"Tanrı parçacığı" kaçtı!
Şimdiye kadar araştırmacıların elinden kaçmayı hep başaran Higgs bosonu veya halk dilinde "Tanrı parçacığı" olarak adlandıran parçacık, iddiaların aksine bir kez daha bilim adamlarının elinden kaçmayı başarmış olabilir.
Chip.com.tr'nin haberine göre European Organization for Nuclear Reasearch parçacık fizikçileri, iki yıl önce parçacık fiziğinin temeli olarak varsayılan Higgs parçacığını bulduklarını açıklamışlardı ve Peter Higgs ile Francois Englert, Higgs boson teorisi üzerindeki çalışmalarından dolayı Nobel Ödülünü almaya uygun görülmüşlerdi.
Şimdi ise University of Southern Denmark'ın Center for Cosmology and Particle Physics Phenomenolgy araştırmacıları, CERN bilim adamlarının gerçekten eşsiz bir parçacık bulduklarını ancak bu parçacığın Higgs bosonu olduğuna dair kesin bir kanıt olmadığını söylemekteler.
CERN bilim adamlarının Büyük Hadron Parçalayıcı ile elde ettikleri veriyi Higgs ile açıklayabilecekken, bu veriyi diğer parçacıklar da yaratmış olabilirler ve Physical Review D mecmuasındaki yayınlanan makaleye göre bu duruma alternatif açıklamalar da olabilir.
Apple reklamlarında saat neden hep 9:41 ?
Üniversite araştırmacısı Mads Toudal Frandsen "şu andaki veri, parçacığın tam olarak ne olduğunu belirlemeye yetecek kadar kesin değil. (parçacık) Bilinen diğer bir grup parçacık da olabilir" demekte.
Olasılıklardan biri, CERN takımının techni-higgs olarak adlandırılan bir teorik parçacığı görmüş olmaları. Bu parçacık, bazı yönlerden Higgs parçacığına benzemekte; adının yarısı da buradan geliyor. Higgs ve techni-higgs, evrenin oluşumu konusunda rakip olan farklı modellerin merkezlerinde yer almaktalar. Higgs bosonu, "Standard Model of the fundamental forces" modelinin merkezini oluşturmakta. Ancak bu model, evrenin büyük bir kısmını oluşturan gizemli "kara maddeyi" açıklamamakta.
Teknoloji tarihinin 8 büyük fiyaskosu!
Techni-higgs parçacığı ise, eğer gerçekten varsa, tamamen farklı bir konseptten oluşmakta. Frandsen bu durumu şu şekilde açıklamakta: "Bir techni-higgs parçacığı, temel bir parçacık değil. Bunun yerine 'techni-quark'lardan oluşmakta ve bunların temel olduğuna inanıyoruz... 'Techi-quark'lar farklı şekillerde bağlanarak techni-higgs parçacıklarını oluşturabilir ve diğer bağlanma yöntemleri karanlık (kara) maddeyi oluşturabilir. Bu yüzden de LHC'de 'techni-quark'lardan oluşmuş birkaç farklı parçacık bulmayı bekliyoruz."
Şu anda LHC'yi güncelleyerek hızlanan parçacıklar için daha fazla güç sağlamasına uğraşan CERN'deki deneylerden gelecek olan ek veri, Frandsen'in söylediğine göre, araştırmacıların techni-quark'ları bulmalarını sağlayabilir...
Google'ın 1 milyar dolarlık gizemli alışverişi
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bilim insanlarından yeni keşif: Dünya üzerinde böylesi görülmemişti!
NASA'dan heyecan veren görüntüler: Mars'ta meteorlar fotoğraflandı
Depremler artacak: Kıtalar yeniden birleşiyor! Bilim insanları ortaya çıkardı
On yıllar sonra ilk kez! James Webb'ten yeni bir başarı
İsviçreli bilim insanı tarih verdi: 25 yıl sonra uzaylılarla tanışabiliriz