini ölçen ya da giyildiğinde enerji üretecek müzik çalarları çalıştıracak üretime de geçileceğini anlatan Prof. Dr. Adanur, "Bunların da çeşitleri olacak. Şu anda yapılan solar panel konuluyor. Sırta ya da kollara aynı zamanda elektrik sistemi kullanılarak hareket edilmesi sonucu kumaşın esnemesi ile elektrik üretmesi üzerinde çalışılıyor. Böylece kullandığınız elektrikli cihazı çalıştırabileceksiniz. Bu ürünler 5- 10 yıla kadar standart olacak" diye konuştu.

    Prof. Dr. Sabit Adanur, bu gelişmeler sonucunda Türk tekstil sektörünün dünyada rekabet edebilmesi için teknik tekstile yönelmesi gerektiğini söyledi.

    Prof. Dr. Adanur, "Tekstil sektörünün yüksek kaliteli ve endüstriyel ürünlere yönelmesi gerekiyor. Yani günlük giydiğimiz konfeksiyondan ziyade insanlara daha yararlı, hafif ve dayanıklı konfeksiyon da yapılabilir. Türkiye'de muazzam bir potansiyel var ama biraz altyapıda geri durumda" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow