hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rosetta uzay aracı misyonunu tamamladı

    Rosetta uzay aracı misyonunu tamamladı
    expand
    KAYNAKAA

    Avrupa Uzay Ajansı (ESA), 12 yıl önce uzaya gönderilen ve son iki yıldır aktif hale gelerek bilim tarihinde ilk kez bir uzay modülünü kuyruklu yıldıza indiren uzay aracı olan Rosetta'nın, aynı kuyruklu yıldıza inerek tamamen devre dışı kaldığını duyurdu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ESA'nın internet sitesinde yer alan haberde, Rosetta'nın, 19 kilometre alçaldıktan sonra 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyruk yıldızının yüzeyine inerek
    devre dışı kaldığı belirtildi.

    İbrahim Hacıosmanoğlu bir kez daha kadınlardan özür diledi

    Görev süresi boyunca, kuyruklu yıldızın yüzeyindeki oksijen molekülleri gibi kuyruklu yıldızların bir zamanlar güneş sistemine ait olduklarına dair birtakım verilere ulaşan Rosetta'nın sinyali, daha önce ayarlandığı şekilde kuyruklu yıldıza sert inişinden sonra kesildi.

    ESA Başkanı Johann-Dietrich Wörner, "Rosetta bir kez daha tarih kitaplarına girdi. Bizler bugün tüm hayallerimizin ve beklentilerimizin ötesine geçen, yenilikçi bir misyonunun başarısını kutluyoruz." dedi.

    Suriye dramını yaşatan Ana Şehir filmine yoğun ilgi

    AA muhabirine değerlendirmede bulunan ESA Güneş Sistemi Operasyonlarından Sorumlusu Gerhard Schwehm, Rosetta'nın kuyruklu yıldıza inmesini "sonun başlangıcı" olarak nitelemişti. Aynı zamanda 1985'den mart ayına kadar Rosetta'yı tasarlayan ekibin içinde de yer alan Schwehm, "Bugün Rosetta'nın sadece operasyonel faaliyeti sona erecek. Rosetta'nın ana görevi kuyruklu yıldızın yapısına ilişkin bilgileri toplamaktı ki bunu başarıyla gerçekleştirdi." ifadelerini kullanmıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bilim adamları, Rosetta'nın topladığı verilerin analizinin 10 yıl süreceğini ve yeni bilimsel gelişmelere kapı aralayacağını tahmin ediyor. Rosetta, 2004'te gönderilse de asıl görevine 12 Kasım 2014'te üzerinde taşıdığı uzay modülü Philae'nin kendisinden ayrılmasıyla başlamıştı. Rosetta, Philae'nin kuyruklu yıldızına yaptığı tarihi inişin fotoğraflarını çekip dünyaya yollamıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow