hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Binance kurucusu hapis cezasına çarptırıldı

    Binance kurucusu hapis cezasına çarptırıldı
    expand
    KAYNAKDonanım Günlüğü

    DOJ, Binance kurucusu Changpeng Zhao’yu kripto borsasında suç faaliyetlerinin gelişmesine izin vermekle suçladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Binance, kâr peşinde koşarak yasal yükümlülüklerini görmezden geldi. Kasıtlı hamleler platform aracılığıyla paranın teröristlere, siber suçlulara ve çocuk istismarcılarına akmasına izin verdi” dedi Hazine Bakanı Janet Yellen Kasım ayında.

    Hükümet, Binance’i Amerikan yaptırımlarına uymayı reddetmekle ve uyuşturucu ve çocuklara yönelik cinsel istismar materyalleriyle ilgili şüpheli işlemleri bildirmemekle suçladı. Savcılar mahkemede, Zhao’nun Binance çalışanlarına şirketin yasalara uyması durumunda “istekli olmadığını söyleyerek övündüğünü söyledi.
    İtiraz anlaşmasının şartlarına göre Binance, 2,5 milyar dolar cezayı ve 1,8 milyar dolar para cezasını ödemeyi kabul etti. Zhao, anlaşmanın bir parçası olarak şahsen 50 milyon dolar ödedi.

    Suçlamalar farklı olsa da Zhao’nun cezası, 25 yıllık kripto lideri Sam Bankman-Fried’ın Mart ayında aldığı cezadan çok daha kısa. SBF, sıklıkla bilindiği gibi, kripto platformu FTX’in yönetimindeki rolü nedeniyle yedi dolandırıcılık ve komplo suçundan mahkum edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Zhao, Bankman-Fried’ın düşüşünde ve kripto sektörünün son 18 aydaki genel düşüşünde önemli bir rol oynadı. Şirketin tarafında olanlar, sadece FTX’i değil, genel olarak kripto dünyasını da mahvetti. (Muhtemelen hükümetin dikkatini çekmeye de yardımcı oldular.) Platformun hızlı çöküşünün ardından FTX’in kuyuları kuruyunca Zhao, şirketi satın almayı kısa süreliğine kabul etti ancak hemen ardından geri adım attı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow