hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Stephen Hawking ve Mark Zuckerberg'den yıldızlara yolculuk projesi: Starshot

    Stephen Hawking ve Mark Zuckerbergden yıldızlara yolculuk projesi: Starshot
    expand
    KAYNAKCihan Haber Ajansı

    Yıldız yolculuğu başlıyor, bilimkurgu romanları ve filmlerindekiler gerçek oluyor. Güneşten sonra Dünyaya en yakın yıldız sistemi olan, 30 bin yıllık varış süresindeki Alpha Centauri'ye gidilecek. Üstelik sadece 20 yılda. Sırrı ise uzay yelkenlileri... Yüzlercesi yollanacak ve yaşama elverişli gezegenler arayacaklar. Projenin adı: "Starshot". Proje, Stephen Hawking, Rus milyarder Yuri Milner ve Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg'e ait.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünyaca ünlü İngiliz astrofizikçi Stephen Hawking ve internet yatırımcısı Rus milyarder Yuri Milner, 100 milyon dolarlık "Starshot" uzay projesini duyurdu. Projeye Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg de katılıyor.

    Stephen Hawking: "100 yıl sonra Mars'ta yaşayacağız"

    Silikon Vadisi girişimcilerinden Yuri Milner, Yuri Gagarin’in uzaya gönderilen ilk insan oluşunun 55. yıl dönümünde, dün ABD’nin San Francisco kentindeki bir panelde Hawking ile birlikte açıklama yaptı. Rus milyarder, Güneşten sonra Dünyaya en yakın yıldız sistemi olan Alpha Centauri’ye yüzlerce ya da binlerce küçük uzay aracı göndermeyi amaçladıklarını söyledi. Bu küçük araçlar 28 gramdan daha hafif olacak.

    Stephen Hawking: "Uzaylıların işgaline hazır olun"

    Yolculuk 20 yıl sürecek

    3 yıldızdan oluşan Alpha Centauri sistemi, Dünyaya 4,37 ışık yılı uzakta (1 ışık yılı = yaklaşık 10 trilyon kilometre) bulunuyor. Proje başarılı olursa ilk kez insan yapımı bir cihaz, şimdiye kadar uzaya fırlatılan araçlardan 2 bin kat daha uzağa gitmiş olacak. Üçlü yıldız sisteminden veri ve fotoğraf gönderecek olan ve iletişim sağlayacak olan araçlar, daha önce benzeri yapılmamış çok güçlü bir lazer sistemiyle yolculuğa çıkacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hawking: İnsanlık yok olma tehlikesi altında

    Dünya üzerindeki lazerlerden elde edilecek güçlü itiş tahriki, önceden yörüngeye yerleştirilecek "yelkenli" şeklindeki minik uzay araçlarını, ışık hızının 5’te biri gibi bir süratle Alpha Centauri’ye doğru “fırlatacak”. Günümüzün en hızlı uzay araçlarıyla 30 bin yılda yapılabilecek yolculuk, sadece 20 yıl sürecek. Bu uzay yelkenlileri, yabancı yıldız sisteminde yaşama elverişli olan ya da olmayan gezegenler arayacak.

    Facebook'un 2030 yılındaki hedefi

    “Kozmosta bir dahaki büyük sıçrayış”

    Elde edilen bilgiler 5 yıl içinde Dünyaya ulaşacak. Proje kapsamında gerekli olan lazerin, 100 gigawatt gücü 2 dakika boyunca verebilmesi gerekiyor. Uzay araçlarının yapımı ve fırlatma işlemleriyle birlikte, Alpha Centauri’den ilk bilgilerin 40 yıl içinde gelmesi bekleniyor. Kurulacak büyük lazer sistemiyle birlikte projenin maliyetinin 10 milyar doları bulabileceği belirtiliyor.

    Uzayda tatil 2018 yılında gerçek oluyor

    Panelde konuşan Stephen Hawking, “Kozmosta bir dahaki büyük sıçrayışı yapmaya kalkışıyoruz” dedi. Yuri Milner ise, “Yıldızlara bakmaktan daha fazlasını yapabiliriz. Onlara gerçekten ulaşabiliriz” ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yuri Milner, geçtiğimiz yıl, yeryüzüne en yakın bir milyon yıldızdan gelen sinyallerin analiz edilmesini öngören ve yaklaşık 10 yıl sürecek "Breakthrough Listen" (Çığır Açan Dinleme) projesine de 100 milyon dolar kaynak ayırmıştı.

    Stephen Hawking ve Mark Zuckerbergden yıldızlara yolculuk projesi: Starshot

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow