hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Strese girince korkan karaca düşük yapıyor

    Strese girince korkan karaca düşük yapıyor
    expand

    Yaban hayatının en hassas hayvanlarından biri olarak bilinen karacaların, insanla karşılaştıklarında strese girebildiği, yavrulama dönemindekilerinde ise düşük yapabildiği bildirildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Giresun Çevre ve Orman Müdürü Ali Hıdır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda Doğu Karadeniz'in kırsal kesimlerinden kente göçle aralarında karacaların da bulunduğu bazı yaban hayvanlarının populasyonunda artış olduğunu söyledi.

    Yörede karaca populasyonunun son 10 yılda yüzde 30 arttığını tahmin ettiklerini belirten Hıdır, "Bir süre öncesine kadar yörede nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan karacaların popülasyonu insanların kırsal kesimden göç etmesiyle doğal yaşam alanlarının genişlemesi sonucu arttı. Mevsim şartlarına göre karacalar artık kırsal kesimde her yerde görülebiliyor" dedi.

    Karacaların yılda 1-2 yavru doğurduğunu, yavrulama döneminde 800 ile 2000 rakım arasındaki doğal alanları seçtiğini ifade eden Hıdır, "Mayıs-haziran dönemi karacaların yoğun üreme dönemidir. Yaban hayatın en hassas hayvanlarından biri olarak bilinen karacalar, insanlarla karşılaştığında hemen strese girerek düşük yapabilmektedir. Özellikle bu dönemde karacaların doğal yaşam alanlarından uzak durulması gerekir" diye konuştu.

    Karacaların, özellik yiyecek bulmak için yavrulamalarını düşük rakımlardaki yerleşim alanları sınırlarında yaptıklarını kaydeden Hıdır, "Daha sonra otların büyümesi ve yiyecek sorununun ortadan kalkmasıyla yüksek rakımlardaki doğal yaşam alanına çıkıyorlar" dedi.

    Bu dönemde vatandaşların her hafta ortalama 3 yavru ve yaralı karacayı korunması ve tedavi için görevlilere teslim ettiğini anlatan Hıdır, son olarak kendilerine, Espiye ilçesinin Arıdurak köyünde vatandaşlar tarafından beli ve çenesinden yaralı olarak bulunarak 1 yaşında bir karaca teslim edildiğini, Giresun Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, Hayvan Kısırlaştırma Aşılama ve Tedavi Merkezi'ne götürülen karacanın kurtarılamadığını söyledi.

    Kendilerine son bir ay içinde 10'un üzerinde yavru karaca getirildiğini ifade eden Yeşil, "Bunlar 2-3 günlük, en fazla bir haftalık yavru karacalar. Biz burada ne kadar bakım besleme yapsak da onlar anne sütüne, anne şefkatine ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle vatandaşların yavru karacaları buldukları zaman yaban hayatı ortamından almamalarını rica ediyoruz. Çünkü, köpek ya da diğer yaban hayvanlarından kaçan anne karaca, ölmediği ve yaralanmadığı sürece yavrularını bıraktığı yere dönerek alacaktır" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow