Patatesin genetik haritası çıkarılıyor
Dünyanın çeşitli ülkelerinden araştırmacılar, patatesin genetik haritasının çıkarılması konusunda önemli adım attı. Gen haritasının çıkarılmasının daha dayanıklı, daha besleyici patatesin yanı sıra daha çabuk üretimi de sağlaması bekleniyor.
Patates Gen Dizilimi Konsorsiyumu'nda yer alan 16 enstitüde görevli 50'den fazla araştırmacının çalışmalarının sonunda, patatesin gen haritasının yüzde 95'inin taslağı hazırlandı.
Araştırmacılar, 12 kromozomdan oluşan patatesin gen haritası sayesinde daha dayanıklı ve besleyici olacağını, çabuk üretiminin sağlanabileceğini vurguladı.
Projede görev alan Michigan Üniversitesi bilim adamı Robin Buell, bunun çok önemli bir gelişme olduğunu, çünkü patatesin 6,3 milyarlık dünya nüfusunun beslenmesinde büyük yer tuttuğunu söyledi.
7 bin yıl önce yetiştirildi
İlk olarak 7 bin yıl kadar önce Güney Amerika'da yetiştirilen, şu anda da Antarktika hariç tüm kıtalarda yetiştirilebilen patates; mısır, pirinç ve buğdaydan sonra dünyanın en çok üretilen gıda maddeleri arasında dördüncü sırada bulunuyor.
Araştırmacılar 1999-2005 yılları arasındaki çalışmalarının sonunda pirincin gen haritasını çıkarmış, geçen yıl da mısırın gen haritasının tamamlanmak üzere olduğunu açıklamıştı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bilim insanlarından yeni keşif: Dünya üzerinde böylesi görülmemişti!
NASA'dan heyecan veren görüntüler: Mars'ta meteorlar fotoğraflandı
Depremler artacak: Kıtalar yeniden birleşiyor! Bilim insanları ortaya çıkardı
On yıllar sonra ilk kez! James Webb'ten yeni bir başarı
İsviçreli bilim insanı tarih verdi: 25 yıl sonra uzaylılarla tanışabiliriz